Nosaci ili drzaci motora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Popaj
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
Plovilo: Shetland 570
Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere)
Status: Offline

Re: Nosaci ili drzaci motora

Post od Popaj »

Znam da je resenje na marissi bolje. Ali mislim da je komplikovanije i skuplje. Razmisljam i o toj varijanti. Mislio sam da mi je ovo prakticnije. Hvali ti puno. Dobro je cuti strucnije misljenje. Da se ne zanosim ovim resenjem. Posebno ako moze da pogorsa plovidbu.
Sto se tice polozaja motora mislim da je postavljen ok. Mozda ugao slikanja, daje utisak da je elisa vise potopljena.

Mislim da su kavitaciona ploca i najniza tacka, kao na slici u ravni. Ako tako treba da bude.

Slika
Zoran T
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 06 Okt, 2019 18:14
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Kavitaciona ploca treba da bude 2.5-3 cm u vodi...kod deplasmanskih korita penta se montira tako a kod i prilikom glisiranja je isto 2,5-3 cm u vodi a montira se 2,5-3 cm ispod krmenog zrcala...koji cm dublje nije problem a to i zavisi od opterecenja camca...da kažem "idealna visina" vodenog stuba iznad kav ploce kod vanbrodskih penti je taj jedan inc...kod deplasmanskih korita se to gleda i meri u mirovanju a kod glisera prilikom glisiranja...sve te promene dubine su vezane za pritisak odnosno na kom pritisku radi prop...veci pritisak ili veca brzina prop vise kavitacije a manja efikasnos prop i obrnuto...same promene su jedva primetne pa ako moze jednostavno bez vece muke da se malo podigne penta treba probati...opet kod tebe je HT sa malom prop brzinom pa i ne oseca opterecenje...nema pravila u kombinaciji gliser a da ide deplasmanski...ja licno bi isao na taj inc ili samo malo jace...
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Hvala Zoki. Mislim da je kod mene ok.
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Vezano za temu, naisao sam na jos jedan klip gde se objasnjava kako postaviti nosac izradjen po ovom principu. Mozda ce pomoci ukoliko nekome odgovara.
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Ups, link,
Odgovori