Nosaci ili drzaci motora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Popaj
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
Plovilo: Shetland 570
Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere)
Status: Offline

Nosaci ili drzaci motora

Post od Popaj »

Na ovu temu razmisljam vec neko vreme. Istrazivao sam po internetu i sakupio neke informacije.
Koristi se uglavnom na camcima koji su imali stabilni motor, pa presli na vanbrodski.
Prednosti ovakvog nosaca su sto propeler radi u cistijoj tj. manje turbulentnoj vodi koja postoji iza camca. Konzole produzuju voznu ravan trupa. Ovo generalno obezbedjuje bolje karakteristike, kao sto su povecanje brzine i manja potrosnja.
Nosac pluta u vodi zajedno sa celim trupom, tako da motor ne potapa zadnji deo broda.
Materijal bi mogao da bude stakloplastika ili aluminijum. Ja bih ga pravio od lima, pa plastificirao. Mislim da bi to bilo jeftinije.
Slede neke slike.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Re: Nosaci ili drzaci motora

Post od Popaj »

Evo i jednog linka

Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Da sam o ovome razmisljao dok je Mileti camac bio u dvoristu, on bi sigurno napravio :D
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Ja bih verovatno zadrzao moju platformu, a po sredini ubacio nosac.
Jos nekoliko slika kako izgleda na camcu

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ja sam, i ne znajući za ovo, napravio nešto slično.
Slika

nosač sam plastificirao

Slika
Samo sam napravio grešku pa nosač nisam odozdo zatvorio, pa sam prilikom plovidbe imao znatan otpor vode na unutrašnjoj starni motora. Privremeno sam to rečio postavljanjem jednog lima odozdo, koji sam savio sa spoljne strane nosača i pričvrstio onim oprugama od kreveta. Opruge su baš jake , drće poklopac dobro, ne mrda, a smanjio sam otpor vode, tj, da ga uopšte na tom delu nemam, voda u plovidbi lepo klizi ispod. Sad kad izbacim čamac na jesen napolje uradiću to bolje, tj, zatvoriti to odozdo hermetički, zavariti ili ušrafiti.
Honda lepo stoji na tom nosaču, lično mislim da sam ga mogao još neki cm podići uvis, ali i ovako je dobro. Motor lepo gura čamac.

Slika
Zoran T
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 06 Okt, 2019 18:14
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Ovakav produzetak mozda moze da pomogne ako ces da glisiras...za deplasmansku voznju suvise je mali zapreminski da bi to imalo nekog efekta...koristan je kao nosac te zadnje platforme ili ako postojeci nosac "koci"...
Kod glisiranja sama povrsina igra ulogu...kod vecih brzina gde su otpori veci cak i manja dodatna povrsina moze da stvori bolje rezultate...kod deplasmanske voznje zbog manje brzine i puno manjeg otpora vecu ulogu bi odigrala sama zapremina nego povrsina...
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Korisna informacija :handgestures-thumbupright:
Mislim da je u slucaju Popaja i Milete dovoljno lepo zatvoriti nosac odozdo, tek toliko da ne pravi otpor(ukoliko uopste i pravi). Produzetak korita u vidu platforme je druga prica, a pitanje je i da li im to i treba. Iz mog iskustva, za gliser su stvarno potrebni odredjeni uslovi da bi glisirao i imao ekonomicnu potrosnju. Cim se nesto poremeti, glisiranje je veoma otezano. Primer koji veoma utice na gliser - alge na koritu, pozicija cizme motora po visini tj, da li cizma nije preduboko pa da gura vodu i prska, ili previsoko da elisa dobija vazduh u nekom rezimu, raspored tezine, ukupna tezina itd... Mnogo stvari zna da zeza, deplasmanac je manje osetljiv po tom pitanju ;)
Inspektor za visinu kabine
Popaj
Korisnikov avatar
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Zoki, sta mislis? Da li u mom slucaju moze da dodje do nekog boljitka, prilikom ugradnje ovakvog nosaca.
Slika
Moje brzine su male sa ovim motorom. A postavljen je ovako:

Slika

Slika
Zoran T
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 06 Okt, 2019 18:14
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Od jednog krmenog talasa dobit ces tri sto mislim da je losija varijanta...sta god da mu uradis promene ce biti u tako malim nijansama da samo ti mozes to da primetis kao razliku dok vozis i to minimalno...kad bi celom sirinom zrcala isao na spojler(kao na marisi) dobio bi mozda 10-15% neko poboljsanje u brzini ne bi potapalo krmu na vecem gasu i malo bi smirio i umanjio taj krmeni talas...mislim da je ovaj dodatak suvise mali u zapremini da bi imao neki pozitivni rezultat...da ce biti lepse vizuelno mozda i hoce...izgleda mi kao da je tebi i sad propeler preduboko uronjen u vodu...
Odgovori