Vezivanje za obalu

Neobavezna diskusija...
SRSA
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 21 Okt, 2019 17:02
Plovilo: "AQ 575"
Dimenzije: 5,75 x 1,72
Status: Offline

Vezivanje za obalu

Post od SRSA »

Kako bezbedno vezati lađu za obalu bez pogodnog rastinja za koje bi se vezali kanapi sa lađe (drveće, panjevi i sl.)?
Misa D
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 16 Apr, 2020 14:00
Plovilo: Linssen 29.9 AC
Dimenzije: 9.35m x 3.35m

Re: Vezivanje za obalu

Post od Misa D »

Na regatama Vode Vovodine, kada ima stotinjak plovila, a malo mesta i drveca, regatasi ponesu zasiljene metalne cevi ili debele metalne sipke sa alkom ili mini bitvom na vrhu.
Pobijaju to minimum metar u zemlju.
Za manja plovila i u kanalima to posluzi, ali na Dunavu to nije sigurno, pogotovu nocu kada naleti jak vetar ili oluja.
SRSA
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 21 Okt, 2019 17:02
Plovilo: "AQ 575"
Dimenzije: 5,75 x 1,72

Post od SRSA »

Da, tako sam i mislio da nije bezbedno, ali nije loše imati par takvih čeličnih "klinova" od metar dužine i veći čekić. :handgestures-thumbupright:
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Retko gde na Dunavu ima tako gole obale da nema nikakvog rastinja za privez a i ako ima takva obala mi i nije nesto interesantna sem ako nije neki pescani sprud za kupanje.
Sto kaze Misa za dnevnu varijantu mogu da posluze metalne cevi pa cak i zasiljeni drveni kocevi kojih uvek imam dva tri na krovu kabine.
Pa ipak ni to nije idealno resenje ako u toku dana udari neki vetar ili nevreme.
Za nocenje obavezno vezivanje u cetiri tacke za drvece ili panjeve pod uslovom da nije topola iznad glave.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Pisali smo malo o tome i u ovoj temi, mozda pomogne ;)

viewtopic.php?f=11&t=79
Inspektor za visinu kabine
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Veoma interesantna tema.

Mnogo toga sam pročitao na ovu temu i opet mislim da nema idealnog rešenja, pogotovo na rekama koa što je Dunav.

Što bi se reklo nikada se ne zna šta reka i noć donose.

Možda i najveću dilemu pravi pitanje da li je bezbedno ići pramcem skroz do obale, posebno ako je plastika.

Ako se pramac prisloni do kraja uz obalu onda svaki talas, da ne pričamo o vetru u krmi dovodi do toga da pramac udara u obalu ili struže o obalu. Pored toga što je neprijatno to može da bude i veoma opasno, da se ošteti čamac.

I mnogo iskusniji od mene kažu da su, iako su vezali čamac najbolje što znaju, a znam da znaju to da urade, doživeli da tokom olujnih noći moraju da upale motor i da radom motora koliko toliko održe čamac udaljen od obale.

Ako ne grešim, jedan od načina da se brod koliko - toliko odmakne od obale je da se postavi most (daska) između pramca i obale. Nakon toga se vrši vezivanje sa prednjih i zadnih bitvi.
Da li ima smisla obarati krmeno sidro, da se i na taj način pokuša odmaći brod od obale. Mada oko tog krmenog sidra se tek vode polemike.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Ja sam praktikovao da nosim jednu automobilsku gumu kad idem da prenoćim na vodi. Nju sam poturao pod pramac da amortizuje udarce od talasa, i to je bilo ok. Guma je bila ofarbana u belo(zbog estetike :lol:), i stajala je na marini kad se ne koristi ili kad se ide na dnevnu varijantu.
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Uroše,

dobro i efikasno rešenje. :handgestures-thumbupright:

Ne zauzima mnogo mesta, a može da se koristi i kao redovni odbojnik
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Ako je obala peskovita ili zemljana ne znam sta moze biti plastici al dobro ajde....
Tamo gde je kamen ili krupan sljunak ne verujem ni da ce neko sa metalnim prilaziti
Most jeste dobro resenje ali ako je fiksiran za pramac i za obalu i pozeljna je metalna konstrukcija. Staviti samo dasku od pramca do obale mislim da nema neku funkciju sem za laksi prelazak.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Problem sa plastikom i obalom je sto je ozbiljnija plastika uglavnom V korito, i onda se taj najuzi deo korita od svega par cm, kod pramca oslanja na obalu i trpi svu silu udarca kad talas podigne korito. To je ono sto mog druga Igora brine :D
Odgovori