Kupovina plovila iz Skandinavije

Neobavezna diskusija...
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Kupovina plovila iz Skandinavije

Post od Uros »

Ovih dana imao sam prilike da saznam više o nekim plovilima iz naslova, a moram priznati da za većinu do sad nisam ni čuo. Pošto sam rešio da nabavim jedno takvo plovilo uz pomoć našeg prijatelja sa foruma Luckyboy-a, koristim priliku da podelim sa vama neke od tih modela, i da ih zajedno prokomentarišemo.

Većina zna da sam hteo da uvezem metalni brodić sa brodskim dizel motorom, ali s obzirom na ponudu u inostranstvu u tom segmentu plovila, i zbog činjenice da dosta tih plovila po širini ispada iz gabarita za prevoz, morao sam da odustanem. Računam da je bolje novac kojim bi se platile te silne takse za prevoz tereta šireg od 2.6m, iskoristiti za kupovinu boljeg plovila... Tako smo Luckyboy i ja došli do zaključka da je najracionalnije uvesti plovilo od stakloplastike kojih tamo ima mnogo više nego plovila od metala, i koje bi bilo u dozvoljenim gabaritima za prevoz na prikolici. Modeli plovila koje smo razmatrali su sledeći(slike sa interneta):

- Sollux 24
Slika

- Marex Suncab 24
Slika

- Nidelv 24
Slika

Posle sam video da ima veliki broj različitih marki, za koje takođe nisam znao, npr, Scand, Sandvik, Viknes, Joda, Hanto, Grommer itd... :shock:

Sva korita su na isti fazon, krma im se sužava i imaju brodske dizel motore sa osovinskim vodom, a veoma su plovni. Enterijer mi najlepše i najfunkcionalnije deluje na Sollux-u 24, kao i na Marex-u. Videćemo šta će se naći, ali za početak, ovo je nešto što ulazi u uži izbor za moje sledeće plovilo. Na internetu se može naći veliki broj slika, ali i poneki video zapis sa vode. Ozbiljna plovila, i veoma teška. Primera radi, nijedan nije lakši od 2 tone, što me je oduševilo jer to znači da je to veoma debela i izdržljiva plastika, a pretpostavljam da ta težina doprinosi i stabilnosti ;)

Evo ga jedan primer plovila Sollux 24, iznenadio sam se da on čak može i da glisira 8-)
Ne znam koji je motor u pitanju, ali verujem da nije jači od 50hp:

Sollux 24

Marex 24:

Nidelv 24

:obscene-drinkingcheers:
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Re: Kupovina plovila iz Skandinavije

Post od Zveki »

Ne mogu bas da se iznenadim sa ovom temom ali u svakom slucaju bice jako zanimljivo i na forumu pratiti dalji razvoj dogadjaja.
Iz onoga sto sam video u skandinavskim oglasima a video sam jako puno, zakljucak je da su po pitanju samih plovila, enterijera i resenja kao i opremljenosti plovila svetlosnim godinama udaljeni od nas.

Nije bilo lako opredeliti se i svesti izbor na ova tri plovila (mozda se pojavi i jos neki model) ali bilo koji od ova tri ce biti pun pogodak. Na zalost moj favorit je bio Scand 25 ali on zbog sirine od 2.80 ispada iz kombinacije.

U svakom slucaju ja nestrpljivo cekam nastavak i ovde na forumu. :obscene-drinkingcheers:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Jeste, čak i tih čamaca od stakloplastike ima mnogo koji su, nažalost, van gabarita. Zato se izbor sveo na 24ft, jer ne prelaze 2.6m u širini, a i meni se prilično sviđa kako su rešili raspored u enterijeru. Jedino moram potražiti informacije o visini u prednjoj kabini, jer nisam nikad boravio na ovim plovilima, čisto da sklopim sliku u glavi koliki je to prostor.

Kad sam na vodi, sam ili sa porodicom, mi dosta vremena provedemo na brodu, pa mi je bitan taj prostor, i naravno osnovne stvari za duži boravak, odeljak sa kuhinjom, toalet, prostrana kabina za spavanje, i dovoljno prostran kokpit. Na Albinu mi je to sve bilo baš taman, a ovo su plovila sličnih dimenzija pa ne očekujem da se previše razlikuju.

Jedino mi Nidelv 24 deluje malo uže od ostalih, ili kao da mu je manja prednja kabiba... Ali dobro, vdećemo i šta bude u ponudi u tom trenutku.
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Uh, uživao sam u ovim slikama i video snimcima. Pokrenuo si pravu temu. Višestruko će nam biti korisna. Prvo jer ćemo se upoznati sam plovilima koje do sada nismo imali prilike da vidimo, a zaista ima šta da se vidi. Drugo pratićemo tvoje putešestvije oko odabira, uvoza, papirologije, cene i svega što uvoz prati, tako da će nekom narednom potencijalnom kupcu biti lakše da to sve obavi.
Iskreno malo sam bio sumnjičav oko tih plovila koji imaju krmu sličnu pramcu, ali sve više se oduševljavam time, jer vidim da je krmeni deo funkcionalno iskorišten, a i za plovidbu je mnogo lakše u slučaju nekih većih krmenih talasa. O enterijeru da i ne govorim, lepo se vidi da je to sve lepo upakovano. I ja se sažem sa tobom da moraš gledati da kabina bude malo prostranija i pre svega visočija, zbog konfora i tvojih visinskih gabarita :)
želim ti sreću i uspešan odabir plovila. Jedva čekam da te vidim na nekom skandinavskog lepotanu kako ploviš izmedju Cranchi-ja i ALiBI-ja!
Poslednja izmena od Mileta u Subota 07 Mar, 2020 11:52, izmenjeno 1 put ukupno.
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Uroše, Sollux 24 sa snimka ima Fordov motor od 76 KS kako piše u opisu ispod :D

Odlična tema, i ja razmišljam o uvozu Skandinavca kad se steknu uslovi.
Ako bih se upustio u to, bio bih voljan da platim više za vangabaritno plovilo iz snova i koje bi me zadovoljilo ako ne zauvek onda barem neko vreme dok ne počnem ponovo da sanjam :lol:

Snovi nemaju cenu, zar ne? :D
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

Da mi Uros ne zameri sto se ovako "ubacujem" u njegovu temu, ali ispod su dva plovila cija je sirina kod jednog 2,75 i drugog 2.80m.

Cini mi se da u koriscenju nije to neka velika razlika koja se oseti u odnosu na 2,60 ali je zato transport bas bas skuplji.

Ako se vec daje vise para za transport onda bi trebalo gledati nesto od 3m sirine da se bar zna zbog cega se placa.
Saga27
https://www.speurders.nl/overzicht/wate ... r_by=price
Scand25
https://www.speurders.nl/overzicht/wate ... r_by=price
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Bravo Vlado, nisam uopšte video taj podatak... 76hp, to je baš mnogo konja, nije ni čudo što onako ide :)
Inače ovo što kažeš za prevoz van gabarita, samo takse izađu negde oko 2000e, možda se to isplati ako se uzima baš skupo plovilo...Mislim da je negde pomenuto da to važi do oko 2.8 ili 2.9m, a za 3m i preko je sumanuta cifra jer treba pratnja.

Zveki, i meni se mnogo sviđaju ta dva modela, mada Saga ima prilično izraženu kobilicu ako se ne varam, kao
Joda 24, ali odlično izgledaju ;)
vlajko45
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
Plovilo: Danubius 800 Klasik
Dimenzije: 8m x 2.8m

Post od vlajko45 »

Uroše, sve stoji kako si naveo. treba pronaći pravi balans cene i želja. U mojim snovima novom barkom doplovljam rečnim putem što još više raspiruje maštu :D

Kod odabira tipa korita nekako naginjem ka otvorenoj krmi kao što je na mom čamcu, zbog pecanja i drugih pogodnosti kao na slici. Volim da mi je pristup vodi neometan :D

Slika
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Razumljivo skroz... :lol: :lol: :lol:
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

Uuuh...i ja cesto imam snove u kojima plovim sa mojim novim brodom do Zemuna :obscene-drinkingcheers:
Odgovori