Većina zna da sam hteo da uvezem metalni brodić sa brodskim dizel motorom, ali s obzirom na ponudu u inostranstvu u tom segmentu plovila, i zbog činjenice da dosta tih plovila po širini ispada iz gabarita za prevoz, morao sam da odustanem. Računam da je bolje novac kojim bi se platile te silne takse za prevoz tereta šireg od 2.6m, iskoristiti za kupovinu boljeg plovila... Tako smo Luckyboy i ja došli do zaključka da je najracionalnije uvesti plovilo od stakloplastike kojih tamo ima mnogo više nego plovila od metala, i koje bi bilo u dozvoljenim gabaritima za prevoz na prikolici. Modeli plovila koje smo razmatrali su sledeći(slike sa interneta):
- Sollux 24
- Marex Suncab 24

- Nidelv 24

Posle sam video da ima veliki broj različitih marki, za koje takođe nisam znao, npr, Scand, Sandvik, Viknes, Joda, Hanto, Grommer itd...
Sva korita su na isti fazon, krma im se sužava i imaju brodske dizel motore sa osovinskim vodom, a veoma su plovni. Enterijer mi najlepše i najfunkcionalnije deluje na Sollux-u 24, kao i na Marex-u. Videćemo šta će se naći, ali za početak, ovo je nešto što ulazi u uži izbor za moje sledeće plovilo. Na internetu se može naći veliki broj slika, ali i poneki video zapis sa vode. Ozbiljna plovila, i veoma teška. Primera radi, nijedan nije lakši od 2 tone, što me je oduševilo jer to znači da je to veoma debela i izdržljiva plastika, a pretpostavljam da ta težina doprinosi i stabilnosti
Evo ga jedan primer plovila Sollux 24, iznenadio sam se da on čak može i da glisira
Ne znam koji je motor u pitanju, ali verujem da nije jači od 50hp:
Sollux 24
Marex 24:
Nidelv 24