Provera stanja brodskog motora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Provera stanja brodskog motora

Post od Uros »

U drugoj temi se dotakosmo toga da brodski dizel motor može da bude dobar ili loš, ali ne između, pa možda nije loša ideja da prodiskutujemo kako bi se proverilo stanje motora pri kupovini plovila.

Osim vizuelnih i zvučnih parametara, koji su to drugi parametri koji se mogu pogledati?
Od vizuelnih bih izdvojio pregled izduva, npr da nema crnog dima koji bi ukazivao na višak goriva u smeši pri sagorevanju, ili plavog dima - prisustvo ulja u smeši, čak i belog dima koji bi ukazivao na prisustvo rashladne tečnosti u cilindrima. Od svih dimova, crni je još i rešiv i ne mora da znači da sam motor ima problem, već sistem za ubrizgavanje goriva. Što se tiče "zvučnih" parametara, tu mislim na to da ne dolaze neki metalni zvuci iz motornog prostora ili kopče, da nema škripanja u tim sklopovima, i da motor radi ujednačeno.

Da li su pritisak ulja i kompresija osnovni pokazatelji stanja motora pored navedenog, ili bi trebalo obratiti pažnju na još neke stvari?
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Re: Provera stanja brodskog motora

Post od Zveki »

Zanimljivu temu si pokrenuo, pogotovu sto i sebe u nekoj buducnosti vidim kao vlasnika plovila sa brodskim motorom.

Na zalost, tu se i moje znanje o brodskim motorima zavrsava. Jedino smatram da je kod nas bez razloga brodski motor na losem glasu kao nesto sto je mučno i nepouzdano za koriscenje. Delimicno razlog tome vidim i u nasoj filozofiji da sve treba raditi sam pa i odrzavanje takvog motora a delimicno i u nedostatku pravih majstora odnosno servisera i njihovim preskupim uslugama.

U svakom slucaju sa zanimanjem cu pratiti temu.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Kod nas to obično ide da se od nekoga kupi nešto što i nije baš dobro održavano, ili su se neke stvari budžile samo da rade. E onda u dosta slučajeva novi vlasnik samo nastavi da budži ono što je prethodni budžio, umesto da uradi kako treba i bude miran :D

Zato bih više voleo da i sledeći brodić koji kupim, bude iz fabrike, i bude projektovan od strane stručnih ljudi koji su uzeli u obzir sve parametre, pa i snagu, težinu i poziciju brodskog motora na određenom koritu. Da sam imao srece da uzmem Albina sa brodskim motorom, ne bih nista menjao.
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

tesko je na zemlji isprobati kupiti dobar motor . Ali zato u probnoj vožnji to mnogo pojednostavljuje...Bilo da se radi o brodskom motoru ili auto motoru ...treba ga zagrejati na radnu temperaturu provozati ga pola sata I ugasiti motor ..odmah ponovo dati kontakt ,pratiti vreme paljenja lampice od ulja...startovati motor ,ako vruć motor upali na keca...bez da vergla u nedogled...to je dobar motor. :D
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Čitam temu jer je uvek aktuelna...kao i kad kupuješ auto. Ja nekako uvek relativizujem ostale nedostatke ako je motor dobar. A u stvari, dok sredim te druge nedostatke, potrošim i vremena i para više nego na motor. Tako da brodić treba gledati kao na neko dete..čini te srećnim čak i kad se samo voziš, ne ideš nigde...a troši i vreme i para dok se sredi. Dobar motor mora da radi ono za šta je pravljen: da gura brod, da jasno pokazuje promene u režimu rada, da upali kad je vruć iz prve (što kaže luckyboy), da ne zamara anlaser verglanjem, dobro ubrizgava gorivo pri paljenju, da ne troši ulje, ne meša gorivo i rashladnu tečnost, dobro sagoreva smešu, troši gorivo u okvirima propisanog, da radi više sati bez gašenja i ne pravi probleme itd. To sve nema šanse da testira kupac. Posebno ja nisam mogao mnogo da proverim, tada kao total laik kod motora starog bezmalo 65 godina osim da ga slušam kako brekće ko starac kad kašlje kad se upali hladan. Može samo da postigne slično kao i kod kupovine auta, procenu i eventualno izmeri kompresiju, rad alternatora, rad davača. Na žalost, imao sam prilike da vidim jednu crknutu kubotu sad za vikend. Motor 24ks, iz 2003.godine, tri cilindra. Propustio gorivo u karter. Neće da upali, baca dim na čep gde se sipa ulje. Kako? Ne zna se. Sumnja se na svašta. Nije loše, pre kupovine nabaviti negde knjižicu, manual pa pročešljati malo forume gde se vlasnici žale. Videti na šta se žale, kako rešavaju, koliko lako(teško) dolaze do delova.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Tako je :handgestures-thumbupright:

Mnogo znači čitanje stranih i domaćih(u manjini) foruma na temu konkretnog motora. Ono što će se u 90% slučajeva naći na forumima su problemi, pa čovek postane malo pesimističan posle dosta čitanja... Ono što je bitno je pronaći uputstva za motor, tačnije, fabričke parametre koji mogu da se provere u radu motora. Prva stvar po mom mišljenju je pritisak ulja, većina brodskih motora ima već ugrađen merač pritiska ulja pa to bar nije teško proveriti. Takođe se na forumima mogu pročitati slabe tačke određenih motora, pa i na to obratiti pažnju prilikom kupovine.

Tako ja to vidim, ali da se ogradim, nisam još imao prilike da to sprovedem u delo i da kažem da je prošlo uspešno. Vreme će pokazati :D
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Da, bitan je pritisak ulja al meni je nervozu više pravio pokazivač goriva koji ne radi a ja hoću da plovim 10 sati bez stajanja. Jer kad mu nestane goriva, uđe vazduh. Onda ide bacanje sidra, otvaranje motornog prostora, colovi alat kojim se odvrne jedan šraf na boš pumpi i četiri holendera na diznama (iz Uputstva za upotrebu) Verglanje dok ne ispusti vazduh. Kad vidiš prvi put tog masnog monstruma od par stotina kila koji brodić pogoni jedva brže od brzine džogiranja odma ti padne motivacija. Ljudi pišu svašta ko i mi ovde. Motor treba gledati s tehničke strane što je više moguće i to četiri stvari: kako da ga izvadim ako crkne, šta mogu s njim ako mi stane na vodi, gde da nađem deo i ima li majstora za njega (ako neću sam da učim i da se mastim).
luckyboy
Korisnikov avatar
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

Moj je savet da UVEK sipate staloženo gorivo u rezervoar ( koji bar jednom u 2 godine se očisti ako je limen)...Najbolji način za to je sačekati 1 sat po dolasku na čamac. A onda spustiti crevo u kantu 5cm od dna i onda povući gorivo .Ima i onih levaka sa gustim filterom koji ne propušta vodu i talog.. Uvjeravam vas da sa takvim postupkom Nikada nećete imati problema sa zaprljanim filterom i gašenjem motora. Ili ako već sipate direktno u rezervoar OPET sačekajte da se gorivo smiri i talog slegne na dno rezervoara.Dobro rešenje su filteri novije generacije koji su sa povratom goriva u filter a ne u rezervoar.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Dobar savet, treba ga imati u vidu pogotovo kad su u pitanju fiksni rezervoari :handgestures-thumbupright:
luckyboy
Korisnikov avatar
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

Isto to važi i za rezervoare od vanbrodskih motora,gorivo mora da se smiri a talog slegne ...i nema problema... :D
Odgovori