A na regati se svasta desava !?
Jedna od najlepsih marsruta Regate "Ilustrovane Politike", svakako je bilo Regata : Beograd - Novi Sad - Backi Petrovac - Bac - Karavukovo - Srpski Miletic - Doroslovo i rekom Mostongom do pred Sombor grad, gde smo preko prevodnice usli u Veliki Backi Kanal i nastavili preko Bezdana i Sebes Foka do Batine i Dunavom zatim do Apatina, Vukovara, Backe Palanke, Nonvog Sada i do Beograda ! A na Regati mnogo ljudi, mnogo razlicitih karaktera, pa i mnogo dogadjaja !? Jedan od niza dogadjaja, koji je interesantan za opisati ga, desio se na potezu grada heroja Sombora. Naime, predhodnu noc smo proveli na trijanglu kod sela Karavukovo, a onda smo krenuli ka Somboru ploveci pored Srpskog Miletica. A onda smo svi zapamtili odvratni smrad i gomile mrtvih "beovica" i drugih sitnih riba. Borislav Vucetic je preko lica vezao veliki peskir i glasno negodovao:
-" Da li je toga, koji je ovo ucinio kanalu sramota i kako mu je da zivi sa tim' da je gomile malih ribica stradalo radi njegovog nedozrelog mozga ... !" A smrad je bio prosto odvrata ! No' mi Regatasi smo "tvrdi orah" i uspeli smo da prezivimo tu ljudsku "nemarnost" i kao nagrada za nasu izdrzljivost bila je prevodnica iz koje kada smo izasli rodio se pred nama drugi svet ! Prvo, nismo mogli da verujemo koliko je sama voda Kanala providna i priroda oko nas je prosto mirisala !?
-" Ljudi, da nismo mozda uplovili u neko more, jer ja do sada videh ovako providnu vodu samo na moru u ranim jutarnjim satima !" Glasno se cuo neciji komentar i bilo je jos nekih pozitivnih komentara na racun prelepog Kanala i prirodnih ukrasa priobalja ! I svi Regatasi su bili srecni, posle smrdljivog kanala kod Doroslava i Srpskog Miletica. Prosli smo pod most, jos uvek diveci se lepoti Kanala i Regata se zaustavila kod bazena. Ja sam prominuo okolis bazena i grupa mojih prijatelja me je sledila sa svojim camcima, te smo se zaustavili u uzvodnom delu Kanala, gde je obala bila lepo pristupacna, na kojoj se moglo postaviti stol i stolice, pa i mala vatra zaloziti ! Vodeno bilje i biljni svet priobalja, ukrasavali su beli i zuti lokvanji iliti princevi vodenog bilja, a na obali su se svojim lepim bojama isticali Zuta Perunika, Konjski Bosiljak i Kantarion, koga Regatasi nisu zaobisli, vec su ga ubrali kao biljni zivi lek za opekotine pre svega, ali i za lekoviti caj svakako!

Regata je ljudska i socijalno drustvena manifestacija, koja ima za cilj da se ucesnici odmore i zabave delatnostima
koje im nisu svakidasnje ... a pamte se dugo !
Sa mnom, medju malim odabranim drustvom Regatasa bili su moji Makisanci : Brana i Ceca, Nebojisa i Goca i solo Mirko Dzibra, a Sveta i Slavica su nam se pridruzili sa svojom "Kamenicankom"i "Tomos"10-kom, a inace su iz Novoga Sada i prvi put su na Regati. Zene su zasele u stolicama na lepoj travnatoj platformi na obali i uz kafu prepricavale su dosadasnje dogadjaje vredne paznje. Brana i Sveta su posli u okolne vrbake po drva za veceras za vatru, a Mirko je zabacio "na plovak", nadajuci se kako je sam rekao nekom krupnom saranu ili smudju, jer za njih je ovo mesto i ovaj Kanal "izmisljeno mesto" ! Ja nisam mogao da odolim providnoj vodi Kanala i sa maskom i perajima sam se spustio u prijatno prohladnu vodu. A tamo tako zanimljiv svet zivih bica flore i faune ! Nije me uspela da uplasi i najuri otuda ni prilicna Belouska, koja videvsi me' verovatno se uplasila moje maske i pobegla je, sto mi se jako svidelo. Dubina Kanala je bila ne vise od 3 metra, a providnost vode je bila do 10-ak metara zasigurno ! Plivao sam lagano da ne bih sta od flore i faune propustio, ali sam kad-kad izranjao da se uverim da je kanal bezbedan po mene, tj. da neko od neizivljenih Regatasa ne bi krenuo camcem ili jos gore gliserom, koji bi bio fatalan po mene u vodi ! Zato sam sredinu Kanala brzo preplivavao, a zadrzavao sam se po dnu pored samih obala.
Posle nekih 40-tak minuta vratio sam se i Brana kako me je video, dosao je sav veseo do mene i potrazio mi je peraje i masku da se i on, kako je rekao "promuva po Kanalu"! I jos mi je i rekao :
- Zamisli ti molim te, dok sam ja sa Svetom sakupljao suvarke za veceras za vatru, Mirko je molim te lepo, zabacio gospodin na plovak, a veceras ce rado da lozi vatru sa suvarcima koje on nije ni primetio ko ih je doneo ?! I sada sam ga poslao po suvatke ! A sad cu da mu spakujem zajebanciju da ce je se secati dugo ! Te njihove medjusobne odnose, nisam bas sasvim razumeo, ali im se nisam ni mesao. A Brana "Gluvac", kako ga prijatelji u sali zovu, stavio je na lice samo masku a peraje kaze nisu mu potrebne ! Ceci to nije promaklo, pa ga je glasno pitala :
- Dobro Brano ! Kada si ti u zivotu sa maskom gnjurio !? Pusti ti Momu, neka on gnjuri jer koliko ja znam iz price, on se time jos iz detinjstva bavi. A ti hoces samo da me sikiras i da ja ne mogu ovde da popijem ni kafu na miru ?! Skini tu masku, jer kakav si srecnik, pregazicete neki camac u vodi !? A Brana bas i ne sikirajuci se mnogo na te njene reci, ladno joj odgovori :
- Vidis da nisam uzeo peraje, vec samo masku, jer hocu da pogledam nesto na koritu camca pod vodom ! I ponovo se obratio meni :
Priroda u celini i celosti i kao ljudski produkt su za uzivanje i to samo na ovakvim mestima, sve drugo je improvizacija ... !
- Ovaj Mirkov camac je dug jedno 5,5 metara. Ne vise ili sta ti mislis ? A ja sam znao tacno koliko je moj camac dug i uporedivsi jedan i drugi, a stajali su jedan pored drugog, rekao sam mu onako neobavezno da je u pravu. A Brana je usao u svoj camac i otuda doneo parce kanapa za mreze. Izmerio ga odoka, odsekao 6-7 metara i sa tom duzinom kanapa zaronio u vodu pored Mirkovog camca. Obratio sam paznju sta ce da uradi, a Brana je prvo sasvim nisko u vodi vezao kod elise Mirkovog "Segalla", a drugi kraj kanapa, vezao je za alki na pramcu Mirkovog camca, gde mu je vezan pramcani konopac. Brana je to brzo odradio i izasao na obalu rekavsi mi :
- Usput u Kanalu, sigurno ima trave i hocu da ga vidim sta ce da radi kada mu se trava u elisi zaglavi i kako ce da podigne njegovog "Segalla" da mu ocisti elisu ha-ha-ha ?! A ja cuteci sam se nasmejao i pitao sam se u sebi, gde je kraj masti i dokle doseze ljudska pakost ?! Sva sreca sto ce se sve ovo zavrsiti u sali i u dobrom odnosu medju njima. Ali nedaj Boze da ta realizovana pakosna ideja bude inicijator neke moguce nedace, sto je takodje sasvim moguce !? Nepoverljiv razmisljam ja i vracam se objektivnosti, uzimam plasticnu kofu i idem na obalu do susedne nepregledne sume kukuruza, da uberem 10-tak klipova za u kotlic nad vatrom. Bice i zabavno i svakako ukusno za sve nas !
Pozdrav od Mome Stosica