Nakon što sam prošle godine visinu motora podesio tako da gazi dublje za 6-7cm na Rivieri, primetio sam čudan zvuk na jednom opsegu obrtaja. Zvuk se javljao uvek između 2000 i 2350rpm a nestajao bi čim se doda gas ili spusti ispod 2000rpm...Najviše podseća na početak otkazivanja ležaja pa sam posumnjao da se nešto dešava u menjaču/čizmi i prvo sam popustio šraf na čizmi da vidim hoću li zateći čisto ulje ili emulziju u menjaču. Na moje iznenađenje, ulje je bilo čisto i plavo kao kad sam ga nasuo ali to i dalje ne rešava misteriju tog zvuka koji nije glasan ali može da se čuje ako se obrati pažnja.
Nemam snimak, ali ovo je identičan zvuk koji sam i ja čuo, kao neki piskavi visoki ton najsličniji lošem ležaju:
* * *
Posle aktivnog istraživanja interneta, nailazim na jednu temu na ovom forumu:
https://downeastboatforum.com/threads/o ... ons.49709/
(Big thanks to "Toolate" for sharing this with the community)
Ukratko, postoji mogućnost da je zvuk posledica rezonancije koje se javlja na propeleru u određenom opsegu obrtaja, što je poznato pod fenomenom "the singing prop", tj "pevajući propeler". „Pevanje“ propelera nastaje kada propeler dostigne brzinu rotacije koja odgovara prirodnoj frekvenciji propelera. Tada počinje da rezonuje ili „peva“. Neki ljudi to upoređuju sa trljanjem mokrog prsta o ivicu čaše za vino pri određenoj brzini. Možda nije potpuno isti slučaj, ali oba su povezana sa vibracijama.
Rešenje je vrlo jednostavno, potrebno je oboriti ivicu na svakom peru propelera sa zadnje strane(one koja gleda ka pramcu), ali na određenom delu pera što je dovoljno da poremeti ovu rezonanciju. Skuplje elise poznatih proizvođača elise navodno imaju ugao koji ne dozvoljava pojavu tog zvuka, a moja elisa iako nova, imala je taj ugao ali vrlo blag pa sam rešio da prođem turpijom i uradim isto ovo što ćete videti na sledećim slikama sa gore pomenutog foruma. Ovo može da se desi na bilo kom propeleru nevezano za brodski ili vanbrodski motor.
Nakon ove modifikacije, zvuk je u potpunosti nestao! Trebalo mi je 10ak minuta da oborim ivice i da više ne razmišjam o rasklapanju čizme i traženju uzroka