Centriranje motora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9
Status: Offline

Centriranje motora

Post od zankiki »

Kako se radi?
Nekad sam nešto čitao o tome, ali slabo se sećam.
Da li je to nešto što možemo uraditi sami, da li se može raditi na vodi ili mora da je plovilo napolju?

Da ne bude zabune, mislim na centriranje motora u odnosu na osovinu... Podešavanje nosača motora...
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Re: Centriranje motora

Post od George »

Evo jedan kratak video. Nosači motora koji treba da se podešavaju su drugačiji nego kod mene, a pretpostavljam i kod tebe, ali je princip rada sasvim jasan. Svojevremeno sam to i ja radio na Calypsu, i sve što ti treba je špijuner kao i na videu. Doduše, ja sam koristio i šubler dok nisam podesio da motor i osovina budu u istoj liniji, a posle koristiš špijuner kao na videu da podesiš da budu pod istim uglom. Malo je pipav posao, ali se da uraditi i u kućnoj radinosti.

Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Bas pipav posao ali sam i ja uspeo da ga odradim samostalno na kraju. Mislim da je za pocetak najvaznije pronaci polozaj u kome je osovina podjednako udaljena od zidova osovinskog voda, onda je fiksirati u taj polozaj i tek onda raditi centriranje sa mernim listicima. Na Rebellu se problem centriranosti manifestovao kao lupkanje osovine na odredjenim obrtajima, sto sam resio iz vise pokusaja centriranja.

Pretpostavljam da je na Marissi vec sve manje vise ok, samo hoces da se uveris ili eventualno dovedes sve bas u centar, tako da ovaj deo sa podesavanjem osovine u sredinu cevi mozda moze i da se zanemari.
Inspektor za visinu kabine
zankiki
Korisnikov avatar

Post od zankiki »

Jeste sve manje više ok, samo uopšte nisam siguran da li je to ikada radjeno, ili ako je radjeno da je radjeno po ps-u, a ne na "osećaj" ili ne znam kako... Pa bih u nekom momentu voleo da proverim, i ako je potrebno da doštelujem...
zankiki
Korisnikov avatar

Post od zankiki »

Evo gledam ovaj video i nešto mi sada nije jasno, prvo kada izvlači osovinu vidi se da ima lufta i da kraj osovine ide gore-dole tipa 0,5cm, a onda kada je prisloni uz prirubnicu, onda stoji u tom položaju? Kako pronaći položaj u kome osovina stoji jednako udaljena od zidova osovinskog voda, dalje je lako, priljubimo prirubnicu uz prirubnicu pa merimo razmak i štelujemo položaj motora.

Ako ste vas dvojica, ili neko drugi, to već radili, molim malo detaljnije objašnjenje kako ste i šta radili.

Hvala.
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Evo ovako... Kod Calypsa je to bilo prilično jednostavno iz prostog razloga što se ceo osovinski vod oslanjao sa jedne strane u vodeni ležaj u skroku, neposredno ispred elise, a sa druge strane na sam motor tj na kopču, a između ništa. E sad, ako popustiš prirubnicu sa kopče, i osovina se oslanja samo u vodenom ležaju, dobićeš hod osovine levo-desno, dole-gore kao na videu. Ovaj način oslanjanja osovinskog voda ne zahteva toliku preciznost kao da recimo ima odrivni ležaj pa je osovina fiksirana i u trećoj tački osim u vodenom ležaju i kopči, i sasvim je primeren jednom razigranom DMB-u čije se vibracije mere u centimetrima. Da je osovinski vod na Calypsu bio fiksiran u 3 tačke kao na Tritonu, motor bi ili izlomio celu skalameriju, ili bi ga trebalo jako fiksirati sa izuzetno tvrdim nosačima motora. Ovo ti je suština da razumeš zašto njemu na videu mrda osovina na sve strane. Treba znati da kod centriranja podešavaš dva parametra. Jedan je pravac osovine u odnosu na pravac motora, a drugi je ugao osovine u odnosu motor. Ako ti je osovinski vod izveden kao što je na Calypsu bio u dve tačke, pravac mu šteluješ u grubim crtama, tako što mu osovinu podigneš toliko da pokušaš da joj pronađeš pravac da bude u sredini vodenog ležaja, što se okretanjem lako da osetiti kada se okreće bez otpora, i tu poziciju uzmeš za pravac osovine, na koji treba na namincaš pravac motora. Ako ti je osovinski vod fiksiran u 3 tačke, ovaj hod kao na videu neće postojati, već će osovina stajati fiksno i njen pravac će ti biti fiksan, i tada u odnosu na njega možeš precizno da ušteluješ pravac motora.E sad mislim da je kod tebe ona prva situacija bez odrivnog ležaja, koja je mnoogo fleksibilnija po pitanju tolerancije i za pravac, i za ugao, jer osovina jednostavno prati sve vibracije motora, kojih je doduše kod tvog Renoa minimalno.
Posle pravca šteluješ ugao sa špijunerom kao na videu.
Gledao sam dosta videa sa ovim sadržajem, konsultovao se sa nekim majstorima, i sve u svemu, uvideo sam da kod one prve, jednostavne varijante osovinskog voda možeš samo u grubim crtama da to sve ušteluješ, i da je to sasvim dovoljno s obzirom jer osovima sa unutrašnje strane ima donekle slobodan hod koji se vidi na videu, prati sve vibracije motora, i prilagođava se pravcu motora u određenoj meri.
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

Uglavnom si odgovor dobio iako pravi odgovor zavisi od toga kakav je osovinski vod, broja i vrste ležajeva koje imaš.

Sa slika znam da nemaš egzotičnih stvari, a ako pretpostavimo da imaš samo jedan vodeni ležaj, onaj na skroku, a napred ništa osim gumene šupernice (volvo ležaj), i da imaš fleksibilnu spojku između kopče i osovine, onda je najbolje da je brod na suvom, skineš volvo ležaj (prvo staviš plastičnu zaštitu semeringa), kod strugara napraviš od plastiketine vodič za osovinu, šuplji cilindar koji na tesno ulazi u statvenu cev, a osovina sa minimalnim zazorom prolazi kroz njega, tako osovinu postaviš u centar cevi, a da može da se pomera napred nazad.

Onda skineš gumenu ili fleksibilnu spojnicu koja uobičajeno stoji između prirubnice kopče i prirubnice osovine, i pomeriš osovinu napred za toliko. Ukoliko nemaš dovoljan klirens (ja imam) između skroka i propelera, a nećeš da skidaš propeler onda moraš kod strugara da napraviš i precizno ploču sa rupama za poravnavanje...
Kad prirubnice dođu jedna do druge onda popustiš vijke na osloncima motora, one kojim su oslonci fiksirani za brod. Oni imaju šlicovane rupe i mogu se mrdati levo desno napred nazad, sva 4. Motor je nataknut na brezone u nosačima, na visinu koja je određena sa dve matice, gornje prvo popustiš a donjima regulišeš nagib motora.

Beskonačno puta mrdneš motor dok se dve prirubnice ne poklope kao dupe na nošu, proveravašš vizuelno, špijunima, sa svetlom iza prirubnica da vidiš ijma li zazora... Na nekim prirubnicama ima i utori prečnika osovine za poravnavanje i proveru...

To ponoviš nekoliko puta malo rotirajući i osovinu i prirubnicu na kopči... uglavnom posvetiš se tome onoliko dugo koliko je bolest uznapredovala :laughing-rolling: :laughing-rolling: ovala

Kad si zadovoljan svojim radovima fiksiraš oslonce, pa motor, skineš vodič od plasike, natakneš volvo ležaj da visi (obavezno sa onom plastičnom zaštitom za brisače semeringa), vratiš fleksibilnu spojku, pošarafiš prirubnicu osovine, ravnomerno polako stegneš, i tek onda navučeš volvo ležaj na cev, pritegneš šelnu i iščupaš zaštitu.

Daklem, naravno da to možeš sam :mrgreen:

Posle svega toga, ako te čike u belom ne odvedu, možeš da proveriš da li imaš bacanje na osovini, recimo ovako:

:mrgreen: :mrgreen:
zankiki
Korisnikov avatar

Post od zankiki »

Moj motor stoji na 3 nosača (jedan napred na sredini, i dva nazad na kopči), pa pretpostavljam da mi je manevar malo manji ali se svejedno može uraditi.

Inače, imam gomilu prostora za merenje na osovini :laughing-rolling:

viber_image_2024-05-29_20-31-32-760.jpg
viber_image_2024-05-29_20-31-32-760.jpg (227.59 KiB) Pogledano 5090 puta
Odgovori