Mehanička ili električna pumpa niskog pritiska goriva?

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Mehanička ili električna pumpa niskog pritiska goriva?

Post od Uros »

Otvaram ovu temu da čujem vaša mišljenja i savete.

Juče sam hteo da isplovim i motor mi se ugasio dok sam još bio na vezu i pripremao se za plovidbu. Sumnja je odmah pala na sistem dovoda goriva jer sam pre nekoliko dana zamenio grubi filter goriva sa separatorom. Već sam tu primetio da pumpa niskog pritiska jako slabo pumpa gorivo iako je membrana zamenjena pre manje od dve godine.

Slika

Skinuo sam pumpu, rastavio i uverio se da je sve u redu sa membranom ali sam primetio da se jedan nepovratni ventil razmontirao...On se sastoji od 3 dela, federa, pločice i metalnog prstena koji ide preko pločice. Sve sam to vratio ne mesto i lepo je leglo, ne deluje da prsten može lako da ispadne ali ne vidim ni da ga nešto konkretno drži. Sve je ponovo ozraćeno, pumpa sad lepo gura gorivo i motor se ponaša perfektno, ali...posle svega ovoga, ostaje sumnja da će me opet izdati pumpa zbog tog nepovratnog ventila.
Zato razmišljam da je zamenim električnom pumpom niskog pritiska, a da mehaničku pumpu skinem i napravim pločicu koja će da zatvori to mesto na motoru.

Znam da se često koristi i kombinacija, električna pumpa gura u mehaničku pa dalje ka finom filteru, ali bih voleo to da izbegnem jer ako u nekom trenutku otkaže membrana mehaničke pumpe, nafta bi završila u karteru.

Ima li neko savet koju pumpu na 12V uzeti, na šta obratiti pažnju ili čak to ni ne raditi? Povezao bih je da se pali na kontakt.
Inspektor za visinu kabine
Jaga
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 11 Okt, 2020 17:30
Plovilo: Adria 790 - Adriatik
Dimenzije: 7.9x2.9

Re: Mehanička ili električna pumpa niskog pritiska goriva?

Post od Jaga »

Kod mene na kuboti je ovako:
Prvo je posle filtera za gorivo montirana električna od mercedesa 123, sa posebnim prekidačem na tabli. Iz nje ide gorivo u mehaničku i ona radi uvek. Električna se koristi za odzračivanje motora i da pomogne ako mehanička trokira. Pozdrav, Jaga
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Hvala Jago, korisna informacija :handgestures-thumbupright:

Ja bih gledao da potpuno izbegnem ovu mehanicku jer me brine da ce ovaj ventil ponovo da ispadne iz lezista, pa bi to moglo da izazove blokadu goriva ili u najgorem slucaju da osteti membranu pumpe...

Sa elektricnom mi je nepoznato da li je bitan pritisak ili ce svaka da bude dovoljna? Vidim da imaju pumpe od 0.4 do cak 5 bara koliko je navodno ova Mercedesova, mada mi to zvuci preterano za pumpu "niskog" pritiska :)
Protoci na ovim pumpama koje daju 0.4bara su oko 95L/h a na Mercedesovoj 130L/h

Kod mene bi bilo montirano slicnim redosledom:
Rezervoar -> grubi filter separator -> el.pumpa niskog pritiska -> fini filter na motoru.
Tako je sad montirana mehanicka, pa bi je elektricna potpuno zamenila.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Npr videh ovu, pise da moze za traktore pa racunam da moze i za moje traktorce od 18 konja :mrgreen:

https://www.kupujemprodajem.com/poljopr ... 1456700113
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Uros napisao: Petak 22 Apr, 2022 16:12 Hvala Jago, korisna informacija :handgestures-thumbupright:

Ja bih gledao da potpuno izbegnem ovu mehanicku jer me brine da ce ovaj ventil ponovo da ispadne iz lezista, pa bi to moglo da izazove blokadu goriva ili u najgorem slucaju da osteti membranu pumpe...

Sa elektricnom mi je nepoznato da li je bitan pritisak ili ce svaka da bude dovoljna? Vidim da imaju pumpe od 0.4 do cak 5 bara koliko je navodno ova Mercedesova, mada mi to zvuci preterano za pumpu "niskog" pritiska :)
Protoci na ovim pumpama koje daju 0.4bara su oko 95L/h a na Mercedesovoj 130L/h

Kod mene bi bilo montirano slicnim redosledom:
Rezervoar -> grubi filter separator -> el.pumpa niskog pritiska -> fini filter na motoru.
Tako je sad montirana mehanicka, pa bi je elektricna potpuno zamenila.
Ništa lakše, prespojiš creva > rezervoar-predfilter-el.pumpa-filter-boš pumpa.. slično tome kako si napisao

Dobra je električna al je ne treba uključivati da previše druka pred paljenje - preporuka bošista. Navodno vrši pritisak na boš pumpu koju preplavljuje dizelom pod jačim pritiskom od mehaničke. Usled toga slabi semering kod rotacione boš pumpe.

Mehaničku menjati po preporuci fabrike.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Hvala Mare, sećam se da je tako bilo i kod tebe pre remonta?

Tu dolazimo do pitanja pritiska. Mehaničke pumpe niskog pritiska se na engleskom zovu "Fuel lift pump", što bi u bukvalnom prevodu značilo da "podižu" gorivo do motora, tj služe samo da dovedu dovoljno goriva do pumpe visokog pritiska u slučaju da je rezervoar ispod nivoa motora što je čest slučaj. Teoretski, moj motor bi mogao da radi i bez pumpe niskog pritiska ako bi rezervoar bio na višoj tački i gorivo imalo prirodan pad.

Verujem da je onaj pritisak od 0.2 do 0.4 bara koliko daju ove male električne pumpe dovoljan da gorivo nesmetano stigne do pumpe visokog pritiska, a da je ne ugrozi. Svaki sistem bi trebao da ima povratno crevo koje višak goriva vraća u rezervoar, mada sam negde čitao da ima izuzetaka i da neki Yannmar motori nemaju povratnu liniju, pa bi u tom slučaju el.pumpa možda i bila problem.

Inače se na mom motoru nalaze dve Bosch pumpe, za svaki cilindar po jedna, ali nisu rotacione već klipne(ako se tako kaže). Tim bolje?
Značilo bi mi kad bi se još neko javio sa iskustvom iz prve ruke da saznam koje pritiske prave te vaše pumpe ;)

#

Da pomenem prednosti i mane jedne i druge vrste pumpe, bar ono što je meni poznato.

Mehanička pumpa - prednosti
- ima jako dug životni vek
- jednostavna konstrukcija
- motor radi potpuno samostalno čak i bez struje

Mehanička pumpa - mane
- ukoliko membrana postane porozna, gorivo se meša sa uljem
- ozračivanje sistema nakon zamene filtera je mukotrpno i sporo
- zamenski delovi se teško nalaze(ili ih nema)

-----------------------------------------------------------------------

Električna pumpa - prednosti
- potencijalno olakšan start motora
- brzo i jednostavno ozračivanje sistema
- gorivo ne može da dospe do ulja
- veliki izbor zamenskih pumpi i laka zamena
- cena

Električna pumpa - mane
- motor ne može da radi ukoliko nema struje
- verovatno nema toliko dug životni vek kao mehanička
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Samo što je prošla ova tema i samo što sam drugi put isplovio ove sezone cap cap cap, stade mi brod na sred Dunava. Sidro na 17 m. Otvaraj poklopac, gledaj šta bi moglo da bude. Na crevu koje vraća višak goriva u rezervoar rupica, verovatno priklješteno crevo kad smo vraćali motor - ahaa, vukao je vazduh. Isečem taj deo, prespojim, ozračim, nastavim dalje i razmišljam kako mi se to nije desilo na prvoj plovidbi odmah? Kad ono opet posle 500m, opet sidro al ovog puta na 5m. Otvaraj, traži dalje šta bi moglo biti. Nađem još jednu rupicu, opet isečem, okrpim,..krenem dalje. Ovog puta držim se uz obalu, cap- opet stade.Vežem se za jedan splav. Čujem se sam majstorom koji je radio generalnu - "ne dolazi ti gorivo u motor, proveri dovod goriva od ac pumpe ka filteru pa ako treba i dalje redom dok zaverglavaš". Skinem crevo koje dovodi dizel od ac pumpe do filtera zaverglam kad ono ništa ne baca - AC pumpa mehanička ucrkala. Srećom, još čuvam električnu, poskidam creva, namontiram električnu i op, upali, radi sve kako treba. Uroše dal si izbaksuzirao ili ja nisam otresao šampanjac od pramac pa mi se sad Ukleti Holanđanin sveti, ispade da je dobro imati kod sebe jednu električnu pumpu u rezervi.
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Pa ja recimo imam mehaničku u rezervi. Sve nešto mislim da su i električne podložne kvarovima, kako sama pumpica, tako i samo snabdevanje strujom. Teško je biti pametan... No kao što rekoh, držim jednu ganc novu mehaničku u rezervi, pošto na DMB-a 'ladno paše AC pumpa od Lade stari tip sa mehaničkom drukalicom.
Isto tako osim pumpe goriva imam u rezervi i anlaser, a bogami i alternator...za svaki slučaj...
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Kad nećete kao sav normalan svet da plovite sa vanbrodskim motorom, no zapeli brodski pa brodski :D :obscene-drinkingcheers:
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

I da imaju normalnu potrosnju goriva a ne litru na sat :mrgreen:
Odgovori