Juče sam hteo da isplovim i motor mi se ugasio dok sam još bio na vezu i pripremao se za plovidbu. Sumnja je odmah pala na sistem dovoda goriva jer sam pre nekoliko dana zamenio grubi filter goriva sa separatorom. Već sam tu primetio da pumpa niskog pritiska jako slabo pumpa gorivo iako je membrana zamenjena pre manje od dve godine.

Skinuo sam pumpu, rastavio i uverio se da je sve u redu sa membranom ali sam primetio da se jedan nepovratni ventil razmontirao...On se sastoji od 3 dela, federa, pločice i metalnog prstena koji ide preko pločice. Sve sam to vratio ne mesto i lepo je leglo, ne deluje da prsten može lako da ispadne ali ne vidim ni da ga nešto konkretno drži. Sve je ponovo ozraćeno, pumpa sad lepo gura gorivo i motor se ponaša perfektno, ali...posle svega ovoga, ostaje sumnja da će me opet izdati pumpa zbog tog nepovratnog ventila.
Zato razmišljam da je zamenim električnom pumpom niskog pritiska, a da mehaničku pumpu skinem i napravim pločicu koja će da zatvori to mesto na motoru.
Znam da se često koristi i kombinacija, električna pumpa gura u mehaničku pa dalje ka finom filteru, ali bih voleo to da izbegnem jer ako u nekom trenutku otkaže membrana mehaničke pumpe, nafta bi završila u karteru.
Ima li neko savet koju pumpu na 12V uzeti, na šta obratiti pažnju ili čak to ni ne raditi? Povezao bih je da se pali na kontakt.