Zimsko izvlačenje broda na suvo - za i protiv

Neobavezna diskusija...
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m
Status: Offline

Zimsko izvlačenje broda na suvo - za i protiv

Post od Nevena »

Naš Eon ulazi u drugu zimu i već mi je dosadilo pitanje što ga ne izvlačimo iz vode zimi.

Prvi razlog je da bismo mogli da plovimo cele godine (nov-mart 2020/21 smo napravili oko 20 h vožnje, na vodi znatno više :D ), a drugi razlog je jer ne vidimo razlog da ga cimamo tamo - vamo.

E sad, to što mi sa svojim jednoipogodišnjim iskustvom ne vidimo razlog, ne znači da ga nema, pa sam odlučila da otvorim temu da čujem šta na tu temu misle iskusniji od mene.

Treba li metalni brod koji stoji u mirnoj vodi i zavetrini, bez ikakve šanse da na njega naiđe ledohod izvlačiti zimi na obalu?
(Radovi na brodu se izuzimaju kao razlog).
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Re: Zimsko izvlačenje broda na suvo - za i protiv

Post od Zveki »

Moj Alibi je od kada je kod mene, a to je pa skoro odmah kada je napravljen sve vreme u vodi. On se ne zali, ja jos manje iako ima dosta cimanja u ovom zimskom periodu jer nije privezan za bovu nego vezan uz obalu a to zahteva stalno pracenje vodostaja i priblizi-udalji varijantu od obale.

U principu ne vidim neku potrebu za izvlacenjem u zimskom periodu ako nema opasnosti za brod, čak smatram da to moze biti i dosta stresno za korito i citavu konstrukciju ako se radi na neadekvatnom navozu za tako nesto i sa neodgovarajucom prikolicom.
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ja svoj čamac uvek izvlačim napolje. Zimu provede u dvorištu. Prvo laganiji je od metalnih, time lakši za transport, drugo uvek mogu nešto na tenane da uradim na njemu dok je u dvorištu, pa na proleće opet idemo u vodu. Iskreno pošto sam skoro sve veće radove na njemu završio sve se više vodim mišlju da ga ne izvlačim nego da zimi nadjem neki jeftini zimovnik i tu provedem stresne zimske dane. Mogao bih onda i zimi kad je sunčano i toplije da prošetam do njega i provedem koji sat na vodi, ovako mogu da samo "zavidim" vama koji ste cele godine na vodi i uživate na čamcu kada god to možete. Zato ako ste negde u zimovniku zaštićeni od nepogoda, slobodno ne izvlačite nego uživajte što više na svom plovilu. Sad druga je stvar ako su potrebni da se izvedu neki radovi koji ne mogu na vodi, onda je opravdano.
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Ni ja ne izvlačim brod. Neki od razloga su: volimo da plovimo kad god je lepo vreme cele godine, niko od nas ne radi od 9 do 5 pa ne zavisimo od vikenda i praznika, marina u kojoj smo sad je zaštićena od leda, nemam vodu u sistemu nego antifriz, imamo grejanje na brodu, rakija bi se pokvarila do proleća da ne boravimo na brodu :) . Što se tiče skrivanja od leda, tu je uvek Sava koja ne ledi (valjda) :)
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Nevena napisao: Ponedeljak 06 Dec, 2021 14:12 ...
Treba li metalni brod koji stoji u mirnoj vodi i zavetrini, bez ikakve šanse da na njega naiđe ledohod izvlačiti zimi na obalu?
(Radovi na brodu se izuzimaju kao razlog).
...
I ja sam od onih koji ne vade brod preko zime, ali te zimske mesece provodim upravo u marinama kao sto je ta gde EON boravi. Ne vidim neke specijalne razloge za vadjenje broda preko zime, osim ako neko ima onako dobre uslove za to kao sto je kod Terce na snimku ;)
Inspektor za visinu kabine
Djordje
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 27 Feb, 2021 11:32
Plovilo: Singila mingi Deda
Dimenzije: 9.9m x 2.75m

Post od Djordje »

Zveki napisao: Ponedeljak 06 Dec, 2021 14:44 Moj Alibi je od kada je kod mene, a to je pa skoro odmah kada je napravljen sve vreme u vodi. On se ne zali, ja jos manje iako ima dosta cimanja u ovom zimskom periodu jer nije privezan za bovu nego vezan uz obalu a to zahteva stalno pracenje vodostaja i priblizi-udalji varijantu od obale.

U principu ne vidim neku potrebu za izvlacenjem u zimskom periodu ako nema opasnosti za brod, čak smatram da to moze biti i dosta stresno za korito i citavu konstrukciju ako se radi na neadekvatnom navozu za tako nesto i sa neodgovarajucom prikolicom.
Apsolutno podržavam Zvekijev stav...pogotovo za ovaj deo za stresiranje i moguća oštećenja konstrukcije neadekvatnim prikolicama.
I ja sam trenutno "u obali", i jeste stalno cimanje za prevezivanje u skladu sa vodostajem, ali mi čak i to ima neku draž.
...polako i pomalo, pa će biti dugo i dobro... :obscene-drinkingcheers:
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m

Post od Steps »

Slazem se sa svim kolegama, ni ja nisam drzao moj camac, sada brod na obali tokom zime....Jedan od razloga je sto sam "Savsko" dete..a Sava u Beogradu ne ledi....a i prosle zime sam ostvario zivotnu zelju da plovim prvog januara..i nadam se da ce nam to preci u tradiciju....iako mi jedan deo rashladnog sistema vuce vodu iz reke, prosle godine sam brod "zazimio" negde krajem januara....
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m

Post od Nevena »

osim ako neko ima onako dobre uslove za to kao sto je kod Terce na snimku
Ja imam praktično иste uslove kao Terca. Naši klubovi imaju zajedničku ogradu i u oba kluba baš veliki broj brodova svake godine ide na obalu. Zato su tako svi uigrani. Pravi se kampanja i sve se završi za 2 vikenda više manje. Zna se koje je čije mesto na obali, godinama unazad.
Upravo odatle i potiče moja nedoumica. Šta ja to ne znam što oni znaju?
Ja i dalje mislim da je Eonu, a i nama, bolje u vodi, ali se stalno preispitujem, posebno kada odem u marinu i vidim ih tako lepo poslagane na obali.
Poslednja izmena od Nevena u Utorak 07 Dec, 2021 11:29, izmenjeno 1 put ukupno.
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Pored svega što si navela, vaš brod je nov. Nemate mnogo ni za lickati i popravljati. Meni se čini da ostali vade brodiće da bi se zanimali preko zime i ostali u duševnoj vezi sa plovilom. Neko iskoristi zimu i da proda ili kupi.
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Ako je brod siguran tu gde jeste onda je to po meni samo stvar licnog shvatanja. Vecina ljudi zimu dozivljava kao prekid svih aktivnosti na vodi pa im je jednostavnije da izvuku plovila i ne razmisljaju o njima do proleca. Ipak koliko god marina bila sigurna zima ima svojih cudi i treba obilaziti brod i kad nije bas povoljno vreme a to mnogi ljudi ne vole.
Oni koji koriste brod i zimi kada se ukaze prilika reci ce da nema potrebe za izvlacenjem. Oni kojima zima nije inspirativna za boravak na brodu reci ce suprotno. Na kraju se sve svede na licnu procenu i afinitete.
Odgovori