Kao totalni laik i novajlija u nautici, brod sam 2017 na nagovor nekih "iskusnijih" nautičara ofarbao sa Hempelovom epoxy osnovnom (farbao kompresorom u 2 sloja) pa na osnovnu naduvao Hempelov antialgin. Sledeće dve godine sam brod vadio iz vode zbog nekih dodatnih radova, pa sam svaki put ponavljao farbanje sa antialginom. E sad na proleće sledeće godine će biti 3 godine od poslednjeg vađenja i farbanja, i pošto sam na nekim delovima vodene linije prilikom kupanja primetio koroziju, odlučio sam da ga na proleće izvadim i ofarbam. Pošto sa antialginom nisam preterano zadovoljan jer se uvek oljušti, onda sam počeo da gledam šta drugi koriste za farbanje metalnih brodova, pa sam tako stigao do Zorkinog epoxy katrana. Plan je da po vađenju broda mehanički, očistim ostatke antialgina, kao i koroziju, i premažem sve sa jedno dva sloja Zorkinom epoxy osnovnom farbom, i posle sa isto dva sloja epoxy katranom takođe od Zorke. Za mehaničko čišćenje sam mislio da upotrebim žičanu četku koja se montira u mali flex (brusilicu).
Farbe sam već kupio, ali me malko bocka nedoumica da li sam sve ovo dobro isplanirao, i u krajnjem slučaju da li sam po pitanju katrana napravio dobar izbor, pošto nisam od onih koji svake godine vade brod na suvo, pa bi ova farba trebalo da traje više godina.
Interesuju me vaša mišljenja, i na kraju krajeva, sa čime su vaši brodovi farbani?