Nosači brodskog motora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Nosači brodskog motora

Post od Uros »

Pošto mi je ovo prvo plovilo sa brodskim motorom, u nedoumici sam kako proveriti nosače motora i kako znati da su zreli za zamenu?

Moj motor je dvocilindrični Volvo Penta 2002, od 18 konja. Nema odrivni ležaj, tako da se sva sila propelera prenosi na motor a zatim na nosače i brod. Prethodni vlasnik mi je rekao da bi možda trebalo proveriti nosače, jer kad smo jednom prilikom probali da pokrenemo motor kurblom, motor se podigao napred za nekoliko centimetara.
Druga stvar koja mi se dešava i koja mi najviše smeta je da imam neku buku sličnu udarcima, kao kad od vibracija neka daska lupa u plastiku. To se dešava na određenom rasponu obrtaja od 1800-2400, i u rikvercu je najizraženije. Baš zbog toga što se najviše čuje u rikvercu, pomislio sam da slučajno ne udara osovina na izlazu iz korita, ako je neki od nosača otišao pa motor dobija pogrešan ugao ili se pomera više nego što treba.
Osim toga, ne primećujem neke preterane vibracije na brodu, rekao bih da je sve normalno.

Kasnije ću postaviti sliku korita i osovine.

Nosači su isti kao na ovom snimku, prednji su drugačiji od zadnjih:

Inspektor za visinu kabine
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Re: Nosači brodskog motora

Post od Uros »

Ovako izgledaju osovina i propeler, lezaj na nosacu osovine je nov(ovaj do propelera):

Slika
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

Uroše,ako si izvukao čamac na suvo ,dosta lako je proveriti nosače motora i ležaj na osovinskim vodu .....motor pri gasu zna da se izdigne malo i to je ok...s vremena na vreme Prekontroliši matice nosača,ako su do kraja zategnute a motor ima hod pri gasu onda je vreme za zamenu...ipak guma ima svoj rok trajanja.odrivni ležaj mnogo znači,a aqvadrive ili pytondrive pokupe uglove osovinskog voda ako su preko 12/15% i u sebi imaju odrivni ležaj. A što se tiče lezaja u osovinskom vodu on bi trebao da ti na dodir pokaže ima li lufta ili ne Sada imaš modernih rešenja za to .Volvo ležaj je rešenje..ako ti treba info ..možeš me pozvati ,pa ti objasnim sve . :obscene-drinkingcheers:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Čamac je na vodi, ovo je slika dok je bio na suvom pre spuštanja a ta "lupnjava" se javila tek posle jedno mesec dana boravka na vodi i plovidbe. Do skoro sam bio ubeđen da lupa neka pregrada od komore jer je na pregrade zašrafljena deblja šper ploča sa zvučnom izolacijom, oko motora. Sad već sumnjam na nosače, jer nikako nisam uspeo da nađem šta lupa ili da je nešto labavo. Zanimljivo je i da se to čuje najviše sa leve strane broda u bočnoj komori :)

Što se tiče dela od transmisije do izlaza osovine iz korita, nemam sliku ali je to rešeno sa elastičnom spojnicom i Volvo ležajem.
Evo par slika sa neta da se vidi na šta mislim:

Slika Slika

Kod mene to izgleda skoro isto kao ovde:

Slika
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Nadjoh video gde mi se to cuje:

Sad tek vidim na ovom snimku iz jula, koliko sam uspeo da utisam motor i razlika je bas velika. Pre mesec ili dva sam radio prepravku filtera vazduha i dodao zvucnu izolaciju gde je nedostajalo. O tome cu u temi o Rebellu ;)
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m

Post od Steps »

Meni ovo lici na Akvadrive ili nesto slicno ( ono sto dozvoljava da osovina na kojoj je propeler i osovina koja izlazi iz kopce ne ne budu u idealno ravnom polozaju, i ono sto amortizuje udarac kada se ubaci u brzinu) ...ova druga slika je supernica ili volvo lezaj ( ja sam imao neku varijantu iz dva dela sa nekim grafitnim prstenom...koji kosta preko 300 evra i nije ga lako nabaviti, ove godine sam ga zamenio za bas ovakav kao na slici..80 evra....mislim da im je trajnost oko 500 sati..ako se ne varam)....ozbiljna oprema po PS-u....
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Nije Aquadrive, ovo je obična elastična spojnica ili na engleskom "flexible coupling". Služi da smanji vibracije propelera ka motoru, a mislim da čak kompenzuje i malu nepravilnost u centriranju motora u odnosu na osovinu. Verovatno je to minimalno, ali dovoljno da ublaži vibracije...Bez toga bi osovina bila direktno fiksirana na transmisiju, pa bi vibracije bile mnogo veće, ali svejedno motor mora biti dobro ucentriran da bi sve radilo pravilno.

Aquadrive je nešto slično homokinetičkom zglobu na automobilima, motor ne mora biti idealno poravnat sa osovinom, jer taj zglob u aquadrive-u pegla taj ugao i omogućava motoru da se pomera na svojim nosačima bez ikakvog uticaja na osovinu propelera. Prednost aquadrive-a je i što je to u stvari odrivni ležaj, pa se sva sila propelera ne prenosi na motor i nosače, već samo na jedno mesto na koritu na koje je aquadrive i fiksiran.
Steps
Korisnikov avatar

Post od Steps »

Izvini..u pravu si..ja sam nesto pomesao...ucinilo mi se da lici na moj akvadrajv...ali nije....

Slika
Steps
Korisnikov avatar

Post od Steps »

Ovako je bilo kada sam kupio Adriatika....sada su ovi zardjali nosaci ofarbani u belo..a supernica je zamenjena sa volvo lezajem kao tvojim...
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Odlicno, sad si miran :handgestures-thumbupright:
Odgovori