Pročitah sve iz ove teme. Čoveče pa ovakvih kuvarica nema ni na ANA.RS, nekakvom ženskom forumu. Svaka vam čast, još jednom vidim da nisam pogrešio forum jer i sam volim da kuvam a posebno na brodu. Ovo poslednje sa paštetom ne gine za neki doručak sutra prekosutra. Ipak, vidim da preovlađuju recepti za spremanje uglavnom jake hrane pa sam rešio da vam predstavim jedno lagano jelo koje može svako da spremi. Kao dalmatinski zet imao sam priliku da naučim o gastronomiji ribara iz Srednje Dalmacije, mahom sa ostrva. Među omiljenim jelima koje sam probao mi je
riblja supa od škarpine iz koje sledi ista ta škarpina na lešo sa krompirom. Oni to spremaju leti kao lagano jelo od sveže ribe i na brodu je savršena okrepa. U nedostatku sveže ribe, svratio sam u Maxi, kupio 600 gr škarpine bez glave što je dovoljno za 2 odrasle osobe i 2 deteta

. To smo obedovali sad za vikend na Ratnom ostrvu. Dakle u jelo idu:
600 gr očišćene škarpine (cca 800 dinara - FRIKOM pakovanje)
1 glavica crnog luka
veza peršuna i šargarepe (max dve šargarepe)
1 dl maslinovog ulja
1 kašika začina C
šaka pirinča
so, biber
Vreme pripreme max. 30 minuta
- glavica luka zavije u alufoliju i zapeče sa svih strana (tek da nagori)
- u šerpu se sipa 2 litra vode, stave krompiri isečeni na četvrtine, peršun, šargarepa i taj ispečeni luk i začin.. sipa se pola maslinovog (5 dl)
- posle 10 minuta kuvanja, doda se riba i pirinač, so i biber
- kad se riba, krompir i šargarepa približno isto raskuvaju, povade se i ostave u poseban sud i pokriju da se ne hlade, preliju se maslinovim uljem
- luk se izvadi i baci (ne jede se)
Supa sa pirinčem se začini po želji i jede dok je vruća. Na ribu i krompire može se dodati limun po želji. Inače se ovaj recept može spremiti od škarpini sličnih belih riba. Uz ribu naravno belo vino. Pošto nisam slikao naš ručak evo jedne simbolične dole koja reprezentuje originalni recept.
PRIJATNO!