Vezivanje za obalu

Neobavezna diskusija...
nele
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
Plovilo: Aquarius 320
Dimenzije: 9.6m x 2.45m
Status: Offline

Re: Vezivanje za obalu

Post od nele »

Slika
SRSA
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 21 Okt, 2019 17:02
Plovilo: "AQ 575"
Dimenzije: 5,75 x 1,72

Post od SRSA »

I ja sam kod Kempija u Alunautici napravio veoma masivnu aluminijumsku prelaznicu-mostić. Mada, mislim da osim uloge ulaska/izlaska na lađu, nema neku bitniju ulogu učvršćivanja za obalu..

Slika

Slika
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Moguće je da ja nisam dobro razumemo, recimo deo koji je pisao Moma i na ovom Forumu

Izvinite što ovako preuzimam, ali da ne ponavljam sve što je Uroš danas ponovio u linku

"Pronalazeci mesto za boravak, gledao sam da izbegavam PRAVAC VETROVA. U nasim krajevima, najneudobniji su Kosava ( jugo-istocni ) i Gornjak ( severo- zapadni ) vetar. Iz pravca Gornjaka pri visokim temperaturama, moguce je ocekivati i Salauku, a ona je i "opasan vetar". Resenje je vezati se za obalu iz istog pravca odakle duva vetar. Izabrano mesto za stacioniranje Seve, moralo je da ima uvek DOVOLJNU DUBINU, da prilikom opadanja vode, pramac ne ostane na suvom. Taj problem sam resavao tako sto sam imao "distancionu" dasku, koja se nalazila izmedju obale i pramca Seve. Na pramcu je bila okovima prilagodjena, da moze da mrda na sve strane, ali da camac ne moze da pridje obali. Deo daske na obali se oslanjao na nekoliko sticni, pobijenih u obalu. Pramcani kanap i bocni na "V-e" drzali su Sevu na mestu, a ona je na talasima mogla samo da "radi" gore-dole."

Ovaj deo mene je "povukao" da kažem da daska ima i funkciju odvajanja broda od obale.
Moma kaže zbog dubine, a ja sam nekako u svojoj glavi to povezao i na način da brod nema kontakt sa obalom.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Jeste, mislio je na to da daska sluzi da drzi distancu i da sluzi ujedno i za izlazak na obalu. Ipak, to treba prvo dobro osmisliti i napraviti odgovarajuci nosac da camac moze da radi gore-dole, a da daska ne spadne, sto uopste ne mora biti komplikovano. Mislim da je veci problem to sto onaj ko ima V korito, mora imati prilicno dugacku dasku, sto nije slucaj kad imas ravno korito pa pridjes blize obali kao Moma ;)
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Igore, tim fiksnim distancerom ces izbeci kontakt sa obalom ali opet ne mozes eliminisati udarce koji ce se preko distancera prenositi na pramac kada talas ili jak vetar poguraju camac ka obali i dodje do njegovog pomeranja napred nazad.
Za plastiku mislim da je ipak mnogo bolje resenje ono koje praktikuje Uros, podmetanje gume, ako treba i dve da se ublazi taj kontakt sa obalom.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Ali ako se vezes u cetvorovez, nece biti povlacenja napred nazad od obale, tako da to sa daskom radi posao. Ipak, slozio bih se da je najjednostavnije resenje za plastiku sa V koritom, podmetanje guma.
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

Ima tu cimanja i pored toga...znam po sebi. Ne praktikujem nikada da skroz nategnem kanape da bi camac imao mogucnosti da malo "radi".
I pored vezova dobije i malo lufta levo desno, ipak je to voda i sve to zajedno je dovoljno da dodje do tog cimanja.
Jednostavno...idealno ne postoji, samo je razlika koliko to smeta plastici a koliko metalu.
Ja sam sa Alibijem privezan pramcem uvek uz obalu, nocu ubacim gumu da me ne budi to cimanje....ako se setim.
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Ja ima "fobiju" od plitke vode i obale pa mi ništa nije dovoljno daleko :D

Ova varijanta sa automobilskom gumom je :clap:

Sada nešto ponavljam zaboravljene mogućnosti, mnogo skuplja alternativa ovog našeg odbojnika je

https://www.motomarine.it/catalog/ancho ... nder/15704

Ali ne treba nam to, autoguma, bela boja :handgestures-thumbupright:
Zveki
Korisnikov avatar

Post od Zveki »

I vodi racuna da ima saru da ne bi proklizavala. :lol: :obscene-drinkingcheers:
Igor Narval