Cerade za plovila - održavanje

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Cerade za plovila - održavanje

Post od Uros »

Morao sam da izguglam šta je pravilniji izraz, cerada ili cirada...Iako su obadva u upotrebi, navodno je pravilnija ova verzija iz naslova ali ako postoji neki izraz koji više odgovara nautici, slobodno predložite.

* * *

Hteo sam da prodiskutujemo o tome da li održavate vaše cerade i zašto ne? :mrgreen:

Na Rivieri imam ceradu od PVC-a i razmišljam kako mogu da joj produžim vek i gipkost, jer znam da će PVC u nekih 4-5 godina postati krut i lomljiv ako se ništa ne preduzme. Sećam se da je Zveki svakog leta prao ceradu sunđerom i nekim rastvorom i da je trajala neverovatno dugo, pa je možda i prljavština deo problema a ne samo sunce...? Naravno, zavisi i od kvaliteta pvc platna i njegove debljine/gustine.

Ako pretpostavimo da je najveći neprijatelj temperatura i UV zračenje, zanima da li je neko koristio preparate tipa "vosak sa uv zaštitom" ili nešto slično što se koristi za automobile ili delove enterijera automobila? Silikon sprej?
Ako ima neka teorija, voleo bih da je isprobam.
Inspektor za visinu kabine
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Re: Cerade za plovila - održavanje

Post od zankiki »

Ja imam od nautičkog platna i ne održavam je.
Prošla je zamenjena posle 7-8 godina i ništa joj nije falilo, ali su konci istrunuli i počeli da pucaju, a i folije su matirale, pa sam napravio sve novo.

Jedino održavanje je bilo da je sa proleća malo oribam od mahovine, sa severne strane uvek bude gde se sliva voda...
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Te od nautickog platna su mnogo izdrzljivije mada mozda i za njih postoji neko sredstvo za impregnaciju? :think:
Inspektor za visinu kabine
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Nista sem vode dunavske i malo tecnosti za sudove. Eno je od 2015 stoji i jedini radovi na njoj bili prosle (ili pretposle :think: ) godine da se naprave otvori i zalepe folije.
Posto je vec bila kod majstora, tada su i svi šavovi ponovo prostepani.
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Nemam ni ja nekih problema sa ceradom. Svakih 3-4 godine sam do sada menjao čamac, i uvek stavljao novu ceradu. Služi super :lol:
DuleN
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 09 Mar, 2023 09:12
Plovilo: AluNautika
Dimenzije: 6.3 m

Post od DuleN »

Moja "kabina" je od nauticke cerade, napravljena pre 12 godina i do dan danas sluzi bez ikakvih problema.
Odrzavanje se svodi na pranje vodom i kada je to poprebno uz koriscenje deterdzenta.
Odgovori