Pasara Istranka-restauracija

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m
Status: Offline

Pasara Istranka-restauracija

Post od Mileta »

Pošto je ovo relativno nov forum, za sada smo članovi mi koji se i lično poznajemo. Verujem da će se vremenom proširivati i biti jedan pavi forum ljubitelja nautike, reke i uopšte prirode, bez politike, religije, svadja, prežderavanja i opijanja. Bilo bi dobro da u ovoj temi pišemo i o onome što smo ranije radili oko nekih naših čamaca.

Neki od vas znaju da sam ja svoju plovidbu ovde u Beogradu počeo sa Pasarom Vodičankom, koju sam sam restauriraO, pa onda Pasarom Istrankom koju sam takodje sam i uz pomoć prijatelja sredjivao. Probaću ovde da objasnim šta sam to radio na Istranci, tako da nekom budućem vlasniku Istranke to olakša sredjivanje.

Istranku sam relativno jeftino kupio od jednog istinskog ljubitelja reke, koji je bio prvi vlasnik čamca- proveo je mnogo sati u plovidbi, nekada i po mesec dana neprekidno. Zbog bolesti se morao odreći svoje ljubimice. Dovezao sam je u dvorište. U principu bila je dobro očuvana, ali na spojevima izmedju kabine i korita ispod bokobran gume već su se pojavile rupe, kuckanjem po krmenoj dasci osećao sam da je propala.

Slika

Slika
Poslednja izmena od Mileta u Četvrtak 09 Jan, 2020 18:46, izmenjeno 2 puta ukupno.
Mileta
Korisnikov avatar

Re: Pasara Istranka-restauracija

Post od Mileta »

Nisam gubio vreme, skinuo sam bokobran gumu, bušilicom razbušio stare nitne, izbio ih, a uz pomoć gleta, bonseka, čekića i još koječega odvojio korito i kabinu.

Slika

Slika

Slika
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

E sad uz pomoć Dragana, drugara koji se razume u popravku čamaca isekli smo sa unutrašnje strane u predelu zrcala i izbacili staru krmenu dasku koja je bila potpuno istrula, pre je bila trula piljevina nego daska. Očistili smo sve do spoljne plastike, uzeli u kartonu kalup za novu šperku, izrezali istu i to dva komada debljine po 10mm, pa smo lepili jednu za drugu da bi bilo što čvrće sve to laminirali a sad se mogao okačiti motor bilo koje težine jer je baš čvrsto i kvalitetno uradjeno

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Poslednja izmena od Mileta u Četvrtak 09 Jan, 2020 18:44, izmenjeno 1 put ukupno.
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

Kad se smola osušila kupio sam silikon SIKA FC 11 nalio sam dobro sve u krug spoj na koritu i spustio kabinu na staro mesto, što bi ono rekli, rupu na rupu. Uzeo sam nove pop nitne i sve ponovo zanitovao, s tim što sam sa donje strane na popnitnu navlačio podloške odgovarajuće veličine, tako da se stezanjem pop nitne dobila veća površina i plastika je bolje ojačana. Višak silikona koji je od pritiska izašao van spoja sam kasnije skalperom isekao. Tako sam rešio da voda ni u kom slučaju me može proći na tom spoju.

Slika
Poslednja izmena od Mileta u Četvrtak 09 Jan, 2020 18:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

Staru pregradu sa vratima sam dobro ošmirglao, zamenio polomljene šarke, natrule letve, premazao Irkonovim sandolinom nenkoliko puta i izgledalo je kao novo. Kanije sam vrata zamenio aluminijskom roletnom, jer mi tako vrata nisu smetala kad se otvore. Rešenje je super funkcionalno.

Slika

Slika

Slika

Iskoristio sam čak i stari komarnik, koji je nekad dobro došao za odbranu od onih malih napasti

Slika
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

Zadnju komoru sam zatvorio, napravio vratanca ujedno i stočić, koji je lepo koristio i olakšavao ručak na čamcu.

Slika

Slika
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

U principu čamac je bio spreman za plovidbu, ali meni je još po nešto nedostajalo. Na otpadu u blizini stana sam naleteo na inox cevi , kupio ih povoljno i odmah sam se dao na konstruisanju ograde na palubi i bimini tende. Išao sam u prodavnice nautike i tražio spojnice za cevi, ali nekako mi to bilo skupo pa sam lepo uzeo brusilicu i bušilicu te sam sve isekao i spojio. Drugar mi je savio cevi, kum zavario šta se treba zavariti i ograda sa tendom je bila gotova.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Poslednja izmena od Mileta u Četvrtak 09 Jan, 2020 17:48, izmenjeno 1 put ukupno.
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

Zaboravio sam da napomenem da sam napravio i špirun ili kljun na pramcu vidi se na prethodniom slikama.

Slika
Mileta
Korisnikov avatar

Post od Mileta »

Još sam ponešto na Istranci dogradio, doradio, da bi sebi olakšao boravak na vodi. Stavio sam prskalicu za voće kao rezervoar za vodu. Baš je praktična, 10 litara vode i poslužila je za pranje ruku,posudja, osveženje na vrućini. Uradio sam i nosače za štapove na plafonu kabine. Tu ne smetaju a na dohvatu su ruke.

Slika

Slika
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Pa dobro bre Mileta, što ne kažeš šta sve znaš da radiš.... :lol:

Sad je kao pitanje kako da se promeni bočna guma ili da se za pola metra produži krov....

Ajde molim te, pa ti ima to da završi za jedna vikend, obe radnje :laughing-rolling:
Odgovori