Pre nego što sam ugradio jedan ovakav filter istraživao sam o redosledu povezivanja zato što mi je plan bio da pumpicu-kruškicu postavim između rezervoara i filtera kako bih lakše napunio filter gorivom i izbacio vazduh, međutim čitajući članke na tu temu primetio sam da svi montiraju tako da pumpa ne gura gorivo u filter već da kroz njega povlači gorivo. Iako na prvu loptu deluje da je dobro to što bi se filter lako napunio gorivom nakon zamene u ovoj varijanti, problem je u tome što pumpa bilo koje vrste, čak i kruškica, pravi mnogo veći pritisak na izlazu nego sa one strane gde usisava gorivo. Ukoliko bi gurala gorivo u filter, u filteru bi se pod pritiskom stvarala emulzija od vode i goriva koja bi umanjila performanse filtera.
Ovo bi bio pravilan redosled montaže: rezervoar -> filter -> pumpica -> motor, pa sam tako ugradio kod sebe i video da kruškica radi identično kao i ranije bez filtera, tj osećam da i dalje vrlo lako povlači gorivo bez otpora. Pre povezivanja na motor sam samo skinuo dzek do motora da ispumpam sav vazduh iz sistema dok nije poteklo gorivo bez vazduha i posle toga paljenje i plovidba. Takav način instalacije je preporuka i vodećih svetskih proizvođača ovih filtera i može se pronaći u njihovim uputstvima.
Montaža je ista i za brodski i za vanbrodski motor, a mislim da je to deo na kome ne treba štedeti jer vrlo lako može da nas ostavi bez pogona
Primer uputstva za "Racor" filtere:

Instalacija na Rivieri: