Au bre, kod tema koje se ovako brzo odvijaju, dok ja primetim, već bude brdo stavova sa kojim se ne bih složio... pa da i ne se ne uplićem u baš sve evo makar par odgovora na osnovno postavljeno pitanje:
Lično ne... ali to nema veze.
zoki_ns napisao: ↑Petak 10 Feb, 2023 19:18
...
Interesuje me i da li sem NMEA podrške ... koja meni ne treba ...
Ovo je prva stvar sa kojom se ne bih složio, bar ne ovako unapred pre nego što bi ti meni objasnio sve režime upotrebe i načine kako bi ti plovio i koristio ikakav sonar odnosno ploter.
Recimo, ako poželiš da imaš podatke vidljive na više od jednog fizičkog mesta, recimo da ploviš sedeći na palubi, ili u kokpitu, ili želiš da jednog dana doživiš puno iskustvo koje sa sobom nosi makar imitacija flybridge-a, onda ti treba. Ja pretpostavljam da ti sada o tome ne razmišljaš , čak i da razmišljaš, prvo bi tražio da ti se otvori paluba iznad kormila, a onda bi ti Miroslav D. rekao da to ne može...
Ali nikad ne reci nikad.
Recimo Zoran (brod Jelena) ima upravo tu potrebu, a drugi Zoran (brod Marissa) trenutno nema, obojica su relativno u pravu, a nikad ne znaš koji će kad nešto novo da utripuje, za to sam i sam dobar primer. (ebaga koliko vas Zorana ima na sve strane...)
Zapravo, ako već sigurno planiraš da imaš OpenCPN na nekom tabletiću usa IPS ekranom i fullHD rezolucijom, sa touch panelom i UI -jem gde sa dva prsta sve lepo koristiš... ne shvatam zašto bi uopšte kupovao dodatni krš ekran 800x400 piksela i nekim kompas tasterom od kog ćeš da dobiješ nervni slom pri prvom podešavanju...
Dodatno ako već ne pecaš (a nekako te služba nije baš uhvatla u tim aktivnostima) što bi kupovao softver koji ume da izdvoji riblji mehur u odzivu sonde (da izoluje polumesečasti trag) , i da ti na tom mestu na ekrančiću nacrta ribu... što je zapravo fishfinder.
Postoji tradicija da se kod nas masovno koriste fishfinderi kao sonari, jer unazad x godina to je moglo (može i danas) da se kupi za tepsiju ribe, pa mi prokletnici koji smo rasli u socijalizmu i ne damo pare, merenje dubine rešimo na taj način. I onda tako 20 godina, dok sonar ne crkne, iz istih cicijaških razloga.
Koliko sam gledao neka uputstva za postavljanje sondi obično je postavlaju nazad levo ili desno od motora, a meni je nekako logičnije da se postavi napred da bi merenje brzine bilo korisnije, mada pretpostavljam da je nezgodno bušiti brod zbog toga? Pretpostavljam da mora da ima kontakt sa vodom da bi uredjaj radio kako treba.
Fishfinderi - sonari se često prave sa verzijom sonde za montažu na zrcalo (obrati pažnju na detalje, ne krma, ne nazad...) jer na velikom procentu plovila, malim čamcima, brzim čamcima, gliserima, poludeplasmancima, čamcima čudnog oblika... pozicija pod zrcalom je jedina koja se ne diže iznad vode, a nejčešće je ispred propelera, tako da joj balončići i pena koji ostaju u brazdi ne smetaju (sad nije prilika da objašnjavam način rada ultrazvučne sonde... ali vazduka ne sme da bude to se vidi kao prepreka, dno... šta god).
Za tvoj brod to ne mora jer ti se pramac neće uzdizati. Dodatno, koliko ja pratim, ti nećeš imati ni zrcalo u vodi a ni pravu punu strukturnu krmenu platformu, motor će biti vanbrodski i uvučen u platformu u nekoj meri, to zapravo utiče na način montaže.
Takođe tvoj brod će biti od čelika (recimo Marissa nije) i ti ne možeš da sondu upakuješ u "bazen" unutar broda makar gde, sonda mora da prođe kroz oplatu.
To uopšte nije nezgodno za napraviti, postoje sonari i transduceri predviđeni za through-hull (thru hull) montažu. Ograničenje za takvu sondu je da ona ne ide skroz u pramac upravo zbog nasukivanja.
Takođe, sonda se povlači i postavlja dovoljno duboko da se ne nađe u peni pramčanog talasa itd. a na recimo jedrilicama se postavlja tako da imaš informaciju u zoni gde ti brod ima najveći gaz, kod tebe je po krmi, a na jedrilicama po sredini, gde je balast i kobilica.
Postoji i opcija da se obična sonda (varijanta za zrcalo) montita u bunar, da se tako izvede proboj kroz oplatu ispod vodene linije, pa da ona ostane uvučena u trup par centimetara... da ne objašnjavam dođi kod mene na klub pa ću ti pokazati primere.
Sam tip sonde, ugao snopa, maksimalna dubina i slične performanse, za tebe nemaju nikakvu vrednost, na Dunavu i Tisi se krećeš po vodi od 10-20m max, i tu razliku ne možeš da primetiš.
Pravi kvalitetni sonari koji služe za ribolov, i pomoću kojih možeš da vidiš karijes na zubima smuđa koji se sakrio iza panja... pretpostavljam da ti ne trebaju, dok ne počneš super ozbiljno da pecaš, a i kad počneš onda superozbiljno nećeš pecati iz svog budućeg broda.
Da ne davim više o ovome...
Kod UHD2 serije ne pise da ima čak ni osnovne mape sveta dok kod UHD serije koja je skuplja piše da postoje. Nekako mi nije logično da nema bar osnovne mape...
Oba uređaja su chartplotteri, što svakako znači da podržavaju rad sa mapama. Mape naravno da postoje, za sve Garminove plotere, samo nisu deo paketa koji se prodaje.
1. Postoje stare Garminove nautičke mape Bluechart, skupe su ko otrov, pokrivaju mora, a za Dunav možeš da se ubrišeš sa njima...
2. Svojevremeno je Infoteam iz Beograda ubacio sadržaj sa Plovputa u već neku verziju drumskih mapa koje takođe polukvalitetno mogu da se koriste na nautičkim uređajima, to sada već odavno i prevazićeno i neažurno.
3. Garmin je kupio Navionics, i za svoje pltere obezbedio distribuciju mapa po zonama sveta, na propietary SD karticama, karte su ok, ažuriraju se onoliko često (sa malim zakašnjenjem) koliko ih ažurira Plovput... iste su to mape, jer kad već Plovput uradi mape kako treba po standardima, i one su besplatne jer se rade u okviru evropskih projekata razvoja rečnog saobraćaja, ni jedna druga kompanija neće slati svoje ekipe da se godina bave snimanjem terena... SD kartica košta 250 evrića , to je start, a onda ima neko godišnje održavanje ukoliko poželiš da ažuriraš redovno.
Iste navionicsove mape, ali za android sw verziju, su poprilično jeftinije (recimo zapadna evropa sa sve dunavom do crnog mora je trenutno 3900 dinara godišnje), a to je zato što se cilja drugi profil kupaca...
4. I poslednje a najbolje: mape Plovputa, zajedno sa svim drugim mapama kategorisanih evropskih unutrašnjim plovnih puteva, konvertovane u format za garminove plotere (risivere uopšte) besplatno su dostupne zaslugom jednog dobrog čeha, Zdeneka Hrdine, koji je sastavio alat za konverziju i redovno priprema mape "na izvolte", a za razliku od mrtvog Navionicsa, ne naplaćuje besplatne mape koji je neko drugi izradio...
to se za skidanje nalazi ovde:
http://www.waterways.cz/
Da li neko ima da preporuči jos neki uređaj, dijagonale bar 5-6 inča a da je malo povoljnije cene? UHD2 52 cv uz neki popust deluje prihvatljivo ukoliko ima sve što je prihvatljivo.
Ja bih svakako ima par ideja, ali si ti još uvek u graditeljskoj fazi, odlučan da sve rešiš odjednom, jasnim consumer pristupom "odem u radnju i kupim i završim"... ee a tu sam ja najlošiji savetodavac.
Ako ide već ta kombinacija , onda je najjednostavnije i najjeftinije je da kupiš recimo garminov fishfinder 120 ili 140, polovan naravno jer se danas velikaši lako odriču tih nefensi stvari, uštediš para bar za celo prase i gomilu cuge, pa lepo častiš... a od njega ti je važan samo veliki broj koji pokazuje dubinu, jer ionako imaš dobar ploter sa fullHD ekranom...
Ja naravno ni to ne preporučujem, strast mora da bukti... al toliko sam se već raspisao ovde da ću da se obesim, svaka dalja reč će me samo uplitati