Pošto mi je to sve bilo novo i nisam želeo da gubim ni trenutka, već samo da plovim i provodim vreme u sređivanju enterijera, odlučio sam se za vanbrodski motor. To je bilo najjednostavnije rešenje i moglo je da me stavi u pogon istog trenutka nakon montaže motora. Prošle su dve i po sezone i sve me više vuče da vratim pogon u fabričko stanje.
To i ne bi trebalo da bude tako teško s obzirom da je Albin već imao svoj brodski motor, pa postoji dosta toga što može da se iskoristi i što je predviđeno za brodski motor, ali neke stvari bi moralo ponovo da se urade. Ono što bi trebalo uraditi je sledeće:
- Probušiti rupu na zadnjem delu korita i vratiti list kormila sa svim pripadajućim elementima na svoje mesto (imam samo list kormila, i jedan ležaj)
- Probušiti rupu na kobilici na delu gde osovina motora izlazi, zatvorena je stakloplastikom ali statvena cev već postoji.
- Probušiti rupu za ventil za prihvat vode
- Napraviti otvor na krmi za auspuh
Šta pozitivno dobijam sa brodskim motorom?
- Težište broda je ponovo tamo gde treba, i to bi trebalo da doprinese stabilnosti
- Tamo gde je fabrika predvidela propeler i potisak, biće na svom mestu što će možda uticati na plovnost
- Bolji potisak čak i sa manjom snagom motora, zbog veličine propelera i obrtnog momenta dizel motora
- Po talasima, mogućnost da elisa pokupi vazduh, svodi se na minimum
- Alternator i alnaser, ogromnu količinu struje dok motor radi(za razliku od vanbrodskog)
- Veoma nisku potrošnju, čak skoro 3 puta nižu od trenutne
Negativno?
- Imaću otvore ispod vodene linije(ventil za prihvat vode, osovinski vod, osovina lista kormila)
- Motor će zauzimati jedan deo na sredini broda, mada je to fino uklopljeno sa ostatkom pa ne smeta toliko kao u domaćim čamcima
- Velika je verovatnoća da će buka i vibracije da budu veće nego sa vanbrodskim motorom
- Proćiće neko vreme dok je čamac van vode zbog ugradnje, i cimanje sa majstorima...
- Gde nabaviti delove?
#
Ono što je bitno da se naglasi, monitrao bi se samo provereno zdrav motor i novi elementi u sklopu tih kritičnih mesta izloženih vodi, ispod vodene linije. To bi bilo bolje od toga da je Albin došao sa fabričkim motorom sa dosta radnih sati, i sa tim delovima i raznim ležajevima koji su odradili ko zna koliko. Drugim rečima, imao bih sve pouzdano i spremno da traje dugo. Imao sam prilike da plovim sa jednom lađom koja u sebi ima DMB motor od 10hp, i prilično sam se iznenadio kolika je to sušta suprotnost onome što ljudi pišu i pričaju. Očekivao sam da bude bučno, da trese, dimi i da smrdi nafta, ali ništa od toga nije bilo prisutno. Sve iz razloga zato što se 20 godina vodi računa o njemu u tom plovilu, i sve se drži čisto a delovi se menjaju na vreme.
Potrošnja = 1L dizela na sat...!
Sa tim motorom, pretpostavke su da mogu uzvodno da plovim između 7 i 8kmh na radnom gasu, mada je Albin izuzetno plovno deplasmansko korito težine 1.6 tona, pa ja sa sigurnošću očekujem 8kmh. Inače, sa Yamahom od 20hp, uvek plovim uzvodno na pola gasa i krećem se istom tom brzinom a trošim 2.7l benzina.
U slučaju da se odlučim za DMB, sa prodajom Yamahe dobrim delom mogu da isfinansiram skoro ceo projekat.
Postaviću i neke slike danas sutra, da vidite kako to izgleda kod mene i šta imam a šta nemam.
Voleo bih da čujem i vaša mišljenja