Materijal za ceradu

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m
Status: Offline

Materijal za ceradu

Post od Nevena »

Došlo je vreme da Eon dobije novu ceradu.
Da li neko ima iskustva sa obe vrste platna za ceradu?
Koje su prednosti i mane jednog i drugog ( ako zanemarimo cenu)?
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Re: Materijal za ceradu

Post od George »

Na Calypsu sam imao ciradu, i to onu pravi kamionsku, ali ne preterano debelu, (ali dosta deblju od one što vi imate na Eonu), i kada sam kupio brod (2016 godine) već je bila matora, ali u komadu, ako ne računamo prozore na koje sam morao da stavim novu kristal foliju.Novi vlasnik Calypsa ju je ove godine zamenuo, pa sad ti računaj... Ja joj dajem da je služila 20-ak godina. Na Tritonu imam nautičko platno koje je stavljeno negde pre 6-7 godina po mojim saznanjima, i u savršenom je stanju ako ne računamo mahovinu koja se uvukla među niti platna, koju baš i ne uspevam da odstranim. Dokle će služiti, ne znam, ali kada budem morao da je menjam, staviću isto ovakvo nautičko platno, jer vidim da će služiti ako ne baš 20 godina kao ona cirada na Calypsu, ali barem 10-ak godina, što smatram da je primeren vek trajanja, čak i ako uzmemo u obzir da je nautičko platno dosta skuplje od cirade. Sa druge strane, platno je mnogo elegantnije od cirade, ne ukrućuje se zimi, i mnogo je lakše rukovati sa njim čak i leti. Mana u odnosu na ciradu je što baš i nije toliko vodonepropusno kao cirada.
Nevena
Korisnikov avatar

Post od Nevena »

E hvala ti. Nautičko platno je svakako lepše, ali se stalno dvoumimo zbog izdržljivosti. Doduše, ni ovo koje imamo nije dugo trajalo. I dalje ne pušta vodu ali jako ružno izgleda, požutelo je i matiralo, ne može se oprati. Verovatno je jako lošeg kvaliteta bilo. Probaćemo sa nautičkim
DuleN
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 09 Mar, 2023 09:12
Plovilo: AluNautika
Dimenzije: 6.3 m

Post od DuleN »

Nauticko platno imam na plovilu 12 godina i nije mrdnulo.
dell_mare
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 25 Mar, 2020 11:42
Plovilo: Ten Broeke 780AK
Dimenzije: 8m x 2.6m

Post od dell_mare »

Kamionska cirada je dobra, manje je jede sunce, međutim traži bolje rajsfešluse i dobar konac (to usaglasiti sa krojačem). Providni pvc delovi (ako ih ima) brže stradaju jer nisu od istog materijala kao cirada.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Ja sam imao nautičko platno koje je potrajalo 7-8 godina, prošle godine je napravljena nova.

Da se razumemo, platnu nije ništa falilo posle 8 godina, ali konci počnu da pucaju, folije matiraju... E sad, mogao sam ja to odneti da se prešije, da se zamene folije... I onda bi me nova izašla verovatno 100-200e jeftinije, ali mi je bilo bezveze da sad nešto budžim, ovako bude sve novo i lepo :obscene-drinkingcheers:

A da se zameni na svakih 8-10 godina mi je sasvim prihvatljivo. Stara je mogla sigurno još godinu - dve, kažem platno je bilo super, ali su konci pod uticajem sunca počeli da pucaju.

I da, uvek bih pre birao nautičko platno pre kamionske cirade.
Terca
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
Plovilo: Terca
Dimenzije: 9.5m x 2.3m

Post od Terca »

Neko voli popa a neko popadiju.

Nautičko platno je fensi i ima zilion prednosti. Mekše je, lakše se skuplja i odlaže, prijatnije je za sedeti ispod. i lepše je u principu.

Ima i zilion mana: od običnih platana ga izdvaja i čini nautičkim uglavnom impregnacija, a to opet znači da nema ribanja hemijom , ničim agresivnim, nema drpanja pod pritiskom, da ne kažem da u zavisnosti od boje nema ni zalivanja dunavskom vodom... kada se jednom impregnacija sapere, prvi sledeći minus i vlaga počnu da ga razbijaju, i onda dobiješ efekat šatora, dok pada kiša ne smeš da ga dodirneš iznutra da voda ne bi flisovala. Može i da se impregnira ponovo, voskiranjem ili hemijom, ali ne licu mesta nego nosi kući, operi i očisti, voskiraj i peglaj kao fjalraven pantalone. realno nije izvodljivo i niko to ne radi.
Ako ga ne maltretiraš pranjem traje dovoljno dugo.

Boja je tu jako važna: nakon iskustva sa tamnom ceradom i jarkim bojama pre 30 godina, mene niko više na to ne bi naterao, ne ložim se na marinsko plavu. Sedenje ispod tamnog i/ili jarkog izaziva baš baš nelagodu, ko u grobu. I onda ako ti je brod namenjen za lake dnevne izlete gde je to sve podignuto i urolano, nemaš problem, ako sediš pod tim u proleće i jesen, ebaga ne valja. A zavisi i od pragova tolerancije i ličnih afiniteta.

U praksi ćeš jako retko u našim krajevima naći u upotrebi platno svetlih boja, na moru da jer tamo nema toliko gliba u kišama i prašine u vetru kao na kontinentu. Recimo sa tvoje palube natkabine (pros narod bi reko sa krova) voda koje se sliva ostaviće trag 200%, afrički blatnjav i vidljiv na svetloj ceradi, i to u vertikalama kako voda sebi lepo pronalazi put, to je slabije vidljivo na tamnoj, i taj trag se posle pretvori u mahovinu, naročito na strani koja je na privezu okrenuta dalje od juga. A baš to ne smeš da pereš iz sve snage.

Osim toga, recimo mene niko više ne bi naterao ni da pravim ceradu sa malim vizirima (što bi pros narod rekao prozorima), pa neće bre srbin više da gleda svet kroz puškarnicu. Meni je prioritet da se cerada sa svih strana providi koliko god je to moguće.
Tu sledi etičko pitanje, ako je dominantna površina cerade vizir, tj. providni PVC, zašto bismo o njoj o njoj govorili kao o platnenoj :mrgreen: :mrgreen:

Evo jedna slikica, prolećno doba, ispod žabaljskog mosta, distribuira se leba-masti-soli-paprike za doručak na putu do Bečeja.
121.jpg
121.jpg (244.74 KiB) Pogledano 3083 puta
Levi teget twix ima nautičko-platnenu đuntu a desni ima mrski PVC. a ustvari obojica će da sede ispod PVC dok budu mastili brke. Onaj bordovski skroz napred ima i zimsku ceradu, PVC, koju đora sezonski, on nema mahovine, platnena cerada mu traje kvadrilion godina :D ... ali i taj čovek voli da sedi zimi na brodu pored vebasta i ebaga de facto pola godine sedi ispod PVC.

Onda dalje zavisi šta tačno praviš, na kom i kakvom brodu:
za bimini nema dvojbe, samo platno, pvc nije opcija. (to je moj slučaj na gadafiju gore)
Za senila preko prozora koja se skidaju i sklanjaju u boks, opet samo platno. (i to je moj slučaj)
Za pokrov celog čamca (palube) koji skineš i staviš u neki boks dok ploviš, opet platno, pvc ne možeš lepo da složiš i savijaš bez oštećenja. (to ja nemam, nije ni takvo plovilo)
Za zimsku ceradu, isključivo PVC (to nije moj slučaj, nemam volje da se mlatim još i sa zimskom ceradom, a kamo sreće da imam samoispirajući kokpit urađen u tikovini i opremljen inoksom, ne bih ni imao drljavu ceradu koju moram da rolam svaki dan...ne bih ni imao drugu ceradu osim zimske.)
Za sprayhood... e tu bi već imali da divanimo, jel nešto zovemo platnenim ako je 90% površne od PVC...

Na jedrilici na moru da staviš mrtvi kamiosnki PVC, pa odma da se ubiješ, fali još samo automobilska guma sa strane... a ta guma i ne deluje nelogično na plekanoj deregliji dunavskoj... isto to estetski meni važi i za PVC.
Tako na gornjoj slici na levom twixu bi PVC stajao kao piletu sise, a desni twix trpi više slobode u odlučivanju.
U nekim slučajevima situacija moža biti i obrnuta, na strani PVC. Jer kako kažu u mom selu: "Neko se nautikom bavi u belim brodaricama, neko bos, a neko u kaljačama".

Suma sumarum, ova naša cerada jeste kombinacija svega prethodnog, pa je onda zgodno da zamisliš režime korišćenja, koliko često se oni dešavaju, ovo volim - ovo ne volim, odsanjaš svoj brod... i doneseš svoju odluku, imaš projekat, on potraje malo pa onda ponovo :mrgreen: :mrgreen:
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Ja sam na Cranchi-ju imao PVC ceradu. Boja je bila nešto kao krem. Belu ne volim, jer što Terca reče, brzo se na Dunavu isprlja pa deluje baš bez veze prljava. Tamnu isto ne volim zbog sunca, jer ako moraš leti da se zatvoriš, nije baš prijatno ispod. Kvalitet je bio odličan. Sada na Polarisu imam to Tzv. nautičko platno plave boje. Namerno sam sa strane i pozadi ostavio velike prozore sa providnom ceradom, i Komarnicima. Urađeno je tako da je sa spoljnje strane pokriveno tim nautičkim platnom, komarnik je fiksni, pa sa unutrašnje strane providna cerada, koja se može unutra urolati. Tako da mogu da plovim u tamnom režimu kada je sve zatvoreno, zatim ako je hladno a plovim, radi bolje vidljivosti urolam spoljnji deo prozora, ostaje komarnik i providni deo, ne duva unutra i super. Eee ako je toplo urolam i unutrašnji providni deo, ostaje samo komarnik i bude prijatno strujanje vazduha, posebno leti i noću kada treba zaštita od komaraca. U svakom slučaju, nećete pogrešiti, ako stavite kvalitetnu PVC. Zimi bude malo kruća ali nije strašno, nautičko platno jeste lakše za rolanje i malo izgleda fensi, ali u principu sve je to slično, zavisi od želja i afiniteta. Te PVC cerade i platna ima da se kupe u Leštanima. Mislim da se prodavnica zove WIR-CON . Čisto da proverite cene da vas majstori ne deru jer većina njih tamo kupuje, kao i kopče i drikere. Srećno u izboru
Nevena
Korisnikov avatar

Post od Nevena »

Hvala svima!
Generalno, očuvanost, zavisi od mesta gde se brod nalazi. Većina cerada sa naše strane Dunavca (uključujući i našu) imaju tragove koje su združeno ostavile prašina i kiša. Posebno na zadnjem delu koji nije potpuno vertikalan. Mi našu relativno često peremo i svejedno je 90% vremena musava. Al bar ne brinemo o impregnaciji kada je peremo, a može se i krpom prebrisati. Sad, to što je estetika na strani nautičkog platna, možda i ne bi trebalo da bude presudno. Nekako mi se, trenutno, razumnije čini da stavimo opet PVC.
Muka jedna :?

(Ovo "često peremo" je 2-3 puta godišnje max, da ne pomisli neko da sam opsednuta čišćenjem :) )
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Operem i ja nautičko platno 2-3 puta godišnje, nikada nisam imao problem sa impregnacijom.
Odgovori