Košava

Neobavezna diskusija...
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Košava

Post od Uros »

Slika

Endemski vetar, sa turskim imenom, karakterističan za jesen, ali i zimu - čuvena košava koju prethodnih dana svi u prestonici "preživljavamo".

Košava je jugoistočni vetar, donosi suvo i hladno vreme, a njeni udari mogu dostizati brzinu i do 70 kilometara na sat. Putanja joj je poznata, tako da se razvija od jugoistoka ka severozapadu, od Timoka do Subotice, u najvećoj meri kroz Podunavlje, Istočnu Srbiju, Banat i Bačku, preko područja koja se baš iz tog razloga i nazivaju košavska. Ovaj vetar je najjaču na ulazu u Đerdapsku klisuru.

Ovo je deset zanimljivosti o košavi.

1. Turski naziv
Naziv košava potiče iz turskog jezika i u bukvalnom prevodu znači "brz vetar". Nastao je od reči "kos", što znači brz, i "hava", što u prevodu znači vetar.

2. "Beogradski vetar"
Reč je o vetru srednjeg i jakog intenziteta, koji duva samo u Srbiji i delovima Bugarske i Rumunije, po čemu je poznat i u svetskoj literaturi, između ostalog i u Meteorološkom rečniku Američkog meteorološkog društva. Košava je vetar koji je karakterističan i za srpsku prestonicu.

3. Najsnažniji ujutro
Košava spada u vetrove koji duvaju sa planine, ali je u isto vreme i vetar koji tokom dana menja intenzitet, i najsnažnije duva između pet i deset sati ujutro.

4. Orkanske brzine
Košava duva pri površini zemlje, ali ne većoj od 2.000 metara u visinu. Brzina joj je najčešće od 25 do 40 kilometara na sat, ali može da razvije i orkanske brzine. Pojedini udari košave su u januaru 1972. godine u Beogradu na Zelenom brdu dostizali 137 kilometara na čas! Takođe, u noći između 16. i 17. oktobra 1976. godine udari košave su bili toliki da su u jutarnjim satima iznosili 130 kilometara na sat.

5. Vreme trajanja - istina ili zabluda
Košava retko kada duva jedan dan. Obično, njeno trajanje je do pet dana, ali je bilo primera kada je trajala i neuporedivo duže. Iako se veoma često može čuti da je jedno od karakteristika košave to što duva tri, sedam ili 21 dan uzastopno, čini se da to nije slučaj.

6. Najduže košave
Najdugovečnija zabeležena košava duvala je čak ceo mesec februar 1972. godine. Isti slučaj je i sa onom iz oktobra 1953. godine. Nešto kraće duvala je košava 1951. godine (27 dana), a zabeležene su i košave još iz tridesetih godina prošlog veka (1934. i 1935. godina), koje su trajale 24, odnosno 23 dana.

7. Slapovito duvanje
Za košavu je karakteristično da duva slapovito. Za razliku od, na primer, severca, košava je vetar koji dolazi u snažnim udarima koji su, između ostalog, posledica načina na koji nastaje.

8. Topla i hladna košava
Meteorolozi razlikuju dve varijante košave. Topla nastaje u situacijama kada se istočnije od nas nalazi anticiklon, dok je u Sredozemlju ciklon. Tada razlika u pritisku rađa ovaj vetar koji, po pravilu, donosi otopljenje i do desetak stepeni u odnosu na vreme koje je prethodilo.
Košava može da bude toliko jaka da sruši i krov
Hladna košava nastaje i kada hladan vazduh krene sa severoistoka Evrope ka Balkanu. Tada košava donosi pad temperature za 5 do 10 stepeni u odnosu na vreme koje je prethodilo. Ovakva situacija sa hladnom košavom se najčešće javlja u oktobru, a zatim u martu.

9. Vetar bez padavina
Za košavu je zanimljivo i to da je reč o vetru koji retko kada prate padavine, odnosno skoro nikada u isto vreme ne duva košava i pada kiša. Ona može da usledi tek kada vetar prestane da duva.

10, Nekada je nosila živi pesak
Košava je bila poznata i po živom pesku koji je nekada nosila po južnom Banatu. Još i danas ima mesta oko Golupca, Velikog Gradišta, a naročito u Banatskoj peščari, gde košava nosi pesak.

U literaturi se pominje košava koja je duvala 1896. godine između 25. i 26. februara. Tada je preko Banata nosila velike količine peska iz Deliblatske peščare i zasula celu okolinu, a železnička pruga između Vršca i Kovina bila je zatrpana slojem peska visokim tri metra. Tada je, navodno, izbacila iz koloseka i putnički voz u okolini Kragujevca.

Izvor: Blic
Inspektor za visinu kabine
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Re: Košava

Post od Uros »

Pozdrav svim forumašima!

Tema koja nas možda sve interesuje, jer kad tad nas zadesi košava na vodi. Prognoze svi koristimo i znamo unapred kad će da duva, ali nikad ne znamo koliko jako, iako su neke prognoze prilično precizne. Iz tog razloga, možda nije loše da razmenimo iskustva.

#

Za prošlu subotu je prognoza pokazivala košavu do nekih 20km/h, ali sam ja izašao rano na vodu da probam da odradim turu varaličarenja pre nego što košava uzburka Dunav. Od pola 6 do 8 je sve bilo mirno i onda je košava počela da se javlja i da postepeno jača. Negde oko 10h sam planirao da se vratim nazad jer su mi se najavili majstori kući, i hteo sam da iskoristim tu umerenu košavu da isprobam kako se brod ponaša u različitim situacijama tako što ću da zađem među one bele kreste koje su se javljale na pravcu jugo-istoka na plovnom putu.

Prvo sam se uverio da je plovni put prazan i onda sam krenuo uzvodno i plovio bez ikakvih problema zbog oblika korita i velike visine pramca, pa sam se okrenuo i plovio nizvodno, takodje bez problema. Onda sam rešio da malo testiram ponašanje korita i motora ako mi talasi dolaze bočno, i okrenuo sam se u pravcu Borče i krenuo preko ka drugoj obali. Nailazili su veći talasi kako sam prilazio sredini toka i ljuljali su me prilično, što je takođe "posledica" oblika korita koje je slično jedrilici i zaobljeno sa svih strana, i onda je naišao jedan prilično veliki talas direktno na bok, stvorio je rupu ispred sebe i kada me je zaljuljao, čizma motora je uspela da izađe iz vode i motor je izgubio potisak na kratko. Donekle sam očekivao da mi se to desi ali sam priželjkivao da će elisa ipak ostati u vodi i da mu talasi ne mogu ništa :)
Okrenuo sam se lagano uzvodno, i nastavio dalje da "peglam" talase što nije predstavljalo nikakav problem.

Činjenica je da bi moj motor mogao da ide još niže/dublje u vodu s obzirom da je duga noga, ali me više zanima da li u našoj okolini ima mesta na Dunavu gde Košava može da se razigra ali poprečno u odnosu na plovni put? Bolje rečeno, da li ima mesta gde mora da se plovi uzvodno ili nizvodno tako da talasi dolaze sa boka?

Ja za sad kao takvo mesto vidim Ram, ali on nam nije blizu...Verovatno nam Moma može dati najbolji odgovor :handgestures-thumbupright:
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Dobre ove informacije o Koašavi, posebno za nas koji smo takoreći još početnici na Dunavu.
Malo mi je trebalo da danas otkačim Cranchi-ja i isprobam ga na talasima Košave, ali kako sam imao nekih obaveza odustao sam, te samo zategao zadnji vez jer se čamac poprilično pomerio pod uticajem vetra. Na trenutke su baš nailazili moćni talasi.
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Danas je baš dobro duvala. U pojedinim trenutcima su barže na Dunavu (preko puta Luke Beograd) stajale ne niz tok, nego popreko.

Nekoliko puta me je uhvatila košava i salauka na Dunavu, nije prijatno ali kako-tako prođe se tih nekoliko desetina minuta najačeg udara.

Meni se čini da vetar koji duva jačinom većom od 5-6 metara u sekundi za "male" nautičara jeste problem. Posebno, što su tada i najači udari znatno iznad onoga što se prikaže. Aplikacija Windy je odlična, prikazuje i snagu vetra ali i udare vetra.

U svakom slučaju, ono što sam sam zaključio, a pre toga i pročitao u knjigama jeste da se talas nikada ne čeka bočnom stranom, čak u nekim knjigama kažu ne ni pramcem u talas, nego pramac pod uglom od 45 stepeni u talas.
Naravno, nekada život i situacija na vodi dovede do toga da nas talas i bočno udari, nije prijatno, ali tada dolazi do izražaja oblik korita, visina bočnih stranica i drugo.

Čini mi se da vetar na sidru nije toliki problem (po potrebi ja oborim i kremno sidro, da skratim potencijalni krug okretanja).
Na sidru me najviše plaše oni koji dodju posle mene i obore svoje sidro pored mene ili ispred mene tako da i najmanji vetar gura jedan brod na drugi, odnosno njihov brod pod utiacjem vetra ide preko mog sidra/ sidrenog lanca. To rešavam tako da podignem sidro i promenim lokaciju, bez nervoze na vodi :P
U plovidbi me najviše plaši upravo ono o čemu je Uroš pisao, da motor ostane van vode i da dodje do gubitka potiska, odnosno izostane hlađenje motora.

Neka sreća od položaja vanbrodskog motora na mom Narvalu, ili se meni tako čini, je upravo situacija plovidbe po talasima.
Kako je meni motor uvučen preko jednog metra unutar čamca, meni se čini da do sada nije bilo tako velikih talasa koji bi podigli čamac toliko da motor na tom mestu ostane izvan vode. Možda i grešim, ali nisam osetio da je izgbuio snagu, pogotovo nisam imao situaciju da je porasla temperatura motora zbog izostanka hlađenja.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Mileta napisao: Ponedeljak 09 Sep, 2019 17:40 Dobre ove informacije o Koašavi, posebno za nas koji smo takoreći još početnici na Dunavu.
Malo mi je trebalo da danas otkačim Cranchi-ja i isprobam ga na talasima Košave, ali kako sam imao nekih obaveza odustao sam, te samo zategao zadnji vez jer se čamac poprilično pomerio pod uticajem vetra. Na trenutke su baš nailazili moćni talasi.
Vama je malo nezgodno na Radeckom jer ste na direktnom udaru košave, a posle ti treba preciznost da se zakačiš za bovu nakon odvezivanja a vetar gura. Verovatno je i bolje što juče nisi izlazio jer nije bila umerena košava, bilo je i nevreme u jednom trenutku, a nažalost i tragični događaj kod Zemuna...
Igor Narval napisao: Ponedeljak 09 Sep, 2019 18:15 ....
U svakom slučaju, ono što sam sam zaključio, a pre toga i pročitao u knjigama jeste da se talas nikada ne čeka bočnom stranom, čak u nekim knjigama kažu ne ni pramcem u talas, nego pramac pod uglom od 45 stepeni u talas.
Naravno, nekada život i situacija na vodi dovede do toga da nas talas i bočno udari, nije prijatno, ali tada dolazi do izražaja oblik korita, visina bočnih stranica i drugo.
....
Neka sreća od položaja vanbrodskog motora na mom Narvalu, ili se meni tako čini, je upravo situacija plovidbe po talasima.
Kako je meni motor uvučen preko jednog metra unutar čamca, meni se čini da do sada nije bilo tako velikih talasa koji bi podigli čamac toliko da motor na tom mestu ostane izvan vode. Možda i grešim, ali nisam osetio da je izgbuio snagu, pogotovo nisam imao situaciju da je porasla temperatura motora zbog izostanka hlađenja.
Za talase si u pravu, tako i ja radim kad nailazim na talase od drugih većih plovila, mada je V korito kao što imamo ti i ja u prednosti, pa može i direktno na ove naše rečne talase. Tako je ujedno i najudobnije, ali kao što kažeš, verovatno da ima nekih situacija kad mora da se bar neko vreme plovi po bočnim talasima, što ne bi bilo baš prijatno pa me interesuje ima li takvih deonica u našoj okolini?

Što se tiče motora kod tebe, i ja mislim da ti ne bi imao problema po talasima baš zbog toga. Ono za hlađenje se ne razumem, ali mislim da motor ne bi smeo da se ugasi tako brzo čim izgubi vodu. Blokada se javlja kad motor pređe neku kritičnu temperaturu, tj ako potpuno izgubi hlađenje pa nastavi da radi i pregreje se. Moja Yamaha je samo povećala obrtaje jer je nestao otpor vode, ali ništa se drugo nije desilo. Ipak ako motor na 1 sekund izgubi vodu, mislim da to ne može značajno da utiče na temperaturu.
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Motor provereno se nece ugasiti za tako kratko vreme ako ostane bez hladjenja niti ce mu nesto biti. Kod mene je čak znao i da iskoči, tj da se podigne od udarca talasa jer nikada ne plovim sa zakočenim motorm....samo je povecao broj obrtaja....malo neprijatan osecaj ali to je to.
Iza beljaričke krivine košava na jednom delu duva tako da pri plovidbi udara u bok ali s obzirom da tu prebacuje malo zbog krivine nije nista dramaticno...sad ne znam kako bi bilo pri bas ozbiljnoj kosavi, nisam imao priliku da plovim po njoj na tom delu a nadam se i da necu.
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m

Post od Igor Narval »

Uroše, Zveki

hvala za informacije oko motora... korisne su.

Raznih priča sam se naslušao oko vanbrodskog motora i mana u odnosu na brodski. Od tih raznih priča očigledno svašta ostane u glavi.
Jedan od tih mana je i ova u vezi sa hlađenjem.

U svakom slučaju, da mi poželimo "mirnu vodu" i da plovimo po lepom vremenu.... talase da čekamo u marini, na sidru ili nekoj dobroj zavetrini.
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Igor Narval napisao: Utorak 10 Sep, 2019 19:40 U svakom slučaju, da mi poželimo "mirnu vodu" i da plovimo po lepom vremenu.... talase da čekamo u marini, na sidru ili nekoj dobroj zavetrini.
:obscene-drinkingcheers:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Leva obala Dunava, prekoputa Velikog ratnog ostrva: