Pa kao što je Terca napisao, dužina broda utiče na maksimalnu teorijsku brzinu korita.
Da bi se dostigla ta brzina nekom će trebati da angažuje više snage, a nekom manje, baš u odnosu na: širinu korita, sam oblik korita (otpor koji stvara dok klizi kroz vodu, deplasman, prenos (veći su gubici prenosa prelp Z noge u odnosu na osovinski pogon recimo), i tako dalje...
Rečnik nautičkih termina
- Djordje
- Pridružio se: Subota 27 Feb, 2021 11:32
- Plovilo: Singila mingi Deda
- Dimenzije: 9.9m x 2.75m
- Status: Offline
Re: Rečnik nautičkih termina
Iluminatori: ono što iluminira ostakljeno okno: a. na palubi broda kroz koje prolazi svjetlo u potpalublje; svjetlarnik
...polako i pomalo, pa će biti dugo i dobro... 
- Terca
- Pridružio se: Utorak 26 Okt, 2021 11:55
- Plovilo: Terca
- Dimenzije: 9.5m x 2.3m
Evo još malo:
vodograđevine, iliti regulacione građevine u koritu reke kod nas najčešće ljudi nazivaju zbirnim imenom tj."regulacijama"i, ali maju i neka svoja imena, u zavisnosti od oblika.
Tako postoje :
- "šporovi" su uzdužne građevine (paralelne sa obalom), ukoliko imaju i poprečne spojeve sa obalom tako da formiraju "kasete" ti poprečni delovi se zovu traverzne
- "naperi" su poprečne građevine, ravni ili u obliku slova T, mogu biti "ukorenjeni" (do same obale) ili "neukorenjeni"
Od nedavno su na Dunavu kod nas izgrađene i dve regulacije u obliku potkovice, i tačan naziv za njih je "ševron", Prvi ševron je izgrađen kod Novog Sada, a drugi kod Belegiša
Interesantno je da novosađani lokalno, tri stara napera (poprečne građevine) kod Rakovca, uobičajeno a pogrešno zovu prvi, drugi i treći špor

vodograđevine, iliti regulacione građevine u koritu reke kod nas najčešće ljudi nazivaju zbirnim imenom tj."regulacijama"i, ali maju i neka svoja imena, u zavisnosti od oblika.
Tako postoje :
- "šporovi" su uzdužne građevine (paralelne sa obalom), ukoliko imaju i poprečne spojeve sa obalom tako da formiraju "kasete" ti poprečni delovi se zovu traverzne
- "naperi" su poprečne građevine, ravni ili u obliku slova T, mogu biti "ukorenjeni" (do same obale) ili "neukorenjeni"
Od nedavno su na Dunavu kod nas izgrađene i dve regulacije u obliku potkovice, i tačan naziv za njih je "ševron", Prvi ševron je izgrađen kod Novog Sada, a drugi kod Belegiša
Interesantno je da novosađani lokalno, tri stara napera (poprečne građevine) kod Rakovca, uobičajeno a pogrešno zovu prvi, drugi i treći špor
- Terca
KAZUK - kolac koji se pobija u obalu kada nema drugog alata (bitvi, alki ili drveća u onom delu sveta gde je dozvoljeno vezivanje za drveće) za izvezivanje lađa. Nekad su se izrađivali od tvrdog drveta i imali glavu optočenu metalom da trpi udarce maljem... a danas su uglavnom od metala, tanji sa poprčnom šipkom pri vrhu...
ŠTICA- veoma dugačka tanja motka koja uglavnom služi da se njome čamac odguruje od dna, a koristi se i za privezivanje čamca (uglavno na plićim stajaćim vodama ili u obali)
ŠTICA- veoma dugačka tanja motka koja uglavnom služi da se njome čamac odguruje od dna, a koristi se i za privezivanje čamca (uglavno na plićim stajaćim vodama ili u obali)
- Nevena
- Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
- Plovilo: brodić "Eon"
- Dimenzije: 8x2,5m
Kad kažeš kazuk misliš na "veleks" (veliki ekser) ???
Posebno je zanimljivo proći na regati obalom pa pogledati kakvih sve kreacija kazuka ima, jer to je uvek domaća radinost, mislim da ne može da se kupi u radnji.
Posebno je zanimljivo proći na regati obalom pa pogledati kakvih sve kreacija kazuka ima, jer to je uvek domaća radinost, mislim da ne može da se kupi u radnji.
@nevenaraj
https://www.instagram.com/nevenaraj/
- George
- Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
- Plovilo: Triton
- Dimenzije: 9,6 x 2.8
Mislim da se po pitanju kazuka u određenim narodnim masama poprimio izraz "veliki ekser", kojeg će bogami i lektori teško iskoreniti.

Inače skraćenica nije veleks, nego velekser, ako se dobro sećam...
- Nevena
- Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
- Plovilo: brodić "Eon"
- Dimenzije: 8x2,5m
1😊😊Re: Rečnik nautičkih termina
Dobro se sećaš
Ja sam malo zaribala
Ja sam malo zaribala
@nevenaraj
- Terca
Pade mi na pamet još jedan termin koji se istina ređe koristi kod nas a češće na onom moru gde ljudi razumeju jezik kojim pričamo...
uz jarbol koji u užem smislu služi za razapinjanje jedara, postoji i jarbolet, mali jarbol koji se podiže na motornim brodicama i pasarama, na njemu se ističu gabaritna svetla, viju plamenci, razapinju tende i slično tome.
Što sam sad to napisao... bolji je kao reč za pretragu po slikama, recimo ako zoki_ns bude tražio inspiraciju ili oglase
uz jarbol koji u užem smislu služi za razapinjanje jedara, postoji i jarbolet, mali jarbol koji se podiže na motornim brodicama i pasarama, na njemu se ističu gabaritna svetla, viju plamenci, razapinju tende i slično tome.
Što sam sad to napisao... bolji je kao reč za pretragu po slikama, recimo ako zoki_ns bude tražio inspiraciju ili oglase