Calypso-Triton

Plovidbe, druženja, doživljaji sa vode
Odgovori
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8
Status: Offline

Re: Calypso

Post od George »

DMB se kao i uvek do sada pokazao kao maksimalno pouzdan motor.
Dunav od ušća Tise pa nizvodno teče nešto sporije nego uzvodno od Tise, pa sam prema Belegišu plovio 11 km/h nizvodno, i 7 km/h uzvodno pri 2300o/min. što znači da Dunav tu teče 2 na sat. U povratku se nisam odmah vratio u Tisu, već sam malo produžio prema Slankamenu, i tu mi je brzina naglo opala sa 7 na nekih 5,5 - 6 km/h, što znači da tu Dunav nosi nekih 3 - 3,5 na sat, a to sam inače već i ustanovio u julu kada sam se vraćao sa regate. Potrošnja mi je sada bila nešto veća nego na regati, jer se tamo kao što sam već i pisao, vozilo baš opušteno. Sada sam sa ovih 2300 obrtaja potrošio 50 litara na 34.5 radna sata, što mu dođe 1.45l/h. Ustanovio sam da je ovih 9 km/h u odnosu na vodu za DMB-a, sa ovim koritom (3,2 t prazan) gornja granica isplativosti, jer sa većim gasom samo pravi veće talase a na brzini ne dobijam takoreći ništa, već samo povećavam potrošnju.
Sada sam u fazi remonta vodene pumpe, koja već jedno vreme kaplje i pored zamene semeringa, pošto se osovina ojela, pa mi strugar sada pravi novu osovinu. Trebalo bi večeras da to bude gotovo, pa da ga sastavim, i za vikend idemo u nove plovidbene podvige, konkretno u planu je Kanjiža, lovački festival na štrandu.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Ja mislim da je to odlicna brzina za tu kombinaciju motora i korita. Nije lose imati te informacije i sutra za poredjenje ako se nesto menja na koritu, ili stavi drugi propeler.
Primera radi, Rebell sa brodskim motorom od 18hp na 2200rpm ide 9kmh uz Dunav na ovom vodostaju. To mu dodje 2kmh brze od Calypsa a motor sa duplo vise konja i jedrilicarskim koritom. Zbog toga mislim da ti je rezultat odlican, iako deplasmanci nasih dimenzija svakako ne mogu razviti mnogo vece brzine.

Inace sa vodenom pumpom sam i ja jednom vodio borbu. Vracao sam pumpu kod majstora bar tri puta. Osovinica dobra, nov semering a ona kaplje...Stavi drugi semering, opet isti problem. Dok nisam nasao radionicko uputstvo i informaciju koliko treba osovina da bude izvucena na koju stranu pumpe, nije bilo dobro. Majstori mi nisu verovali da ce to da resi problem jer oni rade ovaj posao 40 godina, ali sam im rekao samo tako uradite pa da vidimo.
Kad je dovedeno u fabricku meru, problem je bio resen ;)

Ovo verovatno nije slucaj kod tebe, ali mozda nekom nekada pomogne.
Inspektor za visinu kabine
George
Korisnikov avatar

Post od George »

Već je počela da me hvata nostalgija za letom, mada kalendaraki gledano još traje, pa sam na brzinu napravio ovaj kratak izveštaj sa jednodnevnog izleta u Kanjižu.

https://youtu.be/gbe9skr81Kg
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Bravo George! Bas je lepo videti snimke iz tih krajeva :obscene-drinkingcheers:
Inspektor za visinu kabine
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Prelepo. Dopada mi se kako je to sve sredjeno tu. Tako bi trebalo u svakom mestu kraj reke. Par krštenih pristana da čamci mogu da se vežu i zanimacije na obali. Eto miline od uživanja i druženja ljudi. No kako mi se čini malo lokalnih zajednica zanima da u to ulože, nažalost.
nele
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
Plovilo: Aquarius 320
Dimenzije: 9.6m x 2.45m

Post od nele »

Ko bi drugi nego Djordje ili Uros...sa ovakvim reportazama ! Bravo jos jednom !
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Kao i u Kanjiži, i u Senti, Adi i Molu je lepo uredjen deo pored vode.
U Adi u Molu postoje kampovi, mada koliko mi se učinilo u prolazu da u Adi nekako ima više mesta za pristati...
George
Korisnikov avatar

Post od George »

U Adi je obala definitivno pogodna za pristajanje, ali je problem (a pogotovo u Molu, i u Kanjiži) što ćeš pristajanjem u kampu vrlo verovatno pristati nekom bukvalno pod kamp prikolicu, ili terasu koje su uglavnom orijentisane od prikolice prema reci, a to baš nije najzgodnije. Osim toga ako poželiš da izađeš na obalu, moraš preći preko nečijeg kamp prostora, što opet nije zgodno. Doduše u Adi su prikolice i sam kamp malčice možda udaljeniji od obale, dok u Molu i Kanjiži uopšte ne pokušavam da pristajem u delu gde je kamp.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Ne, nisam mislio da se pristaje u kamp, nego da je obala lepo uređena i da ima mesta za pristati.

U Kanjiži sam pristajao 20-ak metara uzvodno od plaže, pored nekog pontona za kupanje...

U Senti nam je bilo ok i na samoj plaži kod mosta, a lepo je i gore na onoj drugoj plaži kod stare čarde, gde ti je i vikendica... A ima se i prostora za stati malo pored plaže, ako je sezona da ne zauzimamo prostor kupačima, ne znam kolika bude gužva u sezoni...
George
Korisnikov avatar

Post od George »

Odgovori