Ja sam sklon da smatram da su kederi kao rešenje stariji, kod nas od davnina dostupno, i sasvim ok rešenje, pod uslovom da je brodograditelj (crći ću ako kažem majstor) znao šta radi, nije uradio previše male radijuse prozora, obradio je ivice posle isecanja, itd...
Lepljenje je takođe od davnina poznato ali se tek u skorije vreme praktikuje... pre 30 godine stavljalo se samo prozorsko staklo, (i nekakve plastike koje su bile retke) a to se ne lepi.
Koje rešenje je bolje zavisi od oblika prozora i površine, da li je ravno, da li je kruto (recimo da nije isto ako imate brod od plastiketine koji se uvija kad gazite po palubi kabine iznad prozora i ako imate plekanu deregliju ...).
Da ne bih puno gušio, svi polikarbonati (i klirit koji je zapravo galenikin brend za liveni polikarbonat, i lexan koji je BASFov...) su loši za zastakljivanje brodova, osima na prozorima kroz koje se ne gleda, jer brzo matiraju, grebu se dabogsačuva. Dodatno jako se loše lepe, lepkove i mase za dihtovanje primaju samo specijalne i uz prajmere... najbolje je da se montiraju sa nizom inox šrafova i odstojničića preko pojasa namazanog zaptivača., ili u ramovima koji rešavaju te probleme.
Kod starijih brodova se koristilo samo obično staklo (tako je i kod mene jer je brod građen još u socijalizmu) i to je pogrešno, danas je pravo rešenje laminirano staklo (tzy Panpleks). Tu je problem što niko od proizvođača nije nanjušio tržište, pa ne rade po terenu, tj moraju se samostalno praviti šabloni, ume da bude baš komplikovano ako imate brod koji nema ravne površine (a i to može da se uradi... i sa Pampleksom i sa polokarbonatima).
Ako već imate kedere, onda oni ne bi trebalo da zevaju uopšte, morate ih montirati zagrejane, i radijusi moraju biti dovoljno veliki. Kederi su i elastični pa ubacivanje silikona lepkova, čak i predivnog sikinog FC11 nije dobro... kad tad to sve prozuka i onda ne može da se krpi.
Za kedere imam štos da umesto silikona utisnem običan vazelin, pomoću najobičnijeg šprica iz radnje i to dihtuje savršeno, kao volvo ležaj
Istisne vodu (u svakom kederu ima vode i ta verzija je zapravo sklonija koroziji na prozorima od lepljenih prozora), to se uradi na svakih par godina i može bezbroj puta da se ponovi, posle se obriše i traje dok se ne ispere (upotreba perača pod pritiskom, razređivača i deterdženata naravno ubrzava proces).
Ja sam baš juče malo zazimljavao brod i evo kako izgleda to u toku rada na jednom prozoru posle 3-4 godine (inače prozor nije curio).
Kao dodatni bonus, imate lepo namazanu i održavanu gumu, ona manje ostavlja crnila na kupaćim gaćama... a keder sa slike je star 26 godina.