Evo malo detaljnijeg izvestaja... kanal uz Veliku adu je dubok i sirok, ima oko 4-5m i proteze se skroz od Velike ade do ostrvca izmedju Velike i Male ade a cini mi se i dalje uzvodno.... video sam neke camce da velikom brzinom prolaze sa Belegiske plaze pa oko tog malog ostrva sa uzvodne strane pa niz Veliku adu do Dunava. Maloj adi sa strane Velike ade se ne moze prici ni blizu plicaci su 100m minimum, a cini mi se i skroz do tog malog ostrvceta izmedju Velike i male ade... Prvo popodne i noc smo proveli na malom ostrvcetu izmedju Velike i Male ade gde je pesak lep kako na obali tako i u vodi, dubine za pristajanje ima koliko hoces a talasi sa Dunava ne dopiru ni malo... Ujutru nas je sunce spalilo vec oko 9h, a hlada nema ni za leka. Takodje nema ni drva za vatru na tom ostrvcetu, tako da smo pobegli na donji spic Velike ade gde je hladovina, lep pesak na obali ali u vodi muljcina, isto ima dubine za pristajanje. Na obali ima lep plato u hladovini i pogodno je za vise brodova. Jos cemo videti koliko ljuljaju talasi od brodova. Takodje sam sinoc opazio krdo krava na Velikoj adi koje se nadam da nas nece uznemiravati. Formozu i drugu stranu Male ade nisam ni pokusavao da obidjem... Za sada toliko i veliki pozdrav sa Belegiskih ada!
Kravice su dolazile i do nas jedno jutro, mirne, tihe, nahranile se i otisle
Steta sto se vise ne moze na Malu adu, tamo je hladovina popodne i predvece...taman da se sve ohladi za spavanje. Tu na Velikoj je hlad od ujutru pa do 12/13h, sto je opet bolje nego da ga nema uopste
Vepar napisao: ↑Sreda 28 Avg, 2024 12:32
Formozu i drugu stranu Male ade nisam ni pokusavao da obidjem... Za sada toliko i veliki pozdrav sa Belegiskih ada!
Interesantno je da ovaj naziv, Formoza, niko od lokalaca nije nikad čuo...ja sam pročitao negde na netu na još jednom mestu da je neko nazvao tako jednu od adica, ali baš niko od meštana ne zna za to.