Zvučna izolacija motornog prostora

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:
Status: Offline

Re: Zvučna izolacija motornog prostora

Post od luckyboy »

Pre Neki Dan sam radio oko Velikog industrijskog vijacnog kompresora od 250 kW I preko 4T težine..Ono što mi je privuklo pažnju je zvučna izolacija,naime to je sundjer 5cm debljine koji je velike gustine I premazan po meni nekom vrstom silikona tako da apsorbuje zvuk ali ne I prljavštinu I isparenja...jako tiho radi ,kada je sve zatvoreno ...raspitacu se da saznam o kom se zvanično materijalu radi tj.kako se zove I pod kojim imenom se prodaje

Slika
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Ovo je za mene bas zanimljiva tema, samo sto malo nas ima direktnog iskustva sa tim pa i ne pisemo mnogo.

Ja se nadam da cu do zime da dodam jednu zvucnu barijeru koju planiram da napravim od stirodura na koji cu da nalepim azmafon i foliju. To bi trebalo da stoji ispod poda kokpita, a zadrzacu postojecu zvucnu izolaciju jer je dosta dobro radila posao. Racunam da moze biti samo bolje :)
Inspektor za visinu kabine
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Ja baš i nisam siguran da stirodur može da služi kao zvučna barijera. Koliko znam to je isključivo termo izolacija, ali ispravite me ako grešim. Inače ono što se vrlo dobro pokazalo kao barijera za zvuk, a ima ga svuda, je drvo. Najobičnije daske fantastično izoluju zvuk, pa možda ne bi bila glupost razmisliti umesto recimo 2cm stirodura staviti colovnu dasku, pod uslovom naravno da ti ta razlika u težini materijala ne predstavlja problem.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Tako je George, skroz si u pravu sa tom konstatacijom :handgestures-thumbupright:

Nisam najbolje objasnio. Moj motorni prostor je upravo tako uradjen, sper ploca 20mm na koju je nalepljen kupasti sundjer i to vec vrlo dobro radi svoj posao. Posto je taj prostor veoma veliki u odnosu na motor (otprilike da u njega mogu da smestim jos jedan motor :lol: ), onda sam resio da u kokpitu ispod samog poda, dodam jednu plocu stirodura na kojoj ce biti fiksiran azmafon i folija. Stirodur bi posluzio samo kao lagan i jeftin drzac te zvucne izolacije koju po potrebi mogu da sklonim ako mi treba malo veci pristup motoru.

Kad konacno dodjem do tog dela posla, slikacu i javicu rezultate ;)
Inspektor za visinu kabine
luckyboy
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 23 Jan, 2020 16:00
Plovilo:
Dimenzije:

Post od luckyboy »

Stirodur 25 i 30 gramski tvrdopresovan je odlican zvučni izolator ,koji bi ja zalepio na medijapan 9 ili 12mm .Na stirodur možeš zalepiti to sto želiš
Odgovori