Ugradnja brodskog motora - dilema

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Igor Narval
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m
Status: Offline

Re: Ugradnja brodskog motora - dilema

Post od Igor Narval »

Ajde, da se srećemo na vodi i u zimskim uslovima :obscene-drinkingcheers:
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Dal posluso srce ili razum pa ispadne pogresno kajes se isto....samo sto mnogo vise boli ako si poslusao srce.
Ako ti osecas tokom plovidbe da to nije to, a u slucaju svakog broda projektovanog za brodski i nije i ako ti stalno pri tom jos i crv kljucka u glavi mozda to neces uraditi sada ali velika verovatnoca je da ces kad tad...ako pre toga ne prodas brod i uzmes metalni sa brodskim motorom.
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Pa valjda...kad tad ću doći i do brodskog motora :mrgreen:
Možda treba otići prvo do čika Mileta u Begeč, pa da vidimo mi to malo detaljnije. Mada, nije mi baš realno da teram brod kod njega vodom, ima tu baš baš dosta plovidbe. Evo, već sam se dvoumio za ovih sat vremena nekoliko puta :lol:
Inspektor za visinu kabine
Popaj
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
Plovilo: Shetland 570
Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere)

Post od Popaj »

Ja sam za to da se poslusa srce. Bitno je biti zadovoljan. Mozda bolje reci ne biti nesrecan. Jos ako i razum preovlada, pun pogodak. Tvoje plovilo je predvidjeno samo za brodski motor. Plus osovinski vod, bolje ne moze.
Ako mozes finansiski da isteras taj poduhvat, razmisljaj na tu temu. Isplatice ti se i kroz potrosnju goriva. Ne treba se zaletati. Prvo se dobro raspitaj o svim detaljima. Kao sto je nabavka adekvatnog motora i svih potrebnih delova.
Ja sam uradiio obrnuto. Skinuo brodski i stavio vanbrodski. Ali bitno je da sam zadovoljan. Moj camac je predvidjen za obe vrste motora. Fabricki su ugradjivali obe opcije. U mom slucaju brodski je vise trosio. Kvario se. Plus Z noga. Za odrzavanje kao da imas dva motora.
Imas moju podrsku :obscene-drinkingcheers:
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Hvala Zoki! Podrška znači, pogotovo kad dolazi od iskusnih ljudi :handgestures-thumbupright:

Ideja se krčka u glavi za sad...
Zoran T
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 06 Okt, 2019 18:14
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Kad se nesto krcka valja malo i promesati da ne zagori :obscene-drinkingcheers:..recimo neki elektro motor ili dizel ali DMB od 10 ks je mali motorcic idealan za pasaru dalmatinku tebi ipak treba nešto s dva cilindra...
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Tako sam i ja mislio u početku, ali sam promenio mišljenje u toku eksploatacije.

Skoro sam malo čitao o Albinu 25 i šta se menjalo tokom proizvodnje itd, i došao do informacije da su bile dve verzije Albina 25, ta druga se proizvodila od 1976 i zvala se Albin 25 DeLux. Albin 25 DeLux, kakav ima i Alexa iz Velikog Gradišta, je faktički ono što zovu "polu-deplasmanac" i u njega su ugrađivani jači motori, od 36hp i imao je, naravno, drugačiji oblik korita na zadnjoj trećini, čak i minimalan kontra švanc. Moj Albin proizveden 1971. je potpuni deplasmanac i imao je varijantu sa jarbolom i moglo je da se jedri sa njim. Pozadi je završen kao jedrilica, korito na krmi skoro da izlazi iz vode zbog švanca.

Po onome što sam video na netu, na jedrilicama veličine do 25ft su se u to vreme inače stavljali mali motori, često nailazim na Yanmar 10hp sa jednim cilindrom u takvim plovilima, a oni veći od 30ft neretko imaju samo malo jače motore, dvocilindrične od 15hp.
Albin 25 nije klasična jedrilica, pretpostavljam da je malo manje plovan od njih, ali za ove dve cele sezone došao sam do nekih zaključaka i evo nekih informacija o mom stilu plovidbe sa njim:

Yamaha autolube 20hp, elisa 9.9 x 11:
- uzvodno plovim na 2600rpm, najlepše radi i brzina je 7.5 - 8km/h, potrošnja 2.4L
- pun gas uzvodno 11.3km/h, nizvodno 14.3km/h, ispada da na mirnoj vodi idem 13km/h maksimalno

Tomos 4, srednja elisa:
- uzvodno 6.4 km/h, nizvodno 10.3km/h. Po mirnoj vodi ispada da idem 8.3km/h sa Tomosom od realnih 2.8hp :mrgreen:

Pošto se baš nikad ne plovi sa punim gasom, eventualno se plovi na 3000rpm ako žurim uzvodno, dolazim do zaključka da bi i DMB 450 od 10hp sa značajno većom elisom i dobrim obrtnim momentom, sigurno mogao da gura Albin uzvodno bar 7 a vrlo verovatno i 8km/h na radnom gasu. Čak i kad plovim po košavi i talasima, yamaha radi na radnom gasu od 2600rpm a ne na većem, pa ne vidim da bi mi za to trebala neka rezerva snage. Možda ako bih išao uzvodno i imao jak vetar u nizvodnom smeru, sigurno bi me usporilo, ali tu bi do izražaja opet došao prečnik propelera i veći potisak brodskog motora. Tu veći problem vidim sa Yamahom jer bih morao da je vozim na većim obrtajima da bih zadržao brzinu, što bi dovelo i do značajno povećane potrošnje.

Još jedna informacija do koje sam došao, Apić iz NS je napravio dosta različitih plovila. Na dosta njih je išao baš DMB 450, a to su metalna korita(dosta plovna) ali dužine do 9 metara, i težine do bar 2.5 tone. Ako ta plovila na Dunavu u NS gde je Dunav inače malo brži, mogu da plove 6-7kmh uzvodno, onda mislim da se uklapam potpuno u onu moju računicu jer sam pre svega lakši od njih za minimum jednu tonu, a mislim(pretpostavljam) i da je Albin 25 plovniji od tih brodića.

Sad ostaje pitanje, zašto se Albin nikad nije proizvodio sa 10hp, već minimum sa 18hp? Verovatno zato što to jeste sigurno prikladnije i bolje rešenje, ali ja lično posle ovog iskustva sa vanbrodskim motorima, ne vidim neku veliku potrebu za tim. Tačnije, mislim da ne bih osetio veliku razliku, a bilo bi mi komplikovanije ugraditi teži i veći motor. Primera radi, Torpedo 18/24 ima dva cilindra i težak je sa kopčom 250kg, dok je DMB 10 sa kopčom težak 100kg.

Uglavnom, ovo pričam napamet jer nisam imao plovilo sa brodskim motorom, i nisam imao prilike da se bavim ugradnjom ili popravkom tih sklopova. Zato sam i otvorio temu da bih čuo još nečije mišljenje, i da malo prodiskutujemo o potencijalnim problemima i alternativama :handgestures-thumbupright:

Slika

Slika

Tehnicki podaci:

Slika

Slika
Zoran T
Korisnikov avatar
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Uh...mali je dmb od 10ks...yamahu realno vozis na pola gasa tj koristis 10ks...ona ima 20 ks deklarisanih na osovini propelera...dmb je 10ks na punom gasu ali na radilici motora...na kopci gubis 7-8% na osovini 3-4% na alternatoru 3-5%...da kazemo da gubis 15 % i na propelerskoj osovini imas na punom gasu 8,5 ks...na punom gasu taj motor nije ni tih ni stedljiv i trese kao blesav a ici ces malo brze nego s tomosom a sporije nego sa yamahom i to pod uslovom da pogodis dimenzije propelera i njegovu poziciju...zato ti treba jaci motor da bi mogao s 1/2 gasa da plovis efikasno ekonomicno itd...gurat ce dmb i 3-4 tone plovilo bez problema al jos sporije...u tabeli je dao ks sa propelera jer znaju koji i kakav je propeler...efikasnost propelera je samo 50% u odnosu na ks na propelerskoj osovini...strpi se kupi 18ks i uzivaj u voznji
Zoran T
Korisnikov avatar
Plovilo:
Dimenzije:

Post od Zoran T »

Najbliža dmb dizelu bi bila penta 9.9 HT...probaj...albin je plovan gurala bi ga ekstra i ne bi imao brzinu kao s yamahom...
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Razmišljao sam dosta o ovoj temi, u principu ja znam da ovo jeste tako kao što si napisao, mada ipak mislim da sa DMB-om mogu bez problema na radnom gasu ići 7kmh uzvodno. Računam da ako ga Tomos gura 6.5kmh, DMB će sigurno da nagura na 7kmh, a to da neću imati krajnju brzinu kao sad sa Yamahom, toga sam potpuno svestan. Da li mogu da se pomirim sa tim, pa i mogu jer Yamahu uvek teram sa pola gasa i idem oko 7.5-8kmh, pritom Yamaha ima propeler od 9.9" i manji obrtni moment od DMB-a sigurno, koji ima i značajno veći propeler od 13"(ako se ne varam).

Ne kažem da je ovo idealno rešenje, ali sam hteo da ga razmotrim i da vidim šta misle kolege forumaši.
Slažem se da bi bilo najbolje imati brodski od 20ak konja u mom Albinu, i eto, otvara mi se opcija za jedan motor od 18hp. Jedino me malo brine težina tog motora od skoro 250kg, jer ne znam u kakvom stanju su mesta gde se montiraju nosači i da li je tu sve dovoljno jako da podnosi tolike vibracije i silu koju elisa prenosi na motor. Naravno, to kažem jer se uopšte ne razumem u to, ali znam da je fabrika Albin, pravila ovo plovilo baš za takav motor te težine i tih vibracija, a kasnije i za jači od 36hp, pa me to malo teši :)

Slika

#

Da bi se ugradio motor, prvo moram izvući negde Albin ali nemam prikolicu za njega...Neki delovi mi svakako fale, a naravno i stručna pomoć pri ugradnji kao i određena mehanizacija da bi se motor od 245kg spustio na svoje mesto koje je srećom potpuno pristupačno. Za sad, nemam rešenje gde bih mogao da držim brod za to vreme. Takođe me muči još jedna stvar, pošto ima plastičarskih radova, to onda ne bih mogao da radim preko zime zar ne?
U te radove spada:
- otvaranje(bušenje) rupe za osovinu propelera koja je zatvorena na kobilici
- otvaranje rupe za osovinu kormila, i pravljenje kućišta za ležaj kormila(od stakloplastike)

Ako neko ima mogućnost da pomogne, otvoren sam za saradnju. Za sad samo pokušavam da obezbedim sve što je neophodno da se taj poduhvat izvede, pa da vidim da li je moguće. :think:
Odgovori