Sidra i sidrenje

Neobavezna diskusija...
Nevena
Korisnikov avatar
Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
Plovilo: brodić "Eon"
Dimenzije: 8x2,5m
Status: Offline

Sidra i sidrenje

Post od Nevena »

Zdravo!
Kakva su vam iskustva sa sidrima?
Od kada smo porinuli brodić pre 6 meseci (metalni, oko 2t) koristimo jedno Danfort sidro od 8kg. Sidro je super "hvatalo" svuda osim u pojasu ispod Petrovaradinske tvrđave gde je kamenito dno.
Sada planiramo da kupimo još jedno, rezervno.
Kakva su vaša iskustva? Da li da kupimo isto ili neki drugi tip?
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Re: Sidra i sidrenje

Post od Uros »

Nevena pozdrav i dobrodošla na forum! :obscene-drinkingcheers:
Drago mi je što otvaramo ovu temu, a može da bude i uopšteno o sidrenju ;)

Koliko vidim iz tvog profila, u pitanju je metalni brodić dimenzija 8 x 2,6m. Izbor sidra najviše i zavisi od okoline u kojoj ploviš, tj od strukture dna.
Pošto je kod nas Dunavsko dno najčešće peščano ili muljevito, najčešći izbor je Danfort sidro koje je odlično za takvo tlo. Na trenutnom plovilu koje je sličnih dimenzija i iste težine(oko 2t), ja koristim Danfort od 8kg. Na njega je fiksirano oko 3 metra debljeg lanca a ostatak je kanap. Da bi imao neku funkciju, lanac treba da bude minimum 8mm debljine da bi svojom težinom amortizovao zatezanje kanapa. Meni se to odlično pokazalo, ali verujem da bi lošije držalo kad bih probao da se sidrim negde gde je šljunkovito dno...

Nisam imao iskustva sa kamenitim dnom kad je Dunav u pitanju, a verujem da bi sidro "mačak" možda bilo pogodnije za tako nešto. Verujem da će se uključiti još članova da prenesu svoja iskustva.

#

P.S. Pozivam te da se kratko predstaviš u ovoj temi:
viewtopic.php?f=17&t=37&start=140

Sliku za avatar možeš da mi pošalješ mailom na ovu adresu:
info@dunavskestaze.in.rs
Inspektor za visinu kabine
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m

Post od Mileta »

Pozdrav Nevena, nisam te do sada primetio na forumu. Dobrodošla Uroš mi je pokazao koji čamac imate, dobar je i lep. Želim tebi i tvom suprugu što više sati plovidbe i samo uživanja na reci i pored reke.
Što se tiče sidrenja, pošto već imate danfort sidro, bilo bi dobro da kupite ili da vam neko napravi mačak sidro. Tako da imate dve mogućnosti ako ne drži danfort, spustite mačak. Tih sidara ima sklopivih, ali kad kažete da je dno kamenito možda ipak da vam neki varilac napravi i to da kraci budu od armature, sad nisam pametan koje debljine možda 8 ili 10mm zbog težine broda, a ako kojim slučajem zapne jačim potezanjem bi se deo kraka armature ispravio i podigli bi sidro ne bi ga izgubili.
SRSA
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 21 Okt, 2019 17:02
Plovilo: "AQ 575"
Dimenzije: 5,75 x 1,72

Post od SRSA »

Mačak ako se ne sklapa zauzima puno mesta, a armaturu 8 ili 10 nećeš ispraviti cimanjem. Pecaroši koriste tanje profile, ali samo za čamce prilikom pecanja među pamjevima i sl.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Složio bih se sa Srsom u vezi ovoga. Za čamac te veličine i težine, bilo bi mnogo veliko sidro da se pravi. Kupovno mačak sidro je onda mnogo bolji izbor jer se sklopi i ubaci negde da ne smeta. Samo još da vidimo da li ga je neko od nas koristio i kako se pokazalo.

Za mulj i pesak, mačak sidro nije dobro rešenje, to mogu da potvrdim iz iskustva.
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Za armaturu se koristi 6 ali to je isuvise tanko da bi sigurno drzalo camac tih dimenzija.
To je ok varijanta za siklje.
Macak je dobar jer je sklopiv ali ako zapne negde u kamen velika verovatnoca da ce tu i ostati sem ako kanap nije vezan za prednji deo sidra a plasticnom vezicom za zadnji deo.
Ako zapne sidro, prilikom potezanja vezica puca i sidro se onda vuce od napred pa ima sanse da se izvadi.
Nevena
Korisnikov avatar

Post od Nevena »

Hvala vam na dobrodošici! :obscene-drinkingcheers:

Ako kupimo(ili pravimo) mačka, da li bi tu bila ista težina kao za Danfort?

Malo sam zbunjena s tom plastičnom vezicom. Pokušaću da izguglam kako to izgleda.

Da li možda imate neki link ili sliku?
Zveki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Plovilo: Spokoj
Dimenzije: 8.5m x 2.6m

Post od Zveki »

Nevena,
Ako mislite na sliku tog vezivanja macak sidra sa vezicom sumnjam da to negde ima. Ako neko od clanova sa foruma ima neku sliku postavice. Vezica je ono sto koriste elektricari za spajanje snopova kablova mada moze jos za mnogo drugih stvari da se koristi.

Sam sistem je prost, ja licno ga nisam nikad koristio jer se ne sidrim gde je kamen ali sam ga mnogo puta video kod kolega pecarosa koji pecaju na takvim terenima. Kanap od sidra umesto da vezete za alku na pocetku vrata, vezete gore iznad zgloba gde pocinju kraci a kroz alku na vratu provucete vezicu i sa njom obuhvatite kanap i zategnete.

Ako se sidro zaglavilo, prilikom povlacenja ta vezica puca, oslobadja kanap tako da sidro onda povlacite sa gornje strane i u vecini slucajeva se tako oslobodi. Krajnje resenje ako ne popusta je da camcem oplovite oko sidra i da izvlacenje probate sa kontra, uzvodne strane od sidra.

Nadam se da sam uspeo da malo pojasnim ovaj sistem, a ako negde vidite sliku bice Vam mnogo jasnije. Macak bolje kupite gotovo jer je prakticnije i bezbednije posto ima mogucnost sklapanja. Ako mu je namena samo za kamenit teren, ne treba biti teze od Danforta koji imate, mislim da ce i 6kg drzati s obzirom da se na takvom terenu kraci zaglave izmedju kamena.
Nevena
Korisnikov avatar

Post od Nevena »

Mislim da je sada potpuno jasno :)

Na kamenje na dnu smo za ovo kratko vreme, naišli samo ispod Petrovaradinske tvrđave, a tu je na većem delu i zabranjeno sidrenje. Nama je bilo zanimljivo da tu provedemo sat-dva zbog ambijenta.
Svakako zanimljivo rešenje, a tih vezica nam je ostalo na brodu, svakako.
Hvala!
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Evo ga primer sa vezicom ;)