Boravak na vodi

Plovidbe, druženja, doživljaji sa vode
Odgovori
Mileta
Korisnikov avatar
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 11:20
Plovilo: Polaris Glider
Dimenzije: 7m x 2.5m
Status: Offline

Re: Boravak na vodi.

Post od Mileta »

Svaka čast. lepa plovidba još lepši doživaljaji. Uživao sam čitajući, verujem da bi još više u plovidbi. Nego reci ti nama gde je sada Jelena, tvoja saputnica iz ove Dunavske avanture. Da li još uvek plovi plavim Dunavom. E i javlja kad dodješ u Bgd, naći ćemo vremena da dodjemo do Bolejvaca kad budeš na Ševi.
Ševa-2
Korisnikov avatar
Pridružio se: Sreda 05 Jun, 2019 12:17
Plovilo: Ševa-2
Dimenzije: 12.5m x 4m

Post od Ševa-2 »

Zdravo Mileta,

Jelena je bila hrabra devojka, koja je jedina od svih devojaka koje sam tada poznavao, pristala da plovi sa mnom u avanturu zvanu "Đerdap" ... ! Koliko mi je poznato ... zadnjih 30-tak godina je živela sa svojom porodicom u Nemačkoj. Jednostavno ... raspored života nam se nije podudario i rastali smo se.

Ja za nedelju-dve dana dolazim u Boljevce i tamo na Ševi-2 ostajem do u zimu. U međuvremenu, u Ostružnici ću ispeskirati Ševu-2 i onda se vraćam u Boljevce i tamo ću je ofarbati i priključiti potrebne elektro uređaje.

Čućemo se naravno i biće mi drago da se vidimo i bolje upoznamo ...

Pozdrav ... Moma Stošić

#
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Ševa-2
Korisnikov avatar

Post od Ševa-2 »

#

Kako je Ševa-2 napravljena

Neko je nekada rekao, "lični uspeh podkupljuje, a dela čeliče". Ja sam život prepoznao u tome, jer u željama od života, bio sam uvek skroman i objektivno sam gledao na mogućnosti u odnosu na moje sposobnosti. U bogove ne verujem i nisam član ni jedne društvene organizacije. Kroz život se ničega ne plašim, jer jedino verujem u "sudbinu", a od nje ne možeš se sakriti niti izmeniti ishod.

Živeti na vodi je nešto veći rizik no na kopnu. Ja rizik volim, ali ga nikada nisam podcenio. Pa prema tome, ako sam rešio da ostatak života provedem na čamcu, onda taj čamac mora da bude tako napravljen, da se rizik na njemu smanji u granicama umenja i finansijskih mogućnosti, a po gotovu što će na čamcu biti sa mnom i moja Ljilja.

Interesantno je da se veoma veliki procenat ljudi koji planiraju ili su već kupili plovne objekte, drže za tuđe ideje, odnosno "projekte" i onda svoje lične potrebe prilagođavaju u odnosu na mogućnosti koje dozvoljavaju nečije ideje. Možda im je tako lakše !? Ili možda ne umeju drugačije ? A možda im je to sporedna stvar u životu, pa prepuštaju da plate, a drugi da im pripremi !!! I ko zna od projektanata da se dobro izreklamira onda "pametni lepo žive" ! A i danas gledamo rezultate tog projektantskog "znanja", kako njihovi plovni objekti guraju vodu pred sobom i kada prođu, za njima se valjaju ogromni talasi. Ili kretanje po plovnom objektu, zahteva zdravu kičmu, jer moraš da se krećeš po njemu sagnut ili ulaziš u spavaći deo četvotonoške. Po nogostupima okolo, moraš da hodaš kao maneken, nogu pred nogu, jer su nogostupi napravljeni usko, a ograde više smetaju, no što su od koristi. Koliko je ljudi na morskim talasima ostavilo svoja jaja na ogradama. Ja znam za 5-6 slučajeva. Zadnje zrcalo, zbog vešanja motora, je uvek niže u odnosu na stranice. Čamac se pramčano osloni na obalu i prođe neki nadobudni gliseraš, podigne talase i talasi baš kroz to spusteno zrcalo potope čamac. Otvori na koritima za WC-e, za auspuhe, ili za krmenu osovonu, prave već godinama isto ... "po projektu"!? A čamac se pramčanim delom nasloni na dno i po krmi primi vodu i potone. I koliko je takvih slučajeva !? Bezbroj. Itd itd. E ja sam rešio da napravim čamac, po sopstvenim saznanjima i ubeđenjima … ! Neka sam ja i pogrešno šta uradio, po nečijem mišljenju ... ja sam to uradio kako sam ja hteo i platio sopstvenim zarađenim parama. Niko mi ništa i nikada, nije poklonio. Konstatujem … ne žalim se !

Dugo godina sam u svojoj glavi prevrtao ideje, zasnovane na svoje lično iskustvo i potrebe kojima težim. Za svo to vreme, provodio sam se na svom omiljenom čamcu Ševi i kad god ne bi mi nešto bilo potaman, govorio sam : "e’, ovo na novom čamcu, mora biti drugačije". I tako su se ideje stanovile na realnošću.

Meni i Ljilji je čamac potreban isključivo za reke i kanale, sa mogućnošću pristajanja u obalu. Prema tome, "tabanaš" je naše rešenje. Mnoge čamce sa kobilicama sam skidao sa obale, tegleći ih sa Ševom, posle opadanja nivoa vode. A i Ševa je bila "tabanaš" i kada nivo vode opadne, pramac Ševe ostane na obali, a ja jednostavno startujem motor, uključim pogon u napred, pod gas savijem kormilo levo pa desno, zatim ubacim u nazad i skinem se sa obale. Po nekada kada je obala od gline, onda između korita i obale, naspem par kofa vode i ponovim opisani proces. Skidanje sa obale je zagarantovano uspešno.

Pozdrav od Mome Stošića

#
I bilo je ... i trajalo je ! I svi bi da se ponovi ..., a ono traje i bez da se desi !!!
Ševa-2
Korisnikov avatar

Post od Ševa-2 »

#

Trenutak mog života na vodi : mesto događaja reka AMUR na tromeđi RUSIJE - JAPANA i KINE. Tamo sam proveo noć na ribarskom brodu sa posadom NANAJACA ( pleme ljudi koji vekovima žive u jurtama na obali reke Amur.

........... Podigao sam čašu vodke i nazdravio Ruskim prijateljima :
1 -“ Za Vladimira Jegoroviča Anastasa i sećanje na dobrog i plemenitog čoveka !”

2 -“ Eh’ Moma, Moma … ! Ja davno ne čuh od nekoga drugoga to što ja osećam i što mi je u duši celi život … i znaš ... ja živim sa tim’ !

3 -“ Eh’ Jegore, svaka noć na reci je “čarobna noć” ! Za mene je večeras ova noć na Amuru sasvim posebni doživljaj u mom dosadašnjem životu ! A svaka noć je “lukava” i igra se sa nama koji volimo reke, brodove, čamce i priobalja, pa ih svojom tamom krije od nas !? A mi svakako naprežemo svoja čula i sve jedno uspevamo da uživamo u tom prekrasnom okruženju. Mnogi se ljudi koji me znaju, čude i pitaju me da li su mi neophodne te i tolike ribe da moram svake noći da ribarim sa mrežama !? A oni nikako da shvate moju “slabost” prema provedenoj noći na čunu ... dok čun pluta na mesečini, ili bez nje po voljenoj reci i pored okolnih vrbaka, a u okruženju mnogih ptica i životinja koje ja i kada ih ne vidim, ja ih čujem i osećam ! E’ to su razlozi zbog kojih ja na prvom mestu provodim noći i noći na vodi !”

###### Pozdrav od Mome Stošića ########

#
Ševa-2
Korisnikov avatar

Post od Ševa-2 »

#

Događaj sa obale reke Dnjepar ...

U vreme moje posete gradu Zaporožju, kroz koji protiče velika reka Dnjepar, okićena velikom “Hidro Elektranom”, upoznao sam neke dobre ljude i rodoljube, koji su mi ispričali deo istorije svoje zemlje koju mnogo vole.

-" Kozaci su bili slobodoljubiv narod, ali i veoma ratoborni. Naročito tamo gde je "nepravda bila izražena“ ! U vreme Turske Atamanije iliti Imperije, Turski Sultan Mehmed IV-ti, hteo je da zaplaši Zaporoške Kozake i da osvoji novu teritoriju bez borbe. Pa je poslao svojeručno pismo ! A pisma iz tih vremena su interesantna, tako da smo ih svi mi još kao klinci naučili napamet ! A u pismu Turskom Sultanu Mehmedu IV-tom je rečeno :

-"Turski Sultan Mehmed IV-ti lično !" Kao Sultan, sin Muhameda, brat Sunca i Meseca, unuk i zastupnik Boga, vladar Kraljevstva Makedonije, Vavilona, Jerusalima, Gornjeg i Donjeg Egipta, car careva, vladar vladara, neobičan vitez, nikada poražen, postojani zaštitnik groba Isusa Hrista, poverenik odabran od samog Boga, nada i uteha Muslimana i veliki branilac Hrišćana, naređujem vama zaporoškim kozacima da mi se dobrovoljno i bez ikakvog otpora podčinite i da odustanete od mučenja mene daljim napadima!"

Dobivši i pročitavši to pismo, Kozaci su se tako razdrazili da su odmah odgovorili Sultanu. Međutim to pismo se prepričava u nekoliko verzija. ja sam vam ga prepričao u nešto "blažoj" verziji :

-" Tebi Turski đavole i nekrstu : brate i druže crnog djavola lično i sekretaru Lucifera samog - pozdrav ! Šta ti kog' đavola tražiš u našoj plemenitoj Pravoslavnoj zemlji !? Nikad' pod tvojim poganim nogama i pod nogama tvoje Satanske armije nevernika neće biti ni jedan Pravoslavan narod, deca Hrista samoga. Tvoje armije se ne bojimo uopšte i na zemlji i na moru. U našim čajkama borićemo se protiv vas Sotona do poslednjeg. Ti neverniče, zveri Babilona, skrnavitelju svetog Jerusalima, kradljivče koza iz Aleksandrije, svinjska glavo Egipta i Jermenska svinjo, ti Tatarski jarče, obešeniče Kanajameta, zlikovče iz Anadolije, unuče Djavola licno i budalo ! Ti smatraš da je tvoje neverničko praznoverje jače od našeg Pravoslavnog Boga ... ! To je sve što mi Kozaci imamo da kažemo tebi i tvojim djavoljim Turcima. Datum će doći, vrlo brzo ne po ljudskom kalendaru, mesec je na nebu, godina u knjizi, nama je isti dan ovde kao i tebi tamo. Dotad nas ti i tvoji Turci poljubite u .... ili znate gde već ! U podpisu : Koševoj Ataman Ivan Širko i celo Bratstvo Kozaka Zaporožja !"

Eto prepričah vam pismo koliko sam "blaže" mogao, a da ne izgubi smisao ... !"

Pozdrav od Mome Stošića !

#
Misa D
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 16 Apr, 2020 14:00
Plovilo: Linssen 29.9 AC
Dimenzije: 9.35m x 3.35m

Post od Misa D »

Malo se kuva pasulj, malo kukuruz za prihranu ribe

Slika

Slika

Slika
Poslednja izmena od Misa D u Subota 18 Apr, 2020 11:27, izmenjeno 1 put ukupno.
nele
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
Plovilo: Aquarius 320
Dimenzije: 9.6m x 2.45m

Post od nele »

Sigurna "distanca " izmedju kotlica ! Bravo ! Uzivajte i za nas ovde u dijaspori !
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Kako prijaju ove slike! Pozdrav za sve :obscene-drinkingcheers:
Inspektor za visinu kabine
Misa D