Došao sam do dela gde planiram montažu zavšrne oplate unutar "Riviere", pa ne bih da propustim neke važne detalje.
Na primer, zanima me da li je poželjno koristiti foliju između stiropora i završnog sloja šta god to bilo na kraju(drvena lamperija, šper ploča itd), ili ići bez folije?
Takođe, postoji paropropusna i paronepropusna folija pa ne znam koja bi bila adekvatna?
Čelik bez izolacije jako kondenzuje unutra, zimi sunce ugreje unutrašnjost kroz cirade a popodne temperatura krene naglo da pada i stvara se kondenz.
Trenutno je na čeilčnim stranicama zalepljen samo stiropor i to je rešilo kondenzaciju u velikoj meri, ali može da se javi na rebrima u sadašnjem stanju:
Termoizolacija plovila
- Uros
- Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
- Plovilo: Riviera
- Dimenzije: 8.7m x 2.8m
- Status: Offline
- Kontakt:
Termoizolacija plovila
Inspektor za visinu kabine
- Nevena
- Pridružio se: Petak 06 Nov, 2020 12:19
- Plovilo: brodić "Eon"
- Dimenzije: 8x2,5m
Re: Termoizolacija plovila
Paropropusna folija se stavlja na hladnu stranu i služi da spreči prodor vlage (kiše npr) u izolaciju a pri tom dopušta da izolacija diše. To na brodu nije primenjivo jer je hladna strana metal, koji je svakako vodonepropusan..
Paronepropusna folija ide na toplu stranu i služi da para iz unutrašnjeg prostora ne ulazi u izolaciju. Mislim da ni to na brodu nema smisla, jer se time zatvara jedini put kojim bi se izolacija sušila za slučaj da tačka rose, zbog nezgodne raspodele temperature bude u sredini izolacije.
Nije mi jasno zašto bi stavljao izolaciju na prostor u kokpitu, kad tu svakako sva toplota (i hladoća) dolaze kroz ceradu i potpuno je svejedno, za temperaturu u tom delu broda, da li na bokovima ima izolacije ili ne.
Paronepropusna folija ide na toplu stranu i služi da para iz unutrašnjeg prostora ne ulazi u izolaciju. Mislim da ni to na brodu nema smisla, jer se time zatvara jedini put kojim bi se izolacija sušila za slučaj da tačka rose, zbog nezgodne raspodele temperature bude u sredini izolacije.
Nije mi jasno zašto bi stavljao izolaciju na prostor u kokpitu, kad tu svakako sva toplota (i hladoća) dolaze kroz ceradu i potpuno je svejedno, za temperaturu u tom delu broda, da li na bokovima ima izolacije ili ne.
@nevenaraj
https://www.instagram.com/nevenaraj/
https://www.instagram.com/nevenaraj/
- Uros
- Kontakt:
Razmisljam o parnoj brani zato sto se u brodu boravi i kad je hladno vreme, sprema se hrana, greje, a sve to stvara vodenu paru. Cak i kada webasto radi preko noci, ako spavam na pramcanom lezaju koji je skroooz u pramcu, ujutru mogu da vidim kapljice na rebrima ispod palube od kondenza. Naravno, to se desava zato sto nije sve izolovano do kraja, ali ne bih voleo da deo pare prolazi i dolazi do metala kada stavim zavrsnu oblogu preko izolacije, to bi kad tad dovelo do korozije na mestima koja ne vidim.
Zato se pitam, da li parna brana moze da napravi probleme ili je njena upotreba ovde opravdana u mom slucaju
Zato se pitam, da li parna brana moze da napravi probleme ili je njena upotreba ovde opravdana u mom slucaju
-
propeler
- Pridružio se: Sreda 28 Avg, 2024 11:40
- Plovilo: Elan GT 400
- Dimenzije: 4x2
Evo ja da se malo umešam jer mi je to delimično i struka… Nevena je u pravu, parna brana na stiropor ka unutra nije dobra jer će ti zarobiti vlagu od kondenza koja će ti se stvarati zimi sa unutrašnje strane pošto ka spolja imaš već “parnu branu” u vidu lima (upravo te kapljice koje i sada vidiš na rebrima i koje ne mogu da izađu-provetre se) pa ćeš ih folijom ka kabini zarobiti i vremenom će nešto početi da truli u tom sloju termike, a to nećeš ni primetiti dok ne postane prekasno. To je razlog zašto termiku nikada nije dobro stavljati unutra jer je mnogo teže izluftirati taj kondenz pa se u kući tu stvara buđ a u tvom slučaju korozija jer ćeš imati zarobljenu vlagu (ali naravno na brodu nije moguće staviti demit fasadu spolja pa nije tema
).
Ja tu ne bih stavljao nikakvu foliju da bi moglo da “diše” i da taj kondenz koji će se zimi javljati isparava (naravno podrazumeva se da se tapacira/obloži enterijer sa parodifuznim ili perforiranim materijalom). Imaćeš veću vlažnost vazduha zimi u kabini ali ti vlaga neće ostati zarobljena u izolaciji nego će se širiti po kabini gde će se povremeno izluftirati i vetriti usled grejanja kabine (u suštini tu situaciju imaš i bez termoizolacije ali ćeš je sa termikom imati u mnogo manjoj meri ali je nećeš izbeći).
Ja tu ne bih stavljao nikakvu foliju da bi moglo da “diše” i da taj kondenz koji će se zimi javljati isparava (naravno podrazumeva se da se tapacira/obloži enterijer sa parodifuznim ili perforiranim materijalom). Imaćeš veću vlažnost vazduha zimi u kabini ali ti vlaga neće ostati zarobljena u izolaciji nego će se širiti po kabini gde će se povremeno izluftirati i vetriti usled grejanja kabine (u suštini tu situaciju imaš i bez termoizolacije ali ćeš je sa termikom imati u mnogo manjoj meri ali je nećeš izbeći).
- DuleN
- Pridružio se: Četvrtak 09 Mar, 2023 09:12
- Plovilo: AluNautika
- Dimenzije: 6.3 m
Urose,
Mislim da bi daleko lakse prosao sa izolacijom, da si radio sa penom koja ce se zalepiti za korito, tako da nece ostaviti mesta za kondenz izmedju nje i lima. Imas sada tih pena, koliko hoces, nesto na primer kao ovo: https://kanna.rs/ ...
Mislim da bi daleko lakse prosao sa izolacijom, da si radio sa penom koja ce se zalepiti za korito, tako da nece ostaviti mesta za kondenz izmedju nje i lima. Imas sada tih pena, koliko hoces, nesto na primer kao ovo: https://kanna.rs/ ...
- nele
- Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
- Plovilo: Aquarius 320
- Dimenzije: 9.6m x 2.45m
Raspitacu se ovde u Francuskoj...o toj temi...Mozda imaju neko resenje ? !
- zankiki
- Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
- Plovilo: Pasaat 735
- Dimenzije: 8,65 x 2,9
Moj brod nije metalni, ali ja sam lepio armaflex, koji sprečava kondez, za to i služi, da izoluje i spreči kondenz...
Mada nisam ni siguran šta smeta malo kondenza iznutra, brodovi koju su tako izolovani (stiropor na lim, pa preko neko drvo ili šta već) traju evo već mnogo godina i ništa im ne fali, pogotovo ako su iznutra kvalitetno ofarbani i zaštićeni.
Mada nisam ni siguran šta smeta malo kondenza iznutra, brodovi koju su tako izolovani (stiropor na lim, pa preko neko drvo ili šta već) traju evo već mnogo godina i ništa im ne fali, pogotovo ako su iznutra kvalitetno ofarbani i zaštićeni.
- Uros
- Kontakt:
Najverovatnije cu i ja tako da uradim ako vec folija moze da napravi vise stete nego koristi.
Ono sto je Dule pomenuo jeste dobro i pre nego sto sam postavio izolaciju od stiropora zvao sam par firmi koje se bave time. Nisu mogli to da urade na brodu koji je na vodi, zato sto imaju teske masine sa kojima to rade i nemaju nacina da ih spuste na marinu/pontone...zato sam prelomio i odradio stiropor
Ono sto je Dule pomenuo jeste dobro i pre nego sto sam postavio izolaciju od stiropora zvao sam par firmi koje se bave time. Nisu mogli to da urade na brodu koji je na vodi, zato sto imaju teske masine sa kojima to rade i nemaju nacina da ih spuste na marinu/pontone...zato sam prelomio i odradio stiropor
- vlajko45
- Pridružio se: Utorak 03 Dec, 2019 18:50
- Plovilo: Danubius 800 Klasik
- Dimenzije: 8m x 2.8m
Kod mene je bila zalepljena pluta u tabli pre remonta i verovatno ću opet da je postavim. Lepo izgleda, prirodan materijal, lako se postavlja na sve površine, dobar toplotni i zvučni izolator... Može da se lagano obrusi ako ima fleka kao što je bilo kod mene.
Evo par linkova:
https://uradi-sam.rs/unutrasnja-oblagan ... mx4mm.html
https://dplshop.com/shop/pluta/pluta-pr ... 1m-sirine/
Evo par linkova:
https://uradi-sam.rs/unutrasnja-oblagan ... mx4mm.html
https://dplshop.com/shop/pluta/pluta-pr ... 1m-sirine/
- nele
- Pridružio se: Ponedeljak 30 Dec, 2019 11:03
- Plovilo: Aquarius 320
- Dimenzije: 9.6m x 2.45m
Da se ubacim u "temu "... Mileta je juce svratio do mene i uocio kondezaciju u kabini, narocito po plafonu !? Brod je od plastike.... Sta savetujete i ima li neko slicnih iskustva ?
Hvala
Hvala