Pročitao sam razna iskustva vezano za zaštitu tih ventila zimi i ni jedan mi se nije dopao iz razih razloga pa sam smislio kako da to rešim da bude jednostavno, bez mnogo rada i bez potrebe da se obilazi često čamac. Pišem šta sam smislio a koliko neko od vas ima neki predlog i savet molim vas neka piše odmah pošto planiram da ovo rešavam u sledećih nedelju dana (svi delovi su stigli).
Koliko sam shvatio na osnovu pretraživanja na internetu raznih iskustava vezanih za ovu problematiku koja može da dovede i do potonuća broda, problem nastaje kada su temperature vazduha niske (recimo ispod -10) i smrzne ventil u kome se nalazi voda iz reke. Najslabija tačka ventila je kuglica zato što je ona šuplja i kada se ventil zatvori ostane voda u njoj i kada smrzne direktno pritiska strane ventila i ventil tu puca:

Svakako da bi antifriz u ventilima rešio taj problem ali nije lako (ako je uopšte i moguće) 100% napuniti te ventile antifrizom dok je čamac (brod) na vodi. Dodatno, to zahteva ne baš tako jednostavne a prilično prljave i "mokre" radove svake zime koje bih ja izbegao. Ako se čamac koristi povremeno tokom zime vetnil za hlađenje motora bi svaki put ponovo trebalo puniti antifrizom što me dodatno odvlači od ovog rešenja.
Varijante sa uključenom sijalicom pored ventila bi verovatno rešile problem zamrzavanja ventila ali podrazumevaju 220 V a napajanje sa strujom na pontonu nije nešto na šta bih se ja oslonio - fidove sklopke izbacuju često a Marfijev zakon je neumoljiv i naravno da bi se desilo da kada je veliki minus baš tada nestane struja na pontonu. 12v sijalice bi ispraznile za par sati akumulatore a ako nestane struja i nema ni punjenja akumulatora i opet isti problem. Pogotovo što bi unapred trebalo da se upale te sijalice kada se očekuje veliki minus a ljudski faktor može lako da zataji...
I šta sam smislio?
Smislio sam da kupim grejač u obliku žice koji radi na 12V i koji troši struju 0.3A i zagreva se na recimo 37 stepeni (izmerio oba parametra lično) i uređaj takođe na 12V koji će da meri temperaturu kod ventila i da po potrebi pali grejač koji bi direktno grejao ventile.
Sve sam našao kod kineza naravno i to baš jefino.

Termostat sa slike je reda veličina 5-7 eur a žica 2-3 eur pa na više u zavisnosti od dužine grejnog dela žice. 2 termostata i 4 žice su me koštale 20-tak eur. Dodatno imaću troškove žica za povezivanje i eventualno neke kutije u koju ću staviti termostate ako ne rešim da ih ugradim negde direktno na čamac.
Ideja mi je da ventil na delu gde puca najčešće omotam žicom koja će ga grejati kada temperature budu niske:

STC-1000 je uređaj koji meri temperaturu i u zavisnosti od nje može da se podesi da uključi grejanje ili hlađenje u zadatom temperaturnom opsegu pa mi je ideja da podesim da kada je temperatura ispod 0 stepeni na samom ventilu (staviću sondu za merenje temperature da dodiruje ventil na delu gde nije grejač postavljen) i da greje recimo do 2 stepena.
Stavio sam na čamac termometar koji meri max i min temperaturu i ovih dana kada je noću u Beogradu bilo -5 zabeležio je minimalnu temperaturu pored ventila od 0,8 C i voda u flaši pored ventila nije bila zaleđena. Realno, tek kada temperature vazduha budu mnogo niže tipa -10 mogu da očekujem da se desi da može da se voda u ventilima zaledi.
Pošto se žica grejač ne zagreva mnogo razmišljam da taj deo ventila sa grejačem umotam u neku recimo alu foliju pa u neku krpu ili neki drugi materijal (nisam razradio ovaj deo) da bi imao što manje gubitaka toplote - nije ideja da grejem vazduh već ventil i vodu u njemu.
Grejač ima jako malu potrošnju - 3 grejača za 3 ventila bi trošlia 1A + ova 2 uređaja (ili 1 ako tako rešim da povezem) što je smešna potrošnja i da radi samo na akumulatore ako slučajno nestane struja na pontonu. Dodatno, uključuje se samo ukoliko je temperatura takva da ima potrebe za tim.
Ostalo mi je samo još da u garaži proverim za koje vreme će biti potrebno da taj 1 grejač zagreje ventil (bez vode u njemu) i na koju temperaturu sa nekom izolacijom i bez nje, da smislim tačno na kojim temperaturama će da se pali i gasi grejanje ventila, da smislim gde tačno da stavim sondu za merenje temperature na vetnile, da odlučim da li ću da stavim jedan termostat da meri temperaturu kod 2 ventila za WC a jedan za motorni prostor za usis vode za hlađenje ili da sve povežem na 1 uređaj, gde ću sve to da stavim da mogu da kontrolišem temperature a da se ne zavlačim u motorni prostor...
Ako neko ima neku ideju i savet dobrodošla je
Gore navedeni uređaji su kupljeni na TEMU zbog brzog stizanja (do skoro sam uglavnom koristio aliexpress ali su postali bezobrazni sa cenama transporta, rokovima isporuke i time što kada ne dobijem robu ne vraćaju novac) ali termostati imaju i da se kupe na KP i nešto su skuplji ali svakako veoma povoljni i dalje. Žicu za grejanje nisam tražio ali verovatno i to može da se nađe kod nas ako je brzina isporuke bitna. Sve ovo sa TEMU mi je stilgo za recimo 3 nedelje.