Zaštita ventila od smrzavanja

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Mr. No
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 12 Jul, 2022 13:29
Plovilo: Sea Ray
Dimenzije: 8 x 2.5
Status: Offline

Zaštita ventila od smrzavanja

Post od Mr. No »

Ovo je prva zima koju moj čamac provodi na vodi i to samo iz razloga što je vodostaj bukvalno do ove nedelje bio previše nizak da ga izvučem i da prezimi na prikolici kao i svake godine. Pošto će zima biti još mesec - dva rešio sam da ga ove godine ostavim u vodi i suočavam se prvi put sa problemom zaštite od smrzavanja ventila koji su ispod nivoa vode.Moj čamac ima tri takva ventila: 2 za wc i jedan za vodu za hlađenje brodskog motora.
Pročitao sam razna iskustva vezano za zaštitu tih ventila zimi i ni jedan mi se nije dopao iz razih razloga pa sam smislio kako da to rešim da bude jednostavno, bez mnogo rada i bez potrebe da se obilazi često čamac. Pišem šta sam smislio a koliko neko od vas ima neki predlog i savet molim vas neka piše odmah pošto planiram da ovo rešavam u sledećih nedelju dana (svi delovi su stigli).

Koliko sam shvatio na osnovu pretraživanja na internetu raznih iskustava vezanih za ovu problematiku koja može da dovede i do potonuća broda, problem nastaje kada su temperature vazduha niske (recimo ispod -10) i smrzne ventil u kome se nalazi voda iz reke. Najslabija tačka ventila je kuglica zato što je ona šuplja i kada se ventil zatvori ostane voda u njoj i kada smrzne direktno pritiska strane ventila i ventil tu puca:

Slika

Svakako da bi antifriz u ventilima rešio taj problem ali nije lako (ako je uopšte i moguće) 100% napuniti te ventile antifrizom dok je čamac (brod) na vodi. Dodatno, to zahteva ne baš tako jednostavne a prilično prljave i "mokre" radove svake zime koje bih ja izbegao. Ako se čamac koristi povremeno tokom zime vetnil za hlađenje motora bi svaki put ponovo trebalo puniti antifrizom što me dodatno odvlači od ovog rešenja.

Varijante sa uključenom sijalicom pored ventila bi verovatno rešile problem zamrzavanja ventila ali podrazumevaju 220 V a napajanje sa strujom na pontonu nije nešto na šta bih se ja oslonio - fidove sklopke izbacuju često a Marfijev zakon je neumoljiv i naravno da bi se desilo da kada je veliki minus baš tada nestane struja na pontonu. 12v sijalice bi ispraznile za par sati akumulatore a ako nestane struja i nema ni punjenja akumulatora i opet isti problem. Pogotovo što bi unapred trebalo da se upale te sijalice kada se očekuje veliki minus a ljudski faktor može lako da zataji...

I šta sam smislio?

Smislio sam da kupim grejač u obliku žice koji radi na 12V i koji troši struju 0.3A i zagreva se na recimo 37 stepeni (izmerio oba parametra lično) i uređaj takođe na 12V koji će da meri temperaturu kod ventila i da po potrebi pali grejač koji bi direktno grejao ventile.
Sve sam našao kod kineza naravno i to baš jefino.

Slika
Slika

Termostat sa slike je reda veličina 5-7 eur a žica 2-3 eur pa na više u zavisnosti od dužine grejnog dela žice. 2 termostata i 4 žice su me koštale 20-tak eur. Dodatno imaću troškove žica za povezivanje i eventualno neke kutije u koju ću staviti termostate ako ne rešim da ih ugradim negde direktno na čamac.

Ideja mi je da ventil na delu gde puca najčešće omotam žicom koja će ga grejati kada temperature budu niske:
Slika

STC-1000 je uređaj koji meri temperaturu i u zavisnosti od nje može da se podesi da uključi grejanje ili hlađenje u zadatom temperaturnom opsegu pa mi je ideja da podesim da kada je temperatura ispod 0 stepeni na samom ventilu (staviću sondu za merenje temperature da dodiruje ventil na delu gde nije grejač postavljen) i da greje recimo do 2 stepena.
Stavio sam na čamac termometar koji meri max i min temperaturu i ovih dana kada je noću u Beogradu bilo -5 zabeležio je minimalnu temperaturu pored ventila od 0,8 C i voda u flaši pored ventila nije bila zaleđena. Realno, tek kada temperature vazduha budu mnogo niže tipa -10 mogu da očekujem da se desi da može da se voda u ventilima zaledi.

Pošto se žica grejač ne zagreva mnogo razmišljam da taj deo ventila sa grejačem umotam u neku recimo alu foliju pa u neku krpu ili neki drugi materijal (nisam razradio ovaj deo) da bi imao što manje gubitaka toplote - nije ideja da grejem vazduh već ventil i vodu u njemu.

Grejač ima jako malu potrošnju - 3 grejača za 3 ventila bi trošlia 1A + ova 2 uređaja (ili 1 ako tako rešim da povezem) što je smešna potrošnja i da radi samo na akumulatore ako slučajno nestane struja na pontonu. Dodatno, uključuje se samo ukoliko je temperatura takva da ima potrebe za tim.

Ostalo mi je samo još da u garaži proverim za koje vreme će biti potrebno da taj 1 grejač zagreje ventil (bez vode u njemu) i na koju temperaturu sa nekom izolacijom i bez nje, da smislim tačno na kojim temperaturama će da se pali i gasi grejanje ventila, da smislim gde tačno da stavim sondu za merenje temperature na vetnile, da odlučim da li ću da stavim jedan termostat da meri temperaturu kod 2 ventila za WC a jedan za motorni prostor za usis vode za hlađenje ili da sve povežem na 1 uređaj, gde ću sve to da stavim da mogu da kontrolišem temperature a da se ne zavlačim u motorni prostor...

Ako neko ima neku ideju i savet dobrodošla je :)

Gore navedeni uređaji su kupljeni na TEMU zbog brzog stizanja (do skoro sam uglavnom koristio aliexpress ali su postali bezobrazni sa cenama transporta, rokovima isporuke i time što kada ne dobijem robu ne vraćaju novac) ali termostati imaju i da se kupe na KP i nešto su skuplji ali svakako veoma povoljni i dalje. Žicu za grejanje nisam tražio ali verovatno i to može da se nađe kod nas ako je brzina isporuke bitna. Sve ovo sa TEMU mi je stilgo za recimo 3 nedelje.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Re: Zaštita ventila od smrzavanja

Post od zankiki »

Meni to deluje prilično komplikovano, razvlačenje žica i svega, umesto da se sipa antifriz u ventil za šta mi treba oko 5 minuta za 4 ventila koja idu kroz korito...

Naravno, možda negde nije tako dostupno pa ovo ima smisla...

A i kakve su zime u poslednje vreme, mislim da ima već par godina kako nisam uopšte ništa ni dirao, uopšte više ne "winterizujem" motor, samo wc pošto do njega zima lakše stigne... Motor je u kobilici, kada je napolju -10 u kobilici bude -2 -3, na toj temperaturi voda u ventilu ni ne smrzne...

Čak mi stoji otvoren ventil za hlađenje motora cele zime...
Mr. No
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 12 Jul, 2022 13:29
Plovilo: Sea Ray
Dimenzije: 8 x 2.5

Post od Mr. No »

Meni razvlačenje žica nije nikakav problem- promenio sam skoro kompletnu instalaciju na čamcu i ugradio bar 200m novih kablova kada sam sređivao čamac pre par godina pa će ovo (meni bar) biti lagan posao za jedno popodne.

Sve se slažem za relativno tople zime koje imamo ali ja ne spavam mirno znajući da nešto može da pođe po zlu.. zato imam 4 pumpe za izbacivanje vode sa automatskim uključenjem i dojavom na tel u slučaju većeg prodora vode (drugi plovak je na višem nivou od prvog i uključuje 2 pumpe za slučaj da prva sama ne uspe da izbaci vodu što znači da čamac jednostavno tone :roll:)

Za miran san,ovo mi je elegantno rešenje bez skidanja creva, sipanja antifriza i razmišljanja da li je ušao svuda gde treba.

E da... prošle godine sam zamenio WC šolju i stavio novu kupljenu u Tehnonautici. Imao sam problem sa motorom koji je počeo da sve teže i teže "pali" i bez ikakvog problema su mi u garanciji zamenili celu pumpu (motor) za šolju tako da pohvale za Tehnonautiku za to. Pominjem ovo zato što sam morao da skidam creva na wc šolji i nije mi bilo ni malo zanimljivo to da radim pa jednostavno ne mogu da zamislim da mi je to zimska procedura za svaku godinu....
Steps
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 15 Jul, 2019 17:45
Plovilo: Adriatik
Dimenzije: 8.9m x 2,65m

Post od Steps »

Ja sam bas juce zazimio WC solju...ispraznio vodu iz skoljke...zatvorio dovodni ventil, raskacio dovodno crevo na strani solje...izvukao preostalu vodu iz creva uz pomoc veceg sprica i tankog creva...napunio dovodno crevo ekoloskim antifrizom i vratio crevo na solju....ima ideju da na dovodno crevo stavim T racvu i jedan kraj "zatvorim" kada se koristi wc..a da zimi preko te racve ubacujem antifriz...
Motor nisam zazimljavao...kao ni prosle godine...mislim da treba bar 5 dana i noci sa konstantnom temperatrom ispod -5...da bi voda krenula da se ledi...
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Ja imam termometar i kokpitu i u kobilici pored motora... Motor je sa 3 strane okružen vodom, kada u kokpitu temperatura bude oko -7, u motornom prostoru se spusti na nulu...

Tako da bi moralo da bude preko -10 da uopšte razmišljam o winterizaciji motora...
Ventili za usis vode za hlađenje motora su takođe u motornom prostoru, pa ni njih ne moram dirati, čak ih i ne zatvaram.

WC je druga priča pošto je u kabini, i njega zazimim kad prvi put najavu -2, -3 noću... Ali to je stvarno 3-4 minuta posla...
Grebic
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 04 Sep, 2025 15:17
Plovilo: Windy 27
Dimenzije: 8,3 x 3,1

Post od Grebic »

Pozdrav svima.
Kako najavljuju neke temperature oko -10 narednih dana, nije da mi je bas prijatno sto mi je brod u ledenoj vodi :)
Hteo sam da pitam, posto sam par puta procitao termin zarobljavanja antifriza u ventilu, kako to pravilno da izvedem.
Konkretno, kod mene, postoji samo jedan ventil. Na dovodu, usisu vode, da se tako izrazim. Ispod nivoa vodene linije je probusen trup,
odatle neka kraca cevka, ventil i crevo do wc solje.
Sad, ako sam dobro razumeo proces:
Zatvorim ventil, skinem crevo, izvucem vodu iz creva i sipam antifriz? Jesam li nesto preskocio?
Ako nisam, u tom slucaju, ne postoji nacin da antifriz udje u ventil. Dodje samo sa jedne strane ventila.
Sa druge je opet voda. Koja moze da zaledi, ako ledi reka napolju.
Mozda nisam nesto razumeo najbolje?
U wc solju sipam antifriz ili tecnost za brisace, ispustim malo napolje da prodje kroz creva i to je to?
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Pronašao sam još jednu temu gde smo pisali o tome: viewtopic.php?t=180

Ovo je bila moja procedura za toalet:
Uros napisao: Petak 17 Dec, 2021 18:04 ...

Sto se tice WC solje, u nju sipam zimsku tecnost za vetrobrane jer ona nije agresivna po gumu a stiti do -20'C. Par puta ispumpam da izadje voda iz creva i opet zarobim tu zimsku tecnost u ventilu tako sto ga zatvorim dok pumpam. Dovodno crevo za ispiranje WC solje mi nije u funkciji i taj ventil je spolja blokiran tako da ne moze da pravi problem.

Isto uradim i sa odvodom sudopere jer je ventil ispod vodene linije - zimska tecnost i zatvaranje ventila.
Inspektor za visinu kabine
Grebic
Korisnikov avatar

Post od Grebic »

Iscitao sam i tu temu, ali mi opet ostaje nedoumica sa onim delom creva od trupa do ventila. U tom delu i dalje ostane voda. Antifriz ako se sipa u drugi kraj creva, dolazi samo do ventila. Ne prolazi kroz ventil i ne moze ostati zarobljen u ventilu.
To me brine...
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Fora je u tome da nekako sipas tecnost kroz crevo dok je ventil odvrnut, pa da je zarobis u ventilu dok izlazi tako sto ces ga zavrnuti. Pitanje je da li to crevo moze da bude iznad vodene linije kada ga skines sa usisa wc solje? Ako ne moze, onda ne mozes nista da uradis sa tim ventilom osim da primenis neke alternativne metode zagrevanja tog prostora(ako imas struju sa marine)...

Citao sam da ljudi preko produznog kabla ubace standardnu sijalicu od 100W(220V) u motorni prostor i ona dovoljno greje da ventil ne zamrzne
Inspektor za visinu kabine
Grebic
Korisnikov avatar

Post od Grebic »

Ali stvar je u tome sto antifriz ne moze da prolazi kroz crevo. Ako je sa druge strane cev ispod nivoa vode. Mogu izbaciti vodu iz creva samo do nivoa vodene linije. A msm da je kod mene ventil 10ak cm nize. Tako da je stalno pod vodom. Ako ga zatvorim, i krenem da izvlacim vodu spricom, izvuci cu samo sa jedne strane ventila. Sa druge strane, opet ostaje voda
Odgovori