Nekad davno kad smo bili na Navodi nakon toga na ML, voleo sam da čitam i pratim radove koje drugi zaluđenici imaju. Pa reko da Vam predstavim svoju.
Ja sam prošle godine skupio muda i kupio lađu koje sam se u startu malo plašio. Ne tačno nje same nego da li ću moći, umeti znati ... Realno pričam, nije mi bilo svejedno. Al kupio i sad to je što je.
Ladja je 9.90x2.90 gvožđe jel sa 2 motora. 1 Volvo penta 75ks i yamaha 25ks. Da ne dužim priču, sve mi se dopada osim pogona. Tu dolazim do naslova tj blasfemije. Odlučio sam da izvadim brodski motor Volvo. Na klubu mom, matičnom sam zbog toga dobio dijagnozu ali ... sam skočio sam se ubio.
Na vađenje čuvenog Volvo ( i njegove teške udaje ) sam se odlučio zbog velikog broja, za mene, opravdanih razloga. Mnogi su me ( zaista dobronamerni ) odgovarali od toga, tvrdeći da je to najbolje moguće rešenje i da bolje prodam brod ako mi se ne sviđa ... Ne slažem se sa njima.
Prošlu zimu sam ofarbao ceo brod sam, trajalo je dosta ali je ispalo ok. Sad mi je malo zao tolikog truda ali neko reče da ga nećeš upoznati dok se dobro, dobro ne naradiš. i svo to vreme, prati me neki osećaj, kao da sam nešto zaboravio. U tom momentu nisam bio svestan da ću menjati motor i još ponešto. Bili smo na regati VV gde sam najzad shvatio šta mi je činiti.
Ladja je konačno krštena i sad se odaziva na Allura
Čim je vodostaj, krajem leta dozvolio, ja vadim ladju napolje i na oduševljenje našeg kolege sa kluba koji upravlja vitlom, tražim da se izvuče i postavi krmom prema kapiji, kako bi eventualni telehender mogao da priđe. Tada kreće ono od čega se krv ledi u žilama Šalim se naravno ali meni nije bilo smešno.
Gospodin iz podpalublja je na putu u jednom smeru ali ima skoro 300 kg i pitanje je kako dalje. Sva sreća pa moj klub ima veoma solidarno članstvo i u pomoć ( znanjem i snagom ) su mi pritekli Sole, Mića i moj Kum. Nemam slike jer smo svi bili masni do ušiju ali jedan flašencug , 2 štela, jedna greda 12x12, kanapi i gurtne. Ja sam samo izvršavao komandu, i zapeo koliko god sam mogao ali veći deo posla su uradili moji drugari.
Ideja sa drugim motorom je da se instalira vanbrodski motor. To svakako treba da bude, dovoljno snažna mašina, novije generacije ali on ne može tek tako da se postavi. Nema ni gde , zapravo. Platforma koja je mala, je viseća. U mojoj glavi to joj je najveća mana. Što je viseća. Od ladje koja ima skoro 10m duzine ja imam 7.5 m vodene linije, što nije baš nešto. To svakako utiče i na plovnost. Ono čemu se nadam sa dužom platformom i drugim motorom je veći komoditet tokom pecanja i upotrebi same platforme. Iz podpalublja sam sve izbacio, i prilično se iznenadio kako je sve bilo izvedeno. Smrad nafte je delom došao od rezervoara koji su se luftirali u terasu. Ne razumem kako su to mogli da urade tako ali jesu. Neko, nekada. Izbacio 2 rezervoara po 350l i jedan od 60l, vod i elisu. Uz sam motor skoro pa pola tone.
Znači, platforma koja je viseća, se seče, donekle i na nju se nastavlja nova. Nova treba da ide iz korita kako bi se dobila duza vodena linija. Njena zamišljena dužina je između 1.5 i 2m. Trenutno je hladno i nemamo mogućnosti za rad na terenu ali ne mirujem. Volvo je sreću potražio na Jadranu, yamaha se preselila na mali čamac.
U međuvremenu sam se ponovio sa jednim lepim Japanskim Italijanom. Selva 40/70
Tu će naravno ići teretna elisa, hidraulika, cajgeri ... na putu je još jedan pomoćni motor ( Honda 8 ). Rešio sam da ovo uradim onako kako treba i da budem miran dugo. Sad bi se moji u kući smejali na ovu konstataciju ( a i mnogi koji me poznaju ) ali ja bi više voleo da plovim neko da radim sa brusilicom. Do malo lepšeg vremena i nastavka radova, pozdravljam vas
To su krmene platforme za kupanje (zovu ih i bade platforme) i za lakši prilazak vodi kod lađi sa zrcalom, sa debelim, gotovo ravnim krmama u kombinaciji sa duboko V pramcem, relativno kratkim vodenim linijama i predimenzionisanim motorom... a sve sa ciljem da se dobije nekakav poludeplasmanac koji može uz zanemarivanje efekata na komfor, udobnost i potrošnju goriva da postigne unekoliko veću brzinu. Takav je originalni koncept ovog broda, uspeo više ili manje.
Strukturna krmena platforma koja je švancovana i produžava lodenu liniju popravlja deplasmanski režim plovidbe i ima hiljadu prednosti... ali kvari poludplasmanski koncept.
Ja nikad i nisam razumeo taj poludeplasmanski koncept, to mi je ono žešći promašaj ali ima ljudi koji to vole.
U ovom konkretnom slučaju sam skeptičan u vezi sa nekoliko aspekata prepravke (nema na ovom svetu idealnih rešenja i brodova), ali ostaje da je svrha svake male lađe najpre da usreći svog kapetana a ne nekog zlojeba sa strane... pa u tom smislu sasrećom švajsovanje.
Što se tiče vađenja brodskog motora, tu te potpuno razumem. Skoro sam iz svog čamca izvadio brodski motor, i to grdosiju: Oldsmobile V 8 iz 1961.godine. Pravi deda, ali odlično očuvan. Kao i tebe mnogi su me ubeđivali da ga ne izvlačim, ali otišao je napolje, i sada lepo plovim sa Hondom 40.