Koliko sam imao prilike da vidim, samo napolju, da se komšije ne žale
* * *
Pre ugradnje webasta sam procitao mnogo tekstova na ovu temu i pogledao dosta korisnih videa na youtube-u. Prenecu ovde sazetak svega toga a svaka vasa sugestija ili iskustvo su dobrodosli.
* * *
Zlatno pravilo internet zajednice koja je komentarisala na ovu temu je da pri montazi:
- siroke cevi idu unutra
- uske cevi idu napolje
Siroke cevi predstavlju one cevi kuda prolazi vazduh za grejanje prostora. Taj vazduh treba da recirkulise tj da webasto usisava vazduh iz unutrasnjosti prostorije, dogreva ga i salje ponovo u prostor. Samim tim ce lakse i brze zagrevati prostor i raditi efikasnije.
Uske cevi predstavljaju usis za sagorevanje i auspuh, koji treba da budu van prostorije i da se ne mesaju sa unutrasnjim vazduhom.
Usis vazduha za sagorevanje
Usis vazduha za sagorevanje je potrebno izbaciti van plovila i vuci spoljni vazduh pre svega zbog bezbednosti. U slucaju da ste upalili uredjaj i dodje do pada napona prilikom procedure startovanja, velika kolicina dima od nesagorele nafte ce se vratiti upravo kroz taj usis. Desilo mi se prilikom probe sa jednim malim akumulatorom i dim uopste nije zanemarljiv.
Slika sa interneta: Postoje jos neke prednosti sa ovim nacinom montaze:
- sagorevanje ce biti bolje sa svezim vazduhom,
- vazduh iz prostorije se nece trositi na sagorevanje,
- neuoporedivo tisi rad webasta jer dobar deo buke dolazi upravo iz usisa.
Ukoliko stavljate dodatno crevo na crevo fabrickog usisa, uzmite crevo malo veceg precnika da ne bi bilo poteskoca sa usisavanjem vazduha sto bi prouzrokovalo bogatu smesu prilikom sagorevanja. Ja sam uzeo crevo precnika 32mm za produzetak, a crevo usisa je 25mm.
Izduv produkata sagorevanja
Polozaj webasta je vrlo vazan za dug radni vek i potrebno ga je montirati tako da auspuh ide na nizu tacku od samog uredjaja. Ukoliko auspuh ide na gore i nalazi se iznad uredjaja, nakon gasenja kondenz koji se stvara u auspuhu moze da se slije nazad u komoru za sagorevanje. Kod auspuha je bitno ispostovati uglove da se ne bi preteralo sa savijanjem i time stvorio pritisak u izduvu, pa svi uglovi ukupno ne smeju prelaziti 270 stepeni. Takodje, ako se produzava cev auspuha i treba vam vise od 50cm, nakon tih 50cm je potrevno staviti produzetak veceg precnika da bi se sprecilo stvaranje podpritiska.
Pumpe za gorivo
Pumpe koje se koriste su osetljive na polozaj, pa ih je potrebno montirati pod uglom od 45 stepeni tako da deo koji gura gorivo ka komori, bude gore. U njima se nalazi jedan mali klip koji na svaki elektro impuls, gura malu kolicinu goriva ali se uvek nadje i poneki mehuric vazduha. Ako se postave horizontalno, mehurici vazduha mogu da ostanu zarobljeni u tom malom cilindru i klip ce se relativno brzo pohabati sa gornje strane gde ga ne podmazuje nafta. Inace nisu bas tihe, dok rade cuje se "cak, cak cak" ali cu isprobati neke vidove zvucne izolacije pa cu preneti iskustva.
Creva za gorivo
Druga vazna stvar kod sistema za prenos goriva je i samo crevo. Neki uredjaji stignu sa elasticnim silikonskim crevima(obicno zelene boje), koja su mozda i ok za portabl uredjaj u kome ima vrlo malo tog creva a za one ugradne se preporucuje koriscenje plasticnog krutog creva, na cije krajeve se navlaci gumeno armirano crevo veceg precnika i sve to steze selnama. Zasto kruto crevo za duze razdaljine, upravo zbog gomilanja mehurica vazduha. Kruto crevo se ne rasteze i samim tim gura vazduh dalje do uredjaja i ozracuje se. Od rezervoara do pumpe nije vazan tip creva, ali od pumpe do komore za sagorevanje je vazno da bude to kruto. Naravno, pozeljan je i filter goriva koji stoji izmedju rezervoara i pumpe a vidim da portabl verzije obicno nemaju filter pa sam ga porucio.
Prigusivac auspuha
Muffler ili prigusivac je prakticno neupotrebljiv za nasa plovlila zato sto ovaj koji isporucuju Kinezi ne dihtuje! Ako zatvorite jednu stranu i dunete na drugu, videcete da vazduh izlazi na sve strane. On je predvidjen da se koristi van prostorije i da utisa zvuk sagorevanja sto zaista i radi, ali to bi na plovilu znacilo da se stavi van korita, sto verovatno nije opcija. Takodje, namena je i da se kondenz sakuplja u njemu i izlazi na malu rupicu sa donje strane. Video sam da mogu da se kupe auspusi koji dihtuju i koji mogu da se postave unutar plovila, pa koga zanima neka trazi na kineskim sajtovima.
Potrosnja struje
Prvih par minuta rada trosi se okvirno 10ak ampera struje, mozda i vise i to samo dok se ne uspostavi samopaljenje smese. Nakon toga potrosnja znacajno pada i po onome sto sam imao prilike da vidim, na minimumu trose oko 1A a na maximumu grejanja, trebalo bi da trose izmedju 3-4A.
Potrosnja goriva
Ostaje da se ispita, deklaracija kaze 0.16L na sat na minimumu i 0.52L na maksimumu.
Procedura gasenja
Vrlo vazno da se ispostuje do kraja! Nakon pritiska na dugme za gasenje, webasto gasi pumpu i prekida sagorevanje ali ventilator nastavlja da hladi unutrasnjost i izduvava i dalje topao vazduh u prostoriju. To traje oko 60 sekundi i za to vreme se ohladi komora za sagorevanje i zastiti elektroniku od pregrevanja. Inace, elektronika se nalazi na spoljnoj strani komore za sagorevanje i ukoliko se webasto iskljuci direktno iz struje, ventilator prestaje da je hladi i elektronika pocinje da se przi.
Bezbednost
Za svaki slucaj, postavite bar jedan alarm ugljen monoksida u zoni gde je ugradjen webasto