Grejanje - kineski vebasto

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
Odgovori
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Re: Grejanje - kineski vebasto

Post od Uros »

zankiki napisao: Ponedeljak 19 Feb, 2024 12:34 Zaboravio sam da pitam ranije, čemu tačno služi lonac na webastu?
Smanjuje buku samo napolju, ili i u kabini (ne vidim kako bi to tačno mogao da radi doduše) :)
Koliko sam imao prilike da vidim, samo napolju, da se komšije ne žale :)

* * *

Pre ugradnje webasta sam procitao mnogo tekstova na ovu temu i pogledao dosta korisnih videa na youtube-u. Prenecu ovde sazetak svega toga a svaka vasa sugestija ili iskustvo su dobrodosli.

* * *

Zlatno pravilo internet zajednice koja je komentarisala na ovu temu je da pri montazi:

- siroke cevi idu unutra

- uske cevi idu napolje

Siroke cevi predstavlju one cevi kuda prolazi vazduh za grejanje prostora. Taj vazduh treba da recirkulise tj da webasto usisava vazduh iz unutrasnjosti prostorije, dogreva ga i salje ponovo u prostor. Samim tim ce lakse i brze zagrevati prostor i raditi efikasnije.

Uske cevi predstavljaju usis za sagorevanje i auspuh, koji treba da budu van prostorije i da se ne mesaju sa unutrasnjim vazduhom.

Usis vazduha za sagorevanje

Usis vazduha za sagorevanje je potrebno izbaciti van plovila i vuci spoljni vazduh pre svega zbog bezbednosti. U slucaju da ste upalili uredjaj i dodje do pada napona prilikom procedure startovanja, velika kolicina dima od nesagorele nafte ce se vratiti upravo kroz taj usis. Desilo mi se prilikom probe sa jednim malim akumulatorom i dim uopste nije zanemarljiv.

Slika sa interneta:
IMG_6590.JPG
IMG_6590.JPG (85.46 KiB) Pogledano 9365 puta
Postoje jos neke prednosti sa ovim nacinom montaze:

- sagorevanje ce biti bolje sa svezim vazduhom,

- vazduh iz prostorije se nece trositi na sagorevanje, 

- neuoporedivo tisi rad webasta jer dobar deo buke dolazi upravo iz usisa.

Ukoliko stavljate dodatno crevo na crevo fabrickog usisa, uzmite crevo malo veceg precnika da ne bi bilo poteskoca sa usisavanjem vazduha sto bi prouzrokovalo bogatu smesu prilikom sagorevanja. Ja sam uzeo crevo precnika 32mm za produzetak, a crevo usisa je 25mm.

Izduv produkata sagorevanja

Polozaj webasta je vrlo vazan za dug radni vek i potrebno ga je montirati tako da auspuh ide na nizu tacku od samog uredjaja. Ukoliko auspuh ide na gore i nalazi se iznad uredjaja, nakon gasenja kondenz koji se stvara u auspuhu moze da se slije nazad u komoru za sagorevanje. Kod auspuha je bitno ispostovati uglove da se ne bi preteralo sa savijanjem i time stvorio pritisak u izduvu, pa svi uglovi ukupno ne smeju prelaziti 270 stepeni. Takodje, ako se produzava cev auspuha i treba vam vise od 50cm, nakon tih 50cm je potrevno staviti produzetak veceg precnika da bi se sprecilo stvaranje podpritiska.

Pumpe za gorivo

Pumpe koje se koriste su osetljive na polozaj, pa ih je potrebno montirati pod uglom od 45 stepeni tako da deo koji gura gorivo ka komori, bude gore. U njima se nalazi jedan mali klip koji na svaki elektro impuls, gura malu kolicinu goriva ali se uvek nadje i poneki mehuric vazduha. Ako se postave horizontalno, mehurici vazduha mogu da ostanu zarobljeni u tom malom cilindru i klip ce se relativno brzo pohabati sa gornje strane gde ga ne podmazuje nafta. Inace nisu bas tihe, dok rade cuje se "cak, cak cak" ali cu isprobati neke vidove zvucne izolacije pa cu preneti iskustva.

Creva za gorivo

Druga vazna stvar kod sistema za prenos goriva je i samo crevo. Neki uredjaji stignu sa elasticnim silikonskim crevima(obicno zelene boje), koja su mozda i ok za portabl uredjaj u kome ima vrlo malo tog creva a za one ugradne se preporucuje koriscenje plasticnog krutog creva, na cije krajeve se navlaci gumeno armirano crevo veceg precnika i sve to steze selnama. Zasto kruto crevo za duze razdaljine, upravo zbog gomilanja mehurica vazduha. Kruto crevo se ne rasteze i samim tim gura vazduh dalje do uredjaja i ozracuje se. Od rezervoara do pumpe nije vazan tip creva, ali od pumpe do komore za sagorevanje je vazno da bude to kruto. Naravno, pozeljan je i filter goriva koji stoji izmedju rezervoara i pumpe a vidim da portabl verzije obicno nemaju filter pa sam ga porucio.

Prigusivac auspuha

image_2e8d6ee7-0bfd-4c7a-aa2a-04fb328d4fd4_180x.jpg
image_2e8d6ee7-0bfd-4c7a-aa2a-04fb328d4fd4_180x.jpg (4.58 KiB) Pogledano 9365 puta
Muffler ili prigusivac je prakticno neupotrebljiv za nasa plovlila zato sto ovaj koji isporucuju Kinezi ne dihtuje! Ako zatvorite jednu stranu i dunete na drugu, videcete da vazduh izlazi na sve strane. On je predvidjen da se koristi van prostorije i da utisa zvuk sagorevanja sto zaista i radi, ali to bi na plovilu znacilo da se stavi van korita, sto verovatno nije opcija. Takodje, namena je i da se kondenz sakuplja u njemu i izlazi na malu rupicu sa donje strane. Video sam da mogu da se kupe auspusi koji dihtuju i koji mogu da se postave unutar plovila, pa koga zanima neka trazi na kineskim sajtovima.

Potrosnja struje

Prvih par minuta rada trosi se okvirno 10ak ampera struje, mozda i vise i to samo dok se ne uspostavi samopaljenje smese. Nakon toga potrosnja znacajno pada i po onome sto sam imao prilike da vidim, na minimumu trose oko 1A a na maximumu grejanja, trebalo bi da trose izmedju 3-4A.

Potrosnja goriva

Ostaje da se ispita, deklaracija kaze 0.16L na sat na minimumu i 0.52L na maksimumu.

Procedura gasenja

Vrlo vazno da se ispostuje do kraja! Nakon pritiska na dugme za gasenje, webasto gasi pumpu i prekida sagorevanje ali ventilator nastavlja da hladi unutrasnjost i izduvava i dalje topao vazduh u prostoriju. To traje oko 60 sekundi i za to vreme se ohladi komora za sagorevanje i zastiti elektroniku od pregrevanja. Inace, elektronika se nalazi na spoljnoj strani komore za sagorevanje i ukoliko se webasto iskljuci direktno iz struje, ventilator prestaje da je hladi i elektronika pocinje da se przi.

Bezbednost

Za svaki slucaj, postavite bar jedan alarm ugljen monoksida u zoni gde je ugradjen webasto
Inspektor za visinu kabine
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

U uputstvu za moj webasto (airtop 2000, nije kinez), stoji da pumpa može biti u bilo kom položaju od vodoravnog do vertikalnog. Ako ne stoji vodoravno, nego pod uglom, dovod goriva ide niže, a strana prema webastu gore. Meni stoji potpuno vodoravno već 7-8 godina bez problema.

Takođe u uputstvu stoji da se koriste ta kruta plastična creva za gorivo, što mi je bilo smor da provlačim pa sam koristio kvalitetna gumena, sa duplom gumom, unutrašnji prečnik 3mm, takođe evo godinama bez problema...

kad malo razmislim, filter za gorivo je isti od prvog dana, valjalo bi ga nekad i zameniti.
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Od svega ovoga, ja jedino nemam ideju gde da izbacim usisni filter da bi uređaj usisavao spoljašnji vazduh, pošto trenutno usisava vazduh iz enterijera. Kako je to kod vas rešeno?
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

zankiki napisao: Utorak 10 Dec, 2024 16:24 U uputstvu za moj webasto (airtop 2000, nije kinez), stoji da pumpa može biti u bilo kom položaju od vodoravnog do vertikalnog. Ako ne stoji vodoravno, nego pod uglom, dovod goriva ide niže, a strana prema webastu gore. Meni stoji potpuno vodoravno već 7-8 godina bez problema.
Tvoja je original, vidim da neki ljudi kupuju originalne pumpe npr od "eberspacher"-a i stavljaju na Kineza bas da bi bio tisi a mozda i ne moraju u taj polozaj kao Kineske...ocigledno da rade bez problema :)

@George
U toaletu imam lufter precnika 80mm, pa sam crevo produzio i ubacio gore kroz lufter. Moji lufteri su malo specificni pa mogu da zavucem crevo dovoljno da ima funkciju, jedino sto nemam sliku iznutra:
tempImageRJLPwQ.gif
tempImageRJLPwQ.gif (3.4 MiB) Pogledano 9337 puta
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Setio sam se još jedne stvari vezane za kineski webasto a to je rezervoar goriva. Video sam da su se neki Ameri žalili da im se rezervoar nakon nekoliko sati rada zgužvao zbog vakuma, pa sam pre paljenja skinuo čep i proverio da li je mala rupica za ventilaciju prohodna. Iznenadio sam se kada sam utvrdio da nije!

Ispod čepa na mestu rupice se nalazi jedna mala plastična mrežica, skinuo sam je i ispod je bio okrugli komad debljeg kartona koji je sprečavao vazduh da prolazi. Možda je to zbog transporta da se ne bi našle neke nečistoće u rezervoaru, ali nigde u uputstvu nije pisalo da se to ukloni.

Ko planira nabavku, neka proveri i da li je ventilacioni otvor na čepu prohodan ;)
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Samo da se na momenat vratimo na usis...
Znači, pošto si usisno crevo produžio i uvukao ga u lufter, da li si na kraju ostavio onaj fabrički filter za vazduh, ili je to u ovom slučaju nepotrebno?
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Nisam ga stavljao zato sto bi on na crevu precnika 32mm bio restrikcija sa svojih 25mm. Gore sam na kraj creva stavio mrezicu koju sam stegao vezicom, cisto da se ne naseli neka buba unutra :)

Ni fabricki filter nije nista specijalno, obicno kuciste sa mrezicom mada verujem da bi trebao da sluzi i kao rezonator, da smanji buku sagorevanja. Prvo sam probao sa njim na ovom kratkom usisnom crevu i video sam koliko je glasno. Posle sam nastavio crevo i izbacio kroz lufter, buka se smanjila bukvalno za polovinu
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Meni je ta cev izvučena da uzima vazduh sa iz kokpita... Pošto mi je promer odgovarao, koristio sam bakarne cevi koje se koriste za grejanje, za njih postoje i odgovarajuća kolena pa je bilo lako montirati. Filter vazduha nikada nisam ni stavio.
Nisam primetio ni u jednom slučaju da je dimilo na usisu.
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Kineski filter koji stigne uz webasto je prilično retka mrežica koja sprečava samo nešto krupno da upadne ili uđe u usis(muva, pauk, mravi...). Za plovila i mesta gde nema prašine je to sasvim dovoljno, ja sam umesto filtera stavio komad malo jačeg komarnika preko creva i stegao vezicom. Kada je u pitanju primena webasta na mestima gde ima mnogo prašine kao što su radionice, vozila, kamperi, onda se kupuje sunđerasti filter koji sprečava i ulazak prašine.
Inače, na komori za sagorevanje rupica za vazduh je prečnika samo 4mm pa svaka minimalna prepreka može da ugrozi sagorevanje.

Što se tiče dima iz usisa, ako je sve u redu onda se nikad neće pojaviti kao što je kod tebe slučaj. On se najčećše pojavljuje ako napon padne ispod određene granice u procesu paljenja dok vuče i najviše struje, onda izbaci grešku i prekine sve aktivnosti. Pretpostavljam da isto može da se desi ako nestane goriva u tom procesu paljenja dok radi grejač, ili za dobar deo ovih grešaka:
1568053298719.png
1568053298719.png (417.58 KiB) Pogledano 9300 puta
Uros
Korisnikov avatar
Kontakt:

Post od Uros »

Dok sam citao forume i pregledao youtube snimke vezane za instalaciju webasta, primetio sam da se mnogi zale na kvalitet silikonskog creva koji se obicno ugradjuje u portabl verzije. Navodno, posle nekog vremena se razgradi, pukne, procuri a to je ona strana dovoda goriva od pumpe do komore za sagorevanje. Na mom uredjaju je bilo bas to silikonsko zeleno crevo, a izmedju rezervoara i pumpe je bilo armirano gumeno crevo i to bez filtera. Primetio sam da se u rezervoaru stvaraju neke necistoce same od sebe, pa mi se taj nedostatak filtera uopste nije svideo. Sa Aliexpress-a sam porucio pakovanje u kome se nalazi 5m najlonskog krutog creva, gumena crevca za povezivanje, selne i filter goriva.
Komplet nije kostao vise od 5e i stigao mi je za oko 3 nedelje.
s-l1600.jpg
s-l1600.jpg (79.69 KiB) Pogledano 9186 puta
* * *

Plan mi je bio ne samo da zamenim creva i dodam filter, vec i da izmestim pumpu van kucista zato sto se zvuk prenosi i jos plus rezonuje unutra...
Vazna stvar prilikom ove operacije je da se filter i crevo pre pumpe napune naftom pre pokretanja uredjaja, jer ne znam koliko dugo pumpa vuce na suvo pre nego sto izbaci gresku.
Pumpu nisam fiksirao za kuciste vec sam je okacio vezicom za stranicu od broda tako da ne dodiruje nista i zvuk je neuporedivo tisi, tacnije, nema onu dubinu koju je dobijao zbog kucista. Sad skoro da i ne cujem pumpu

tempImageCDhxVo.gif
tempImageCDhxVo.gif (4.03 MiB) Pogledano 9186 puta
tempImageJL9ZDO.gif
tempImageJL9ZDO.gif (3.9 MiB) Pogledano 9186 puta
tempImageIvtjzy.gif
tempImageIvtjzy.gif (3.76 MiB) Pogledano 9186 puta
tempImage57jY90.gif
tempImage57jY90.gif (4.03 MiB) Pogledano 9186 puta
tempImageTCp00E.gif
tempImageTCp00E.gif (3.89 MiB) Pogledano 9186 puta
tempImageYCRD26.gif
tempImageYCRD26.gif (3.88 MiB) Pogledano 9186 puta