Zaštita ventila od smrzavanja

Razmena iskustva članova oko sređivanja, farbanja, restauracija, dogradnji
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8
Status: Offline

Re: Zaštita ventila od smrzavanja

Post od George »

Evo prošlo je grubo nedelju dana malo oštrije zime, a Tisa je danas počela da se zaleđuje u toku. Ako je verovati internetu, temperatura vode je 1.5 stepen. Otkada imam brod, šta Calypsa, šta Tritona, ovo je bilo prvi put da sam zazimio motor, i naravno wc. Eksperimenta radi, ostavio sam flašu vode u donjem ormaru, koji je daščanim podom odvojen od korita broda.
Kao što sam i pretpostavljao, voda se nije smrzla. Naravoučenije je da dok sama reka ne zamrzne, ništa što je u dnu broda, a ima neku zaštitu sa gornje strane od hladnog vazduha, neće zamrznuti. Tako da svi oni koji nisu zazimili brodove, a nalaze se na živoj reci, mogu biti mirni pod uslovom da im je motor u nekoj izolovanoj kutiji ili kaljuži. Ovo pretpostavljam da ne važi za one koji su vezani u dunavcu, koji je do sada već zasigurno zamrzao.
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Pretpostavimo da si u pravu, ali ja stvarno ne želim uopšte da razmišljam da li jeste ili nije kada udare ovakvi minusi.
Meni je motor sa 3 strane okružen vodom, i negde pri spoljnoj temperaturi od -7 mi u motornom prostoru bude oko nule.

Tako da kada vidim da ide takvo vreme, provučem antifriz kroz sistem za hlađenje što je realno oko 3-5 minuta posla.
Na stranu što mi je brod u dunavcu, pa kada krene takav minus svakako nema ništa od plovidbe jer zamrzne.

Trenutno se samo nadam da će otopiti do vikenda da idemo na noćenje, mada mislim da teško :(

Idem popodne do broda, pa ću taman da proverim koje su bile najniže temperature u kokpitu, kao i u motornom prostoru.
Grebic
Korisnikov avatar
Pridružio se: Četvrtak 04 Sep, 2025 15:17
Plovilo: Windy 27
Dimenzije: 8,3 x 3,1

Post od Grebic »

Ja sa upravo vratio sa broda.
Kolicina leda koju sam sklonio je nerealna.
Kod mene je zaledila flasica sa vodom u kabini...
Wc solja nije :D Voda oko broda je puna ledenih ploca...tako da je bio opasan minus
Nije za igranje...
zankiki
Korisnikov avatar
Pridružio se: Ponedeljak 12 Sep, 2022 12:42
Plovilo: Pasaat 735
Dimenzije: 8,65 x 2,9

Post od zankiki »

Kod mene je balon od 5 litara vode u kabini potpuno smrzao, znači ne malo da se uhvatio led, nego je u njemu jedna velika kocka tvrdog leda...
Motorni prostor nije ni otišao u minus, ali bar sam mirno spavao... Na terasi minimalnih -7, motorni prostor 0
Prikačeni fajlovi
viber_image_2026-01-14_07-53-06-135.jpg
viber_image_2026-01-14_07-53-06-135.jpg (248.06 KiB) Pogledano 107 puta
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

George, kakvo je stanje na Tisi? Videh negde da počinje da ledi
Inspektor za visinu kabine
George
Korisnikov avatar
Pridružio se: Subota 13 Mar, 2021 07:13
Plovilo: Triton
Dimenzije: 9,6 x 2.8

Post od George »

Evo par slika od danas...
U principu, površinski led debljine par centimetara je mestimično počeo da se spaja po čitavoj širini Tise. Juče sam bio na brodu, i oko broda je takođe bilo malo leda koji sam razbio. Flaša vode u ormaru još uvek nije bila smrznuta. Temperatura vode po internetu je 0 stepeni. Sve u svemu, mislim da dok ispod broda ima tekuće vode, ni ona moja eksperimentalna flaša vode neće zamrznuti. Naravno brod je zazimljen po PS-u, a ovo su samo neka moja razmišljanja i eksperimenti.
Što je najtragičnije, mislim da sam jedini u Senti koji je zazimio brod. Juče sam bio na Čardi i sreo prijatelja koji je upravo vredno razbijao led oko broda. Na Čardi je recimo mnogo više zaledilo nego tu kod grada gde sam ja vezan, pa je drugar na kraju i odustao od razbijanja leda. Naravno nije ni zazimio motor, a i ne zna kako se to radi. On je do sada svake godine odvrtao ventil na bloku motora odakle je izcurilo možda 1dl vode, međutim ove godine ni to nije uradio jer mu je taj ventil nešto zapeko. Nije našao za shodno čak ni cirade da spusti, već mu od letos stoje podignute. Pretpostavljam da i u kaljuži ima dosta vode od svih kiša i snegova koji su tokom godine padali. Vrhunska neodgovornost... Dosta njih ove vodine nije izvadilo brodove jer je kran u Potisju imao neku havariju, pa su ga tek nedavno popravili, a svi ovi što su ostavili brodove na vodi su ih samo tako ostavili, i retko ko ih osim mene obilazi, a o zazimljavanju da i ne pričamo.
Prikačeni fajlovi
IMG_20260121_155125.jpg
IMG_20260121_155125.jpg (1.37 MiB) Pogledano 49 puta
IMG_20260121_155121.jpg
IMG_20260121_155121.jpg (967.12 KiB) Pogledano 49 puta
IMG_20260121_155116.jpg
IMG_20260121_155116.jpg (1.26 MiB) Pogledano 49 puta
Uros
Korisnikov avatar
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Kontakt:

Post od Uros »

Narednih dana ce temperatura ulaziti u plus, u Beogradu najvaljuju dnevnu cak i do 10-11'C. Nadam se da je to sav led koji cemo videti ove zime...
Inspektor za visinu kabine
Odgovori