A sada malo o kuvanju

Neobavezna diskusija...
Odgovori
Zveki
Korisnikov avatar
Postovi: 642
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Lokacija: Zemun
Plovilo: Alibi
Dimenzije: 7.3m x 2.2m
Status: Offline

A sada malo o kuvanju

Post od Zveki » Sreda 16 Okt, 2019 16:47

Kuvanje i spremanje hrane je jos jedno od zadovoljstva koje pruza plovidba i boravak na brodu. Da li na obali ili na samom brodu ali u tom ambijentu i obicna jela kada se spreme imaju bolji ukus i vise prijaju nego kod kuce.
Moja dva prijatelja znaju da sam nesudjeni kuvar i da sam necijom greskom propustio priliku da 90-tih pocnem da ucim za kuvara u hotelu Hajat. Al o tome drugi put.
Uglavnom, pored pecanja i camaca volim i da kuvam...od obicnih pa do "neobicnih" jela, nekada mi je to bilo pravo zadovoljstvo dok je bilo neobavezno, sada kada je postala svakodnevna potreba tog zadovoljstva je manje, ali opet volim da se potrudim da svako jelo koje spremim bude hrana i za dusu i za telo.
Tako mi je palo na pamet da pokrenem temu gde mozemo svi mi koji volimo nesto da spremimo pokazemo kako to izgleda pre, za vreme ili na kraju kada se servira nebitno da li je kod kuce, na brodu ili u prirodi.
Izvolite i prijatno.

Evo nesto od danas..gulas sa junecim i svinjskim mesom i palentom kao prilog...moj sin vise voli sa makaronama a ja ovako...po starinski


Slika

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1634
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Uros » Sreda 16 Okt, 2019 17:00

Dobra tema, a za moj ukus i vrhunsko jelo ;)

Nadam se da će se ovde naći još recepata :handgestures-thumbupright:
Inspektor za visinu kabine

Popaj
Korisnikov avatar
Postovi: 186
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
Lokacija: Beograd
Plovilo: Shetland 570
Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere)
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Popaj » Sreda 16 Okt, 2019 18:42

Odlicno izgleda. Ja volim gulas. Mogao bi i da napises sta koristis osim mesa i luka.

Zveki
Korisnikov avatar
Postovi: 642
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Lokacija: Zemun
Plovilo: Alibi
Dimenzije: 7.3m x 2.2m
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Zveki » Sreda 16 Okt, 2019 20:03

U kuvanju volim da koristim i kombinujem razne zacine. Za pocetak dosta crnog luka, beli luk so i biber. Kada omeksa dodam meso, lovorov list a onda postepeno ubacujem ruzmarin, malo kapra, bosiljka i karija...nije uobicajeno da se ubacuje kari ali daje odlican ukus. Paradajz sok i topla voda i pustim da se dugo krcka lagano. Na kraju vegeta i dimljena aleva paprika.
Nisam pristalica zaprski pa ako treba da se malo pogusti dodam kasiku skrobnog brasna razmucenog u soljici vode i jos malo se kuva na laganoj vatri.
To bi bilo sve sto koristim.

Popaj
Korisnikov avatar
Postovi: 186
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 07:15
Lokacija: Beograd
Plovilo: Shetland 570
Dimenzije: 5.7m x 2.2m
(unutrasnje mere)
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Popaj » Četvrtak 17 Okt, 2019 07:37

Skoro isto. Kari nisam koristio u ovom jelu. Mada volim taj miris. Treba biti oprezan sa količinom. Koristim ga u nekim drugim jelima. Uglavnom uz piletinu. Probaću sigurno i u gulašu. Moram da priznam, da nisam probao dimljenu papriku.

Zveki
Korisnikov avatar
Postovi: 642
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Lokacija: Zemun
Plovilo: Alibi
Dimenzije: 7.3m x 2.2m
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Zveki » Petak 18 Okt, 2019 17:27

Nisam neki ljubitelj mesa, odnosno meso volim ali vise kao prilog povrcu ili u kuvanom jelu. Ipak, zbog napornih i cestih treninga mom sinu jednom nedeljno spremim neku "energetsku bombu" kao sto je ova danas.
Lep komad svinjskog filea isecem na tri medaljona debljine nekih 2cm i malo izlupam tuckom za meso. Stavim na dasku i ostavim da odstoji dok ne dobije "sobnu" temperaturu. Nakon toga obe strane posolim sa krupnom morskom soli, premazem maslinovim uljem i limunovim sokom. Tako odstoji jos jedan sat. Za to vreme oljustim par krompira, sargarepu i pola glavice crnog luka.
Na vrelom ulju (mora biti bas vrelo kako bi momentalno zatvorilo sve pore na mesu da ne bi izlazio sok iz njega) kratko sa obe strane zapecem meso, dodam povrce i poklopim. Sve to pustim da se dinsta dobrih sat i po uz povremeno dodavanje male kolicine vode. Pri kraju ubacim malu krisku putera, sacekam jos deset minuta i gotovo. Kao zacin u ovo bi trebalo ubaciti jedan prstohvat ruzmarina ali kako je moj sin osetljiv na sve te tackice koje se vide u jelu a nisu jelo dosetio sam se pa tokom dinstanja meso nekoliko puta premazem grancicom svezeg ruzmarina koji ima da se kupi na pijaci.
Dobije se zeljeni ukus a nista se ne vidi.
Pripremljeno za pecenje:

Slikapic host
Obrada:

Slikaimage upload
Servirano:


Slika

Igor Narval
Korisnikov avatar
Postovi: 348
Pridružio se: Sreda 17 Jul, 2019 18:38
Plovilo: Narval 820
Dimenzije: 8.2m x 2.45m
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Igor Narval » Petak 18 Okt, 2019 17:39

Joj mene pored vas sramota.

Ja u ovih, da ne kažem deset godina koliko sam na vodi, na brodu kuvao kafu, supu i viršle..... Jovanka ni toliko

Za sve preko toga lakše nam je bilo da pristanemo uz dobru kafanu.

Medjutim kada vidim vaše specijalitete razumem vas, vredi naučiti i kuvati.

Za početak, bitno je da je Narval opremljen za spremanje hrane, plinski rešo + mikrotalasna. Bruka :-?

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1634
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Uros » Petak 18 Okt, 2019 18:04

Ja isto volim da spremam hranu, Zveki i Mileta znaju da sam uvek za tu opciju kad se nađemo. Ipak, Zveki ima mnogo više iskustva pa mi je drago što je započeo ovu temu :handgestures-thumbupright:
Inspektor za visinu kabine

Zveki
Korisnikov avatar
Postovi: 642
Pridružio se: Nedelja 14 Jul, 2019 18:39
Lokacija: Zemun
Plovilo: Alibi
Dimenzije: 7.3m x 2.2m
Status: Offline

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Zveki » Petak 18 Okt, 2019 18:39

Igore nije nikakav problem, ti spremi materijal koji hoces a mi dolazimo da "ponovimo" kuhinju na Narvalu :handgestures-thumbupright:

Uros
Korisnikov avatar
Postovi: 1634
Pridružio se: Utorak 04 Jun, 2019 20:53
Lokacija: Zemun
Plovilo: Riviera
Dimenzije: 8.7m x 2.8m
Status: Offline
Kontakt:

Re: A sada malo o kuvanju

Post od Uros » Petak 18 Okt, 2019 19:06

Ma ponecemo mi hranu pa spremamo, 5-6 minuta u mikrotalasnoj :lol: :lol:

Slika
Inspektor za visinu kabine

Odgovori